Statens nye malkeko hedder Freja

Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, leverer en stigende andel af de udbytter, som staten henter i sine selskaber.
Foto: /ritzau/Torben Åndahl
Foto: /ritzau/Torben Åndahl

Finansminister Kristian Jensen (V) har haft sugerøret dybt nede i kassen hos statens ejendomsselskab, Freja, der både i år og sidste år afleverer 400 mio. kr. i udbytte til staten. Dermed har udbyttet hos Freja overhalet Københavns Lufthavne, som ellers i mange år har skaffet staten solide udbytteindtægter gennem ejerandelen på 39 pct.

Det viser den årlige publikation Statens Selskaber, som Finansministeriet netop har offentliggjort.

Det samlede udbytte fra statens selskaber udgjorde i 2016 knap 2,8 mia. kr. — et tal, der i 2017 ventes at stige til ca. 3,6 mia. kr. Heraf kan de 1,3 mia. kr. henføres til Dong Energy, som staten i dag ejer 50,1 pct. af, mens som i de foregående fire år ikke har udloddet udbytte.

Ifølge publikationen er Freja Ejendomme sammen med Sund & Bælt Holding de eneste statslige selskaber, der leverer en uændret udbyttebetaling fra 2016 til 2017.

Hos Københavns Lufthavne er udbyttebetalingen reduceret fra 463 til 272 mio. kr., mens Danske Spil ligeledes afleverer lidt mindre. Her falder udbyttet fra 408 til 296 mio. kr., fremgår det.

Overskudsgrad langt over målet

Freja Ejendomme — med det officielle navn Statens Ejendomssalg — havde ved udgangen af 2016 50 ejendomme i sin portefølje. Adm. direktør Karen Mosbech og de omkring 20 ansatte lykkedes at skabe et driftsresultat på 585 mio. kr. ud af en omsætning på 610 mio. kr. Det svarer til en overskudsgrad på 96 pct., der kan gøre ellers profitable selskaber i medicinalbranchen misundelig.

Dermed har Freja en betydelig resultatmæssig fleksibiltet i forhold til de målsætninger, selskabet er underlagt, og som ifølge publikationen lyder på en overskudsgrad målt på driftsoverskuddet (ebit), på over 40 pct.

Staten har i forhold til tidligere gjort rationalet for sit ejerskab mere tydeligt. Mens det eksempelvis omkring Sund & Bælt Holding, Energinet.dk og Københavns Lufthavne hedder, at selskaberne varetager "kritisk infrastruktur", hedder det om Statens Ejendomssalg:

"Rationalet for statens ejerskab er begrundet i, at selskabets forretningsgrundlag hviler på det offentlige ejerskab."

Og videre hedder det om selskabet:

"Ved at samordne og effektivisere salget af statslige og visse regionale ejendomme samt ved at specialisere sig i salg af udviklingsejendomme har Statens Ejendomssalg A/S bedre muligheder for at skabe værdiforøgelse end de enkelte statslige institutioner og regionerne."

I 2016 blev der gennemført 24 ejendomssalg og fem delsalg. Siden selskabets etablering i 1997 er der indskudt 474 ejendomme til en værdi af 3,7 mia. kr., fremgår det. I samme periode har salg af ejendomme givet et provenu på 7,5 mia. kr.

Staten oplever rift om nedlagte ejendomme

Nedlagt hospital i Nordsjælland nærmer sig et salg

Freja Ejendomme rykker rundt i toppen

Aberdeen gafler salgsdirektør hos Freja Ejendomme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også