Briefing uge 20: Én stor lykkelig familie

En ny konsolideringskonstellation så dagens lys, da Deas’ ejendomsadministration blev slugt af endnu en kapitalfond med et kryptisk navn. Ugens Briefing er klar.
Forrige år blev Deas malet i pink og lyslilla nuancer som led i en rebranding af virksomheden med Rikke Lykke i spidsen. Knap så farverige og iøjnefaldende er de udenlandske kapitalfonde, der jonglerer væsentlige ejendomsaktører såsom Deas mellem sig. | Foto: PR / Deas
Forrige år blev Deas malet i pink og lyslilla nuancer som led i en rebranding af virksomheden med Rikke Lykke i spidsen. Knap så farverige og iøjnefaldende er de udenlandske kapitalfonde, der jonglerer væsentlige ejendomsaktører såsom Deas mellem sig. | Foto: PR / Deas
Af Emil Birkeland Klintorp

PHM, Norvestor og Montagu.

Næppe navne, der får den mindste klokke til at ringe i den brede befolkning, men ikke desto mindre aktører, der trækker i trådene hos virksomheder, som spiller en rolle i rigtig mange danske lejeres dagligdag.

Hvor de to førstnævnte står bag Taurus Ejendomsforvaltning, sidder sidstnævnte nemlig på ejerskabet af landets største ejendomsadministrator, Deas. Eller rettere: sad. Onsdag morgen landede nyheden om, at den britiske kapitalforvalter Montagu havde solgt Deas største forretningsben til finske PHM Group, der igen er ejet af Norvestor med base i Norge.

At der er store penge på spil, er der ingen tvivl om; 631 mio. kr. omsatte Deas således for i 2022 i den nu afhændede administrationsforretning, som imidlertid halter en del efter på bundlinjen med en overskudsgrad på anderledes spinkle 2,5 pct. Nogen guldkalv er der altså ikke umiddelbart tale om, men måske de nye ejere kan øge lønsomheden?

Med disse ord velkommen til en tætpakket udgave af Briefing.

Konkurrence mellem søskende

Al denne snak om skiftende ejerskaber og udenlandske kapitalfondsforetagender har muligvis fået en læser eller to til at svede en smule i den tiltagende danske forsommervarme.

Hos Taurus var adm. direktør Thomas Windtberg gået på arbejde i den tro, at det meste skulle handle om det årsregnskab, som Aarhus-virksomheden netop havde offentliggjort. I stedet skulle han pludselig forholde sig til, at branchens ”storebror”, Deas, nu rent bogstaveligt var blevet en del af familien med PHM som patriarken for enden af bordet.

”Jeg tror, at vi hver især kommer til at agere, som om det ikke var sket,” lød det nøgternt fra Taurus-bossen, der dog erkendte, at han nok lige skal vænne sig til skulle konkurrere om de samme kunder med det kommende søsterselskab.

Rygterne om en opsplitning og salg af Deas har svirret i branchen et stykke tid, og formand Sonny Nielsen tog bladet fra munden og vedkendte sig, at man gerne havde solgt hele butikken med både administration og forvaltning i ét hug, men at det ikke lod sig gøre.

Den uendelige historie

Det har i det hele taget været en uge, hvor bølgerne er gået højt, og gamle kendinge frivilligt eller ufrivilligt har fundet vej til spalterne.

Tag nu for eksempel Morten Heding Andersen, der som tidligere direktør og bestyrelsesformand i Drost Fonden har spillet en hovedrolle i EjendomsWatchs serie med den sigende titel Fingrene i Fondsmidler. En dom fra en stærkt kritisk erhvervsstyrelse betyder, at advokaten nu må betale millioner tilbage til fonden.

Det uskønne forløb har ifølge Morten Heding Andersen ”givet anledning til megen refleksion fra min side, og set i det lys, er der helt bestemt situationer, som jeg ville have håndteret anderledes den dag i dag.”

En længere føljeton er det også blevet til med kriseramte Fundbricks, hvis kulørte spydspids, Thomas Rolin, fortsat har en ambition om ”at gøre selskabet til en førende europæisk crowdlendingplatform.”

Det skal bl.a. ske ved, at stifteren selv træder tilbage som adm. direktør, og at en spritny bestyrelse er blevet indsat. Læg dertil en kapitalindsprøjtning på 6 mio. kr. til et likviditetshungrende selskab, hvis foretagende er blevet stemplet som ”moralsk forkasteligt” af brancheforeningens næstformand.

Kolde kontanter er også i høj kurs hos Jesper Skovsgaard, hvis koncern, TSG Group, netop har aflagt regnskab med ”væsentlig usikkerhed om fortsat drift.” Den samlede gæld nærmer sig milliarden, men ifølge ejendomsudvikleren selv hører problemerne fortiden til, og der skulle nu være salg på vej, som kan sikre selskabet en anderledes lys fremtid.

Regnskabsregn

Hos EjendomsWatch sætter vi en ære i at have fingeren på pulsen, hvad regnskaber angår, og denne tid på året er højsæson for hoved- såvel som nøgletal, der sort på hvidt taler deres eget sprog om virksomhedernes sundhedstilstand.

De seneste små to års udfordringer sætter langt hen ad vejen præg på års- og kvartalsrapporter, og mangt en direktør har nok haft brug for lige at tage luft ind for at finde en grimasse, der kan passe.

En af landets toneangivende boligudviklere, FB Gruppen, må eksempelvis se sin omsætning decimeret og sin bundlinje mere end halveret. Adm. direktør Hans-Bo Hyldig beskriver ikke desto mindre 2023 som ”et okay år,” selvom det ikke er blevet til opkøb af en eneste byggegrund.

Hos MT Højgaard gøres der derimod status efter årets første kvartal, og her er det ifølge milliardentreprenørens nye adm. direktør, Steffen Baungaard, gået ”planmæssigt det hele,” selvom det som så ofte før er aktiviteten i andet halvår, der skal sikre, at man når i mål med sit budget.

Regnen af regnskaber talte derudover væsentlige aktører som Vision Properties, Kronhusene, Jeudan, KFI, Aarsleff, Knud Højgaards Fond og som rosinen i pølseenden: Barfoed Group.

Vi slutter Briefing af med at runde Proptech Symposium i København, hvor man i ugens løb kunne få et relevant indblik i den revolutionerende fremtid, der venter ejendomsbranchen lige om hjørnet. Samtidig står det klart, at de mange virksomheder inden for ejendomsteknologi efter flere års optur nu skal kæmpe hårdere end hidtil for at tiltrække risikovillige investorer.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God pinseweekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også