Briefing uge 17: Mod nye horisonter

Oven på en lang periode med dårlig sigtbarhed, begynder investorerne igen at kunne lægge planer for fremtiden. Og den tegner lys, lyder det fra flere. Ugens Briefing er klar.
Ejendomsinvestorerne har i små to år måttet navigere gennem uvant oprørte vande, men nu lysner det tilsyneladende i det fjerne, og flere aktører øjner nye indtjeningsmuligheder. | Foto: Per Rasmussen
Ejendomsinvestorerne har i små to år måttet navigere gennem uvant oprørte vande, men nu lysner det tilsyneladende i det fjerne, og flere aktører øjner nye indtjeningsmuligheder. | Foto: Per Rasmussen
Af Emil Birkeland Klintorp

Udsigten fra ATP Ejendommes prestigebyggeri Axel Towers er ganske fin. I mere end én forstand.

Ude på den anden side af de store glaspartier breder den københavnske forlystelsesinstitution Tivoli sig ud, og lidt længere borte fanger rivalerne fra Danica Ejendomme beskuerens opmærksomhed med skyskraberne i Postbyen.

Fra sin kontorplads på fjerde sal har den unge topchef hos en af landets store forvaltere af ejendomsfonde et godt overblik over landskabet – det fysiske såvel som det langt mere abstrakte økonomiske af slagsen.

Hvad det sidste angår, er der bedring på vej. Sådan lyder prognosen fra flere tunge investorer, som siden 2022 har kunnet se eksorbitante ejendomsværdier svinde ind mellem fingrene.

Med disse ord velkommen til en udgave af Briefing, hvor vi trods den skarpe forårssol ingen problemer har med hverken at skue klart fremad eller tilbage på endnu en begivenhedsrig uge i ejendomsbranchen.

Gennem tågen

Som nyudnævnt adm. direktør hos Core Property Management har 33-årige Casper Elmelund Abild overtaget tøjlerne hos milliardforvalteren i en tid, hvor højere renter og lavere værdier har sat dagsordenen, men efter et blegt 2023 på afkastsiden mener han nu, at ”tågen letter.”

Med udsigt til øget transaktionsvolumen og stabiliserede afkastkrav, kan der også opstå nye forretningsmuligheder, og selvom de tidligere så myreflittige internationale investorer måske ikke ”har kørt penge op til grænsen og er klar til at læsse dem af,” som Core-bossen frimodigt formulerer det, så bliver der holdt vågne udenlandske øjne med det lukrative danske ejendomsmarked.

En udenlandsk boliginvestor, der for længst har gjort sit indtog i Danmark, er Heimstaden. Den svenske jätte har danske Christian Fladeland som den ene af sine adm. direktører, og i den forgangne uge kunne man ligefrem se ham afbilledet med guldkrone i svensk presse.

Gyldne tider kan man dog ikke just påstå, det har været på det seneste for den største private udlejer på dansk jord, der bl.a. har måttet nedskrive for tocifrede milliardbeløb og se sin kreditværdighed lide et knæk. Ligesom hos Core er der dog optimisme at spore hos Heimstaden-ledelsen, der i årets første kvartalsregnskab melder om ”en lettelse i markedsstemningen.”

Hænderne fulde

Også fra tysk side sværmes der om danske – primært københavnske – ejendomme. Hvor det forrige uge var familieejede ECE, der trak overskrifter med sine ambitiøse hotelplaner midt i hovedstaden, kan Deutsche Finance International nu melde ud, at man denne sommer slår dørene op for 333 såkaldte mikroboliger i sydhavnen, hvor det summer af byggeaktivitet i disse år.

NPV har stået for opførelsen af boligkomplekset, og driften tager SF Management sig af – bl.a. ved hjælp af en app, ”hvor beboerne kan tilgå deres lejekontrakt, række ud til viceværten og få fat i hinanden indbyrdes.”

En lang række arbejdsopgaver i forbindelse med ejendomsdrift har PKA historisk set også udliciteret, men der skal nye boller på suppen, lyder det fra Henrik Dahl Jeppesen, der er blevet sat i spidsen for pensionsinvestorens nyetablerede selskab med det opfindsomme navn PKA Ejendomme.

”Nu stiller vi os foran og ved siden af vores ejendomsadministratorer fremfor bagved,” erklærer PKA’s nye ejendomskalif, der selv har en lang forhistorie hos Deas, som hidtil har stået for langt størstedelen af forvaltningsopgaverne i forbindelse med pensionsselskabets mere end 200 bygninger.

I god tro

Og nu til noget helt andet...

Kidnapning og røverier er heldigvis ikke hverdagskost i det danske erhvervsliv, men som trofaste læsere vil vide, verserer der for tiden en sag om netop dette med afsæt i Roskilde. Senest kan EjendomsWatch afsløre, at pantebrevsselskabet Husejernes Kreditlån sidste forår bevilligede et millionlån til den nu tiltalte ejendomsudvikler – trods viden om de alvorlige anklager.

”Moralsk helt i skoven,” er det bramfri skudsmål fra statsautoriseret revisor Lars Kiertzner, der tidligere har været chefkonsulent i brancheorganisationen FSR – Danske Revisorer, om beslutningen fra selskabet, som er en af Ringkjøbing Landbobanks største pantebrevskunder. Fredag kommer nye artige detaljer frem i dagens lys.

”Nu kan jeg ikke udtale mig om mine kunder eller for den sags skyld mine kunders kunder. Men helt generelt mener jeg, at pantebrevsselskaberne udfører en funktion i samfundet for at lette omsætteligheden af ejendomme,” lyder det undvigende i et efterfølgende interview med landbobankens adm. direktør, John Fisker.

Vi nærmer os opløbsstrækningen i en arbejdsuge, der afsluttes med en vis bededag, som kreative socialdemokrater ikke bare har forvandlet fra gemytlig helligdag til normal arbejdsdag, men også til en politisk kampplads. Dermed klemmer Store Bededag sig ind på en delt førsteplads på listen over danskernes foretrukne samtaleemner – i tæt parløb med vejret.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også