Brancheforening revser Fundbricks: "Moralsk er det helt forkasteligt"

Endnu en konkurs rammer et udviklingsprojekt med udlån fra privatinvestorer via Fundbricks, hvor brancheforening nu forventer et samlet tab til investorer. Fundbricks-stifter afviser kritikken.
Thomas Rolin er medstifter og direktør hos Fundbricks, der hævder at have finansieret ejendomsprojekter via udlån fra privatinvestorer for i alt 320 mio. kr. Heraf skulle 141 mio. kr. være tilbagebetalt ifølge selskabets hjemmeside. | Foto: PR / Fundbricks
Thomas Rolin er medstifter og direktør hos Fundbricks, der hævder at have finansieret ejendomsprojekter via udlån fra privatinvestorer for i alt 320 mio. kr. Heraf skulle 141 mio. kr. være tilbagebetalt ifølge selskabets hjemmeside. | Foto: PR / Fundbricks

Dansk Crowdfunding Forening kritiserer ejendomsudlåneren Fundbricks med stifter og direktør Thomas Rolin i spidsen efter endnu et projekt finansieret af selskabet er ramt af konkurs. 

Det skriver Berlingske med udgangspunkt i EjendomsWatchs dækning af en lang række konkurser med penge fra Fundbricks.

Denne gang drejer sig om et villaprojekt i Brønshøj, der skulle være udviklet af selskabet VIP Estate, hvor EjendomsWatch tidligere har afsløret, at en konkursrytter med karantæne står bag. Her beskrev Fundbricks VIP Estate som en ”erfaren ejendomsudvikler” i markedsføringen af projektet.

I et interview med Berlingske fortæller næstformand for Dansk Crowdfunding Forening, Søren Stenderup, at selskaber som Fundbricks har et skærpet ansvar for at oplyse om risikoen i projekterne, da selskabets investorer ikke nødvendigvis er professionelle.

”For mig ser det ud til, at tabet på de nødlidende projekter bliver større end gevinsten på dem, som rent faktisk bliver gennemført. Så Thomas Rolin og Fundbricks er ude at sælge en succes, som i virkeligheden fører til et samlet tab for investorerne. Juridisk er det formentlig lovligt, men moralsk er det helt forkasteligt,” udtaler han.

Ifølge Berlingske har Dansk Crowdfunding Forening været i kontakt med Finanstilsynet omkring Fundbricks, da foreningen bekymrer sig over et mismatch mellem Fundbricks’ markedsføring og realiteterne i de nødlidende projekter.

Foreningen har 1500 medlemmer og arbejder på udbredelsen af, og forståelsen for, alle typer af crowdfunding i Danmark.

Fundbricks-direktør er uenig

EjendomsWatch har foreholdt kritikken fra Dansk Crowdfunding Forening til Thomas Rolin. Han henviser til Fundbricks’ risikovilkår i et mailsvar til EjendomsWatch: 

”Det er af Fundbricks opfattelse, at vi oplyser om risici i projekterne. Alle investorer skal i forbindelse med oprettelse på vores platform og igen ved hver investering, som de indgår en låneaftale på, bekræfte at de har forstået og accepterer vores risikovilkår.”

Han henviser bl.a. til følgende punkt i risikoafsnittet via Fundbricks, som skal accepteres, inden man opretter sig som bruger: 

”Stort set alle investeringer, som markedsføres på platformen er forbundet med risici, som banker eller kreditinstitutter ikke accepterer. Det er også årsagen til at det budgetterede afkast er usædvanligt højt. Den som ikke er at betragte som erfaren ejendomsinvestor bør altid søge rådgivning hos rådgivere med relevant ekspertise, så som finansielle rådgivere, investeringsrådgivere, advokat, revisor eller lignende inden en Investering gennemføres.”

Til det skriver Thomas Rolin:

”Vi mener derfor at kritikken fra Dansk Crowdfunding Forening rammer skævt, da vi jo er af den opfattelse at vi har oplyst investorerne om risici i projekterne, men at vi naturligvis kigger ind i, hvordan vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at gøre tydeligt opmærksom på dette.”

En lang stribe af konkurser

EjendomsWatch har tidligere afsløret en række problematiske forhold blandt Fundbricks igangværende projekter. Det startede med et konkursramt boligprojekt nord for Aarhus, der senere hen endte på tvangsauktion.

Efterfølgende drejede det sig om et rækkehus projekt i den østjyske by Selling, hvor EjendomsWatch afslørede, at direktøren i selskabet var stråmand for hendes mand med konkurskarantæne. Projektet gik senere hen konkurs, trods markedsføringen lovede ”høj sikkerhed”.

I november udviklede det sig til, at Fundbricks fik frataget muligheden for at udbyde nye investeringsprojekter på ubestemt tid, da de ikke lykkedes med at få den rette tilladelse fra Finanstilsynet.

Senest kunne man i EjendomsWatch læse, at flere projekter var havnet i problemer efter en konkurs ramte selskabet Momito Invest, hvor en tidligere fængselsdømt for skattesvig og bedrageri havde en central rolle. Selskabet stod bag i alt fire udviklingsprojekter finansieret af Fundbricks, der bl.a. blev markedsført med ordene ”meget høj sikkerhed, kort løbetid, troværdige parter”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også