Udlåner lovede "høj sikkerhed": Nu rammes endnu et projekt af konkurs

Med penge fra almindelige danskere og løfter om tocifret rentebetaling rejste Fundbricks 12 mio. kr. til boligprojekt. Efter tvangsopløsning er det nu konkurs. Firmaet ønsker ”arbejdsro”. (Opdateret)
Thomas Rolin (t.h.), partner og stifter hos Fundbricks, "så ikke en udfordring" i at udlåne penge til en konkursrytter. | Foto: PR / Fundbricks
Thomas Rolin (t.h.), partner og stifter hos Fundbricks, "så ikke en udfordring" i at udlåne penge til en konkursrytter. | Foto: PR / Fundbricks

Igen må et boligprojekt finansieret af Fundbricks gå nedenom og hjem. Denne gang drejer det sig om projektet ”7 rækkehuse nord for Aarhus” under selskabet Selling Huse.

Fundbricks skaffede kapital fra ”almindelige danskere”, og gloserne fik ikke for lidt, da Fundbricks af tre forskellige etaper markedsførte investeringen i opførelsen af de syv rækkehuse.

Fundbricks har helt fra projektets indledende fase og frem til konkursen lovet investorerne guld og grønne skove. Med emojis af pengeposer reklamerede Fundbricks bl.a. for ”høj rente, kort løbetid, første prioritetspant og høj sikkerhed.”

Privatinvestorerne bed på og har samlet kastet 12 mio. kr. efter projektet til en årlig rente på mellem 10 og 12 pct. Men nu er projektselskabet bag endt i konkurs.

Så sent som 3. juni skrev Fundbricks ellers på sin hjemmeside: ”De 7 rækkehuse er nu bygget færdige, og salget af projektet sættes nu i gang via EDC.”

Fire måneder efter opdateringen er projektselskabet gået konkurs, intet er solgt og byggeriet er endnu ikke helt færdigt, viser en opdatering fra Fundbricks til firmaets investorer i september. 

Fundbricks selv har samlet modtaget 1,2 mio. kr. fra udvikleren, knap 10 pct. af det udlånte beløb, for at rejse pengene til det nu konkursramte projekt, viser tal fra Fundbricks’ egen hjemmeside.

Et hav af konkurser og fiktiv ledelse

EjendomsWatch beskrev allerede i september udfordringerne i projektselskabet Selling Huse, hvor direktøren måtte fratræde grundet stråmandsaktivitet. 

Derudover kom det frem, at den egentlige udvikler på projektet, Jan Mulvad, har en broget karrierefortid med konkurs eller tvangsopløsning i 14 ud af 15 tidligere selskabsrelationer – med den seneste konkurs oveni kan tallene forøges til 15 ud af 16 tilfælde.

EjendomsWatch kontaktede i den forbindelse Fundbricks-partner og stifter Thomas Rolin for at få en kommentar til forholdene. Kort efter interviewet sendte Fundbricks en mail ud til sine investorer for at ”oplyse” dem om projektet.

Til EjendomsWatch fortalte Thomas Rolin, at han ”ikke så en udfordring” i at udlåne til Jan Mulvad og at han ”kun fik gode ting at vide” om ham. 

Derudover forklarede han, at man forventede, at projektselskabet blev genetableret inden for kort tid. Han forsvarede reklamen for udlånene med denne kommentar:

”Der er naturligvis altid en risiko ved al investering. Dette gør vi altid vores investorer udtrykkeligt opmærksomme på, hver gang de foretager en investering, hvor de skal bekræfte at de har læst og forstået vores risikovilkår. Så ja, vi mener at projektet er blevet markedsført i overensstemmelse med risici.” 

EjendomsWatch har siden forsøgt at kontakte udvikler Jan Mulvad, men han har ikke vendt tilbage.

Arbejdsro, tak

Nu skal Fundbricks sammen med kurator Finn Bødstrup fra Bødstrup Advokatfirma til at finde hoved og hale i alle udviklerens selskaber.

EjendomsWatch har talt med kurator Finn Bødstrup, der forklarer, at han arbejder på at indhente vurderinger, og at det for nuværende er for tidligt at fortælle om de samlede krav og årsagen til konkursen.

Fundbricks oplyser i et investordokument, som en investor har sendt til EjendomsWatch, at man ”arbejder på at gennemføre en kontrolleret rekonstruktion af ejendomsprojektet.”

Selskabet skriver videre til sine investorer: ”Vi er fortrøstningsfulde, og vi arbejder udelukkende for jer og jeres interesser. Så snart det fulde overblik er skabt, og planen er klar, orienterer vi naturligvis jer som det første. I mellemtiden har vi behov for forståelse og arbejdsro.”

Efter denne artikels publicering har Fundbricks udsendt endnu en mail til investorerne, hvori det fremgår, at valget af kurator er ændret. Det er dermed advokat Bo Christensen, der har rådgivet Fundbricks i hele denne proces, som skal stå for at sikre en effektiv og gennemsigtig behandling af selskabets aktiver, oplyser Fundbricks i mailen.

Trængt i venteværelset

Ifølge tingbogen er Fundbricks’ investorer de eneste finansieringskilder på projektet. Udover pant i selve projektejendommen, har Fundbricks også pant i udviklers erhvervsejendom samt private bolig, som vurderes og sættes til salg hos en ejendomsmægler, viser investormailen fra Fundbricks.

Den forventede salgspris for de færdigbyggede rækkehuse var vurderet af en erhvervsejendomsmægler og valuar fra Ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen til at kunne sælges til lige under 15 mio. kr. Det oplyste Fundbricks ved den seneste kapitalrejsning til byggeprojektet i februar 2023. 

Tilbage i maj gik Fundbricks største byggeprojekt til dato ligeledes konkurs. Det drejede sig også om et rækkehusprojekt nord for Aarhus. 

Det bestod af 32 enheder i byen Thorsager og et samlet udlån på 53 mio. kr. Et udsnit af investorerne står til at tabe penge og venter, ligesom investorerne i Selling-rækkehusene, fortsat på en afklaring.

(Artiklen opdateret kl. 12.15 med yderligere oplysninger.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også