Konkursramt boligprojekt hos Fundbricks ryger på tvangsauktion

Et mislykket byggeprojekt finansieret af udlåneren Fundbricks ender nu i tvangssalg. Det frustrerer investorer, der er kommet med penge. ”Desværre er der en risiko ved al investering,” siger direktør.
Partner og direktør hos Fundbricks, Thomas Rolin, er ærgerlig over situationen. Han forklarer, at selskabet har kun ønske om at gøre det bedst muligt for investorer og at alle projekter går efter planen. | Foto: PR / Fundbricks
Partner og direktør hos Fundbricks, Thomas Rolin, er ærgerlig over situationen. Han forklarer, at selskabet har kun ønske om at gøre det bedst muligt for investorer og at alle projekter går efter planen. | Foto: PR / Fundbricks

Det selvudnævnte ”bedste projekt nogensinde” hos crowdfundingplatformen Fundbricks skal nu på tvangsauktion, efter at en konkurs ramte projektselskabet bag i maj.

Det er kurator Anders Bendtsen fra Lind Advokater, der har indgivet en begæring om tvangsauktion til Retten i Randers. Det bekræfter han over for EjendomsWatch.

”Den yderste panthaver har ikke villet acceptere den mulige salgssum, som vi var ved at få på plads, og derfor er ejendommen nu begæret på tvangsaktion,” siger han.

Desuden forklarer kurator, at en af panthaverne i projektet har foretaget noget omstødeligt. Omstødelse er et værktøj, som kurator i et konkursbo kan anvende, hvis enkelte kreditorer forud for konkursen er blevet begunstiget på de øvrige kreditorers bekostning.

”Der har været nogle udfordringer i forhold til nogle af de bagerste pantsætninger. Vi mener, de er omstødelige, og det har man ikke villet acceptere. Det vil sige, at der skal føres retssag,” siger Anders Bendtsen uden at ville uddybe problematikken yderligere.

Tvivl om udlån

Privatinvestorer blev sat i udsigt til en årlig rente på mellem 10 og 12 pct., da de gennem Fundbricks finansierede opførelsen af 32 rækkehuse i byen Thorsager nord for Aarhus, der altså nu skal på tvangsauktion.

Men efter byggeriet blev dyrere, end man havde forventet undervejs, skred budgettet, og udvikleren gik konkurs med projektselskabet, inden de sidste fire boliger var færdigbygget.

Samtidig var et ”ret dyrt” førsteprioritetslån også medvirkende til konkursen, forklarer kurator Anders Bendtsen.

Ifølge Fundbricks hjemmeside har investorer samlet udlånt 53 mio. kr. til projektet. Dog fremgår det af tingbogsattesten på de gældende adresser, at Fundbricks ”kun” har et samlet krav på ca. 26 mio. kr.

I en mail til EjendomsWatch forklarer partner hos Fundbricks Thomas Rolin, at de nævnte ca. 53 mio. kr., som skulle være tegnet via Fundbricks, er inklusive lån fra den private lånevirksomhed Vexa, som også har førsteprioritetspant på projektet.

Dermed er Fundbricks samlede udlån i projektet halveret.

Koordineret angreb på Trustpilot

At tvangsauktion skulle blive skæbnen for projektet med stemplet ”høj sikkerhed” er flere investorer hos Fundbricks uforstående over for på baggrund af kommunikationen fra Fundbricks.

EjendomsWatch har været i kontakt med en gruppe af projektets utilfredse investorer, der ikke ønsker at indgå i en artikel. En række investorer af har i stedet ytret deres holdning med dårlige anmeldelser til udlåneren via platformen Trustpilot den seneste uge.

”Det er interessant, at der bruges så meget energi på reklamer for de nye projekter, når der er en stor gruppe af investorer, der mangler ordentlige svar og forklaringer på efterhånden mange spørgsmål og henvendelser til Fundbricks. Jeg ønsker en bedre og langt mere åben håndtering af problemprojekterne,” skriver en investor.

”I er gode i medvind, men når vinden vender, er det anderledes. Jeres krisehåndtering over for dem, som bærer jeres forretning, er under forventning, og står i kontrast til de massive PR-kampagner, I har kørt og kører pt.,” lyder det i en anden anmeldelse.

”Forvirring fremfor afklaring”

Investorer fortæller til EjendomsWatch, at de har efterlyst et online-investormøde med Fundbricks for at høre nærmere om redningsplanen. Det har ikke kunnet realiseres, da det vil skabe yderligere forvirring, forklarer Fundbricks’ adm. direktør.

”Det er efter vores opfattelse ikke en mulig løsning at afholde et onlinemøde for samtlige investorer i projektet, da disse ikke nødvendigvis har de samme interesser, pga. de har investeret i forskellige trancher af projektet, og et samlet onlinemøde vil derfor, potentielt kun bidrage til yderligere forvirring fremfor afklaring,” skriver Thomas Rolin i en mail.

Han afviser, at kommunikationen og krisehåndteringen har været problematisk:

”Vi har brugt rigtig meget energi, ressourcer, omkostninger (til advokat og revisor) på at forsøge at redde projektet. Vi har løbende holdt investorerne i projektet informeret om status på projektet via e-mail og vil fortsat løbende udsende statusopdateringer. Det er således ikke korrekt, hvis investorerne giver udtryk for, at de ikke er blevet informeret,” skriver Thomas Rolin og forklarer videre:

”Vi vil dog gerne understrege, at vi godt forstår – og deler fuldt ud – investorernes ærgrelse over, at projektet ikke er gået som planlagt. Desværre er der en risiko ved al investering, dette gælder også investering i projekterne på vores platform.” 

Mislykket redningsplan

Vurderingen af de 32 rækkehuse lød i første omgang på 63 mio. kr., og knap et år efter var den nye vurdering i efteråret 2022 på 68,9 mio. kr.

I januar 2023 blev ejendomsprojektet igen udbudt til salg hos en ejendomsmægler, som vurderede at ejendomsprojektet kunne sælges til en pris på 67 mio. kr., hvilket ville have sikret alle Fundbricks’ investorer fuld tilbagebetaling af både hovedstol og renter, forklarer Thomas Rolin.

”Desværre trak det ud med et salg, hvorfor vi anbefalede at sætte salgsprisen ned til ca. 63 mio. kr. for at sikre et hurtigere salg, så vores investorer kunne blive indfriet hurtigst muligt. Dette ønskede ejendomsudvikler desværre ikke,” skriver direktøren.

I slutningen af marts 2023 blev Fundbricks informeret om, at ejendomsudvikler overvejede at indgive konkursbegæring mod projektselskabet.

”Efterfølgende blev der indkaldt til et stormøde hos ejendomsudviklerens advokat. Formålet med mødet var at se, om parterne kunne blive enige om en redningsplan, som kunne sikre størst muligt provenu til alle kreditorer. Det stod dog hurtigt klart, at det var svært for parterne at blive enige pga. forskellige interesser, hvorfor ejendomsudvikler i maj valgte at indgive egen-konkursbegæring mod projektselskabet,” skriver Thomas Rolin.

De seneste vurderinger lå ifølge kurator på mellem 55 og 60 mio. kr., og nu hvor tvangsauktion er blevet en realitet, er der risiko for, at ejendommene bliver solgt under markedspris. Hvilket kan betyde, at en eller flere panthavere, kun får en del af deres udestående tilbage eller endda slet intet.

Datoen for afholdelse af tvangsauktionen kendes pt. ikke.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også