Briefing uge 11: Mens branchen fester...

Danske ejendomsaktører har vist sig frem på Mipims røde løbere, samtidig med at tunge udenlandske investorer har spillet med musklerne hjemme i Danmark. Ugens Briefing er klar.
Årets Mipim-prisfest blev også en dansk triumf. Her ses holdet bag Living Places, der vandt inden for kategorien bedste boligprojekt. | Foto: S. d'Halloy / Image&Co
Årets Mipim-prisfest blev også en dansk triumf. Her ses holdet bag Living Places, der vandt inden for kategorien bedste boligprojekt. | Foto: S. d'Halloy / Image&Co

For en del af vores faste læsere vil dagen i dag også være dagen derpå.

Efter dage med håndtryk, skuldergnub og rygklapperi – samt alt fra sveddryppende morgenløb til sammenligning af armbåndsure – kulminerede årets store forårsbebuder i ejendomsbranchen, Mipim-messen i Cannes, torsdag aften med de traditionsrige prisuddelinger.

Få døgn efter at Oscar-showet løb af stablen i Hollywood, ryddede en række danske nominerede på ægte Oppenheimer-manér bordet for statuetter i det sydfranske.

Denne uges udgave af Briefing kan så være en kærkommen lejlighed til at hvile stemmen for en stund og få serveret et køligt overblik over ugens begivenheder i en branche, der ikke holder pause, bare fordi dens aktører og alskens associerede skikkelser drikker rosé på Mipim.

Ud over isen

Uanset om man befandt sig i lufthavnen eller på kontoret, kunne læserne hhv. mandag og fredag blive klogere på først Blackstones opkøb af et tocifret antal københavnske ejendomme og siden på en forestående overtagelse og opsplitning af landets største ejendomsadministrator og -forvalter, Deas.

Førstnævnte transaktion betyder, at den svensk-schweiziske duo Brunswick og Pictet igen står på bar bund, hvad danske ejendomsaktiver angår, mens sidstnævnte handel kan resultere i, at to internationale kapitalfonde, der i forvejen er aktive i Danmark, deler Deas imellem sig.

Spørger man manden, der sælger ud til Blackstone – og det gjorde EjendomsWatch selvfølgelig – så satser Brunswick-ledelsen på ”at starte noget nyt op inden for kort tid,” som Anthony Romano, chef for den nordiske investors afdeling i Danmark, formulerer det.

”Det danske ejendomsmarked er ekstremt stabilt (...) Sammenlignet med Sverige er det et mere fragmenteret marked med flere lokale aktører og åbenlyst langt færre børsnoterede selskaber. Det er også med til at skabe muligheder,” lød det fra landechefen med en fortid som professionel ishockeyspiller i hjemlandet USA og senere stjerne på de skandinaviske breddegrader hos bl.a. Odense Bulldogs.

Ingen panik i pengetanken

En anden herre med et bankende sportshjerte bag skjorten er Jesper Nygård, der ud over at være adm. direktør hos Realdania også er bestyrelsesmedlem i fodboldklubben Brøndby IF, hvis logo man ofte kan se på topchefens revers.

Ligesom tilfældet var med Superliga-holdet, sluttede den filantropiske investor 2023 flot af, og det forgangne år blev således en tiltrængt optur efter Realdanias milliardtab i 2022.

Ganske vist peger pilen nedad for foreningens ejendomsinvesteringer, men som Jesper Nygård på vanlig udramatisk facon formulerer det: ”Når man er en langsigtet investor og tror på, at ejendomme på lang sigt vil give et positivt afkast, så vil der være år, hvor de falder, men der vil være flere år, hvor de stiger.”

”Ro i maven” har den ligeledes regnskabsaflæggende topchefkollega Ino Dimsits hos ejendoms- og investeringskoncernen AKF også, selvom ”ejendomsbranchen er udfordret og vi mødes af kreditstramninger, høje renteniveauer og voksende afkastkrav.”

Samme udfordringer kan Jørn Tækker nikke genkende til efter et år, hvor overskuddet styrdykker med små 700 mio. kr. svarende til 80 pct. ”Ikke blændende godt,” erkender den aarhusianske udvikler- og investorprofil.

Finnish for progress

Som det nok også fremgår af Briefing hidtil, er det langt hen ad vejen mændene, der sidder på flæsket i ejendomsbranchens øverste cirkler, men ”tiderne de skifter, baby”, som C.V. Jørgensen synger, og nye vinde er begyndt at blæse gennem ledelsesgange og bestyrelseslokaler.

I kølvandet på kvindernes international kampdag valgte ejeren bag et par sjællandske butikscentre, den finske milliardkoncern Citycon, eksempelvis at skifte sin adm. direktør, F. Scott Ball, ud med den mere end 20 år yngre Henrica Ginström.

Og slutter vi, hvor vi begyndte – under palmesus på Croisetten i Cannes – så var det såmænd ligeledes en finsk kvinde fra millennial-generationen, der tiltrak sig opmærksomhed, da den tidligere premierminister Sanna Marin gik på scenen som hovedtaler i et fyldt Grand Auditorium.

Herfra opfordrede hun messens deltagere til at bruge Mipim som en anledning til at gøre en forskel – både hvad angår klimaet og i forbindelse med krigen i Ukraine.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også