Briefing uge 9: Sandslottet i Horsens

Underentreprenører står som dominobrikker og vakler efter Dansk Boligbygs konkurs. Ugens Briefing er klar.
Det nu konkursramte Dansk Boligbyg i Horsens omsatte i seneste regnskab for 1,5 mia. kr. Blot 8 mio. kr. var tilbage på bundlinjen. | Foto: PR
Det nu konkursramte Dansk Boligbyg i Horsens omsatte i seneste regnskab for 1,5 mia. kr. Blot 8 mio. kr. var tilbage på bundlinjen. | Foto: PR

En overraskelse er ifølge ordbogen noget, som kommer bag på nogen.

Det var lige præcis, hvad der var tilfældet med denne uges konkurs hos milliardkoncernen Dansk Boligbyg – det oplagte afsæt for fredagens Briefing, hvor EjendomsWatch spidser pennen og ser tilbage. 

Ret beset er der måske ikke så meget at blive overrasket over. Med en helt fraværende evne til for alvor at tjene penge og have styr på sin likviditet har Dansk Boligbyg udgjort endnu en af branchens kolosser, der er bygget af sand, som ikke modstår næste bølge, der rammer.

Tilmed har virksomheden i stor udstrækning gjort brug af underentreprenører, så det er kun et spørgsmål om tid, før nogle af dem ryger med i afgrunden.

Polstr

Det er skæbnens ironi, at Dansk Boligbyg blandt sine over 20 igangværende projekter rundt i landet har flere, som er overtaget fra andre konkursramte entreprenører. Hvem i branchen husker ikke toplinjefokuserede JFP fra Herning, der var pavestolt af at kunne skrive omsætningen med ti cifre, men ikke evnede at tøjle omkostningerne og siden gik konkurs? I øvrigt samme vej som en stribe andre, herunder Q-Construction og Altan.dk, hvor sidstnævnte dog er blevet videreført. 

Læringen om bedre polstring, dygtigere styring og færre chancesejladser lader til at være begrænset i en branche med lave marginaler og en omvendt proportional tro på egne fortræffeligheder. En storspiller som MT Højgaard kan desværre tælles med i denne skare. Og desværre også Nordstern, som med en overskudsgrad på 0,9 pct. i sin årsrapport fredag selvsagt ikke er tilfreds.

Netop fredag er det præcis otte år siden, at EjendomsWatch udgav sit første nyhedsbrev og lige siden har holdt grundigt øje med sundhedstilstanden hos branchens både små og store aktører. Det falder ikke altid i god jord at sætte spotlyset på svaghederne, men der en vigtig opgave, som de seriøse aktører i branchen også bør være interesseret i.

Betalt glansbillede

Det findes faktisk medier, som mod betaling har udbredt det glade budskab om, at seneste regnskab fra Dansk Boligbyg viser ”stærk likviditet og soliditet”. Til sammenligning var overskriften på EjendomsWatch en lidt anden: ”Horsens-entreprenør halverer bundlinjen for andet år i streg”

Det er naturligvis helt frivilligt, hvor man vil læse med. Men er der ugler i mosen et sted, så holder EjendomsWatch sig ikke tilbage for at skrive om det.

Dansk Boligbyg fik i ugens løb følgeskab af Silkeborg-udvikleren René Birch, der også måtte sande at have slået for stort et brød op. Og i den pressede detailbranche truer de mange ledige lokaler med at blive flere, når senest The Body Shop-kæden har drejet nøglen.

Hip-hip, Heimstaden

Helt så slet er det ikke gået for landets største private boligudlejer, Heimstaden, der trods milliardnedskrivninger, øget gældsætning, udskudt udbyttebetaling og bryske miner fra kreditvurderingsfirmaerne tror på bedre tider, hvilket bl.a. øgede frasalg skal bidrage til, som viceadm. direktør Christian Fladeland forklarede det.

Netop frasalg var der flere af i ugens løb: FB Gruppen slap et projekt i Ballerup, og Park Street et i København. Små, yderligere tegn på en større tro på fremtiden, som både en rekordstor kapitalrejsning hos EQT og nye ejendomsprojekter i pipeline hos Difko understregede.

Ikke mere Briefing for nu.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også