Briefing uge 8: Nu vi taler om vejret...

Hvad er egentlig op og ned på et transaktionsmarked, der slikker sine sår efter en mørk og kold tid? Det har vi netop fået nogle helt konkrete såvel som mere abstrakte svar på. Ugens Briefing er klar.
Der er forårstegn at spore, hvis man leder de rette steder i den danske ejendomsbranche. | Foto: Jonas Olufson
Der er forårstegn at spore, hvis man leder de rette steder i den danske ejendomsbranche. | Foto: Jonas Olufson
Af Emil Birkeland Klintorp

Når virkeligheden er kaotisk, uoverskuelig og måske endda skræmmende kan det være nødvendigt at gribe til billeder og begreber, selv et barn kan forstå.

I kølvandet på et 2023, hvor recessionen stik mod flere økonomiske eksperters spådomme udeblev, men hvor inflation og rentestigninger var nok til at skubbe adskillige ejendomsaktører helt ud til kanten – og en betydelig del i afgrunden – er det tilsyneladende basale vejrfænomener, der skal til for at sikre overblikket.

Tidligere på måneden drømte Colliers-topchef Carsten Gørtz Petersen om et 2024, ”hvor solen kom tilbage på transaktionsmarkedet,” og ved præsentationen af en tilsvarende markedsanalyse fra mæglerkollegerne Cushman & Wakefield Red blev der ligefrem vist et billede på lærredet bag scenen af solstråler, der bryder gennem grå skyer.

De toneangivende rådgivere bør jo vide, hvad de taler om, skulle man mene, men man skal heller ikke lade sig forblænde af, at de hurtigsnakkende mæglere har økonomisk interesse i en genoplivning af markedet.

Med disse ord velkommen til Briefing, hvor vi stiller os op foran det brogede billede af den danske ejendomsbranche og forsøger at finde en mening med galskaben.

Dryp, dryp, dryp

At ketchupeffekten i første omgang udebliver, var dog et af budskaberne ved Red-boss Nicholas Thurøs standupshow i Kuppelsalen hos Danske Bank torsdag formiddag.

Ikke desto mindre har vi den seneste tid registreret tiltrængte dryp af den sødestoffyldte garniture i form af betydelige handler i københavnsområdet, og den forgangne uge føjede flere til – ikke mindst finske Capmans 600 millioner kroners køb af en knap 20.000 kvm stor kontor- og uddannelsesejendom på det mondæne Frederiksberg.

Endnu en gang er det Corem, der skiller sig af med sine københavnske kronjuveler, efter at den gældsplagede svenske investor for få måneder siden solgte Codanhus og Kammeradvokatens domicil fra til AP Pension i en milliardhandel, og hvis man var i tvivl om, hvordan den økonomiske situation ser ud på den anden side af Øresund, fik vi syn for sagn, da Corem dagen efter offentliggjorde sit 2023-regnskab.

Tallene viser, at den mægtige udlejer i løbet af årets 12 måneder har barberet mere end en tiendedel af sine ejendomsværdier og samlet set må sluge et tab i størrelsesordenen 8 mia. svenske kr. Med en betydelig rentebærende milliardgæld har topchef Rutger Arnhult fortsat behov for at styrke virksomhedens balance, så mon ikke der er flere frasalg lige om hjørnet? 

Bare en fase

Endnu mere alvorlig ser situationen ud hos de ligeledes storsælgende og konkurstruede landsmænd fra Oscar Properties, der i kølvandet på et par mildt sagt hektiske måneder tager afsked med adm. direktør såvel som finansdirektør. Sølle seks måneder blev det til for den detroniserede duo.

”Det føles passende at gå nu, hvor selskabets ejendomsportefølje og organisation bliver væsentlig mindre, og selskabet går ind i næste fase,” lyder det fra den afgående boss – og hvad den ”fase” ender med, kan man så gå og gisne om i sit stille sind.

Alt er dog ikke nød og elendighed i den svenske lejr; kapitalforvalteren Niam havde således ikke problemer med at finde de 130 mio. kr., der skulle til for at fravriste det tidligere Canon-domicil i Søborg fra Industriens Pension

Altså ingen regler uden undtagelser, og at det trods voldsomme priser på jord og materialer samt stramme regler for byggelånsfinansiering ikke kun er eksisterende ejendomme, der smides millioner i, blev vi mindet om, da Core Property Management annoncerede opførelsen af 160 lejeboliger på den københavnske vestegn.

Fra den selvtillidsfyldte fondsforvalter lyder meldingen, at ”udlejningen bliver forholdvis nem.”

Storm om Birch

To år efter at René Birch med følelserne uden på tøjet solgte sit livsværk, Birch Ejendomme, til britiske Aermont Capital, er den erfarne erhvervsmand tilbage i overskrifterne – denne gang af den mindre positive slags.

Økonomien sejler tilsyneladende for den driftige iværksætter, der tilmed har måttet sætte sit luksussommerhus i Skagen til salg, og oven på massefyringer i GMB-koncernen, der er opkaldt efter René Birchs sønner, Gustav og Marius, forsøger man nu at undgå konkurs i datterselskab. Læg dertil, at GMB ikke længere er del af et byggesamarbejde med Lars Larsen Group.

Punktum bliver der også snart sat for en arbejdsuge, der kastede regnskabshistorier fra tunge børsnoterede aktører som MT Højgaard, Jeudan og ISS af sig. Førstnævntes tal var bl.a. imødeset, efter at entreprenør- og udviklingskoncernens bestyrelse for femte gang på fem år har skiftet ud på topchefposten, og den nye mand i det varme sæde kunne i et interview med EjendomsWatch melde om ”højt humør og kampgejst.”

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend – hvor vejrudsigten lover, at stormen Rolf løjer af og giver plads til mere stabilt vejr med plads til både byger og de solglimt, landets erhvervsmæglere hele tiden går rundt og taler om.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også