Briefing uge 10: Branchens andet køn

Nye vinde blæser over ejendomsbranchen, men på kvindernes internationale kampdag kan det konstateres, at det stadig kniber med diversiteten i bestyrelses- og direktionslokaler. Ugens Briefing er klar.
Selvom det stadig i høj grad er mændene, der spiller med musklerne i ejendomsbranchen, er kvinderne så småt begyndt at sætte et tiltrængt præg på løjerne. | Foto: Lærke Posselt
Selvom det stadig i høj grad er mændene, der spiller med musklerne i ejendomsbranchen, er kvinderne så småt begyndt at sætte et tiltrængt præg på løjerne. | Foto: Lærke Posselt

I Danmark har kvinderne haft stemmeret siden 1915, men i dag, mere end 100 år senere, er det stadig begrænset, hvor meget ”det andet køn” – som den franske feminist og filosof Simone de Beauvoir kaldte det – har at sige rundt omkring på landets ledelsesgange.

Lad os tage udgangspunkt i vores egen lille (m)andedam; her er det i allerhøjeste grad mere reglen end undtagelsen, at det er et slips, der pryder EjendomsWatchs kilder, og selvom det altid er fornuftigt at gribe i egen barm, så er det ikke for meget at sige, at det snarere end at være udtryk for den redaktionelle linje, illustrerer en mere strukturel skævvridning.

Og ja, kvinder anno 2024 kan også gå med slips, men pointen med ovenstående billede er blot den, at det ville klæde ejendomsbranchens beslutningstagere at åbne dørene lidt mere end bare på klem for personer, der ikke er mænd.

Med disse ord: Glædelig international kampdag og velkommen til endnu en udgave af det faste format Briefing, hvor de største branchehistorier netop nu tages under kærlig behandling.

Ungdommen viser vejen

At det trods alt går den rigtige vej med den kønsmæssige diversitet, viser en ny undersøgelse fra brancheorganisationen Ejendomdanmark; hvor kvinder for 13 år siden, i 2011, udgjorde en tredjedel af de beskæftigede i ejendomsbranchen, var andelen i 2022 således vokset til 38 pct. 

Tal fra perioden 2014-2021 viser imidlertid, at det tynder gevaldigt ud i den kvindelige repræsentation, jo højere op man kommer i virksomhedshierarkiet; hvad antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer angår, er andelen steget fra 24 til 26 pct., mens kvinder med direktøransvar for tre år siden udgjorde 18 pct., hvilket ligeledes er to procentpoint mere end i 2014.

Håbet er dog lyserødt, for kigger vi udelukkende på folk under 30, så har andelen af kvinder og mænd været tæt på ligeligt fordelt gennem 1,5 år frem til 2022.

Når det kommer til københavnske overborgmestre, der deltager på årets udgave af ejendomsmessen Mipim i næste uge, tegner ”det andet køn” sig for 100 pct.; Sophie Hæstorp Andersen (S) flyver således til Cannes med ønsket om at tiltrække bæredygtige investeringer til hovedstaden samt bidrage til at skubbe branchen i en grønnere retning

Penge ud af vinduet

Hos crowdfundingplatformen Fundbricks er endnu et kompleks af luftkasteller forsvundet som dug for solen, og rækken af investorer, der står med håret i postkassen efter at være blevet stillet tocifrede afkast i udsigt, bliver bare længere og længere.

I det seneste tilfælde drejer det sig bl.a. om selskabet bag en kontorejendom i Fredericia, der måtte lade livet pga. en dødelig cocktail af ”overbelåning med for høje renter samt svag udlejning og tomme lokaler.” Aktivet er nu solgt til røverpris på tvangsauktion.

Som om det ikke skulle være nok, kan EjendomsWatch i dag fortælle, at en erhvervsmand, der tidligere har afsonet fængselsstraf for bedrageri og skattesvig, er involveret i nogle af Fundbricks-projekterne – nu med et nyt efternavn.

Fundbricks-boss Thomas Rolin ønsker ikke at sætte ord på sagerne, men har på det taknemlige sociale medie Linkedin tidligere opfordret sine følgere til at lade ”være med at stole på en overskrift fra et medie.” 

I sidste ende burde det jo være et spørgsmål om troværdighed, skulle man mene.

Forelsket i København

I hovedstadsområdet er der forårsfornemmelser i luften, og det er ikke kun turister, der lander i Kastrup med glubsk appetit efter at tage en bid af København.

Svenske Catena har eksempelvis netop smidt over 400 mio. kr. for 32.000 kvm logistik, og fra mæglerside går meldingerne på ”meget stor efterspørgsel fra udenlandske investorer på velbeliggende lager- og logistikejendomme.”

Nordmændene ligger heller ikke på den lade side, og hos KLP Ejendomme presser formanden ifølge selskabets adm. direktør, Bettina Lange, på for at foretage yderligere investeringer på dansk jord. Selv kunne hun godt tænke sig at få ”lukket et par kontrakter mere” som den, der er faldet på plads med Novo Nordisk.

Nogle af de udenlandske gæster har været længere undervejs; en yderst snakkesalig investeringschef fra W.P. Carey kan således berette, at den amerikanske milliardinvestor i øjeblikket er på rundtur i Norden og har udset sig ”en stor portefølje” i Danmark.

”Hvis jeg ser på de nordiske markeder, vil jeg sige, at Danmark ser ud til at have været det marked, der har været mest beskyttet mod de seneste forstyrrelser,” lyder det bl.a. fra Christopher Mertlitz.

Internationale opkøb repræsenterer også en guldrandet forretning for de mange rådgivere inden for fast ejendom, og spørger man hos advokatfirmaet Bech-Bruun, så kræver denne type transaktioner en højere grad af forberedelse, da de udenlandske investorer som regel er ”mere nervøst anlagt.”

Dermed nåede vi frem til målstregen på en kampdag, hvor Ejendomdanmark lancerer et ekspertråd, der skal komme med bud på, hvordan branchen kan favne flere kvinder.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også