Briefing uge 2: Alle mand i bådene

Vandstanden stiger – på planeten såvel som i ejendomsbranchen – og det bliver sin sag at komme tørskoet i land, når først 2024 buldrer derudad. Briefing er klar.
Er den danske ejendomssektor mon klar til at modstå de bølger, der nærmer sig? | Foto: Thomas Borberg
Er den danske ejendomssektor mon klar til at modstå de bølger, der nærmer sig? | Foto: Thomas Borberg
Af Emil Birkeland Klintorp

En tsunami vil skylle ind over den danske ejendomsbranche.

Og nej, det er ikke den fortsat brusende konkursbølge, det drejer sig om, men derimod den lovgivning, der stiller krav til virksomheders rapportering af bæredygtighedsdata og ESG, og som i indeværende år vil lægge yderligere pres på mange ejendomsaktører.

Mette Qvist betegner 2024 som ”det hidtil vigtigste år inden grøn omstilling og ESG i ejendomsbranchen,” og ifølge Ejendomdanmarks underdirektør bliver det essentielt, at få de små og mellemstore ejendomsvirksomheder udstyret med tilstrækkelig viden og data til at holde sig oven vande.

Med varslet om en ny virkelighed indleder vi denne uges udgave af Briefing, hvor vi ser tilbage på de seneste dages mest iøjnefaldende historier.

Et nyt håb

Et vigtigt instrument i kampen for at få høj såvel som lav med ombord bliver angiveligt Real ESG - The Real Estate Reporting Framework, der netop har smidt en prototype af den gratis rapporteringsplatform på gaden.

Håbet er, at det digitale værktøj – i forlængelse af nye EU-krav angående dokumentation for bl.a. miljø- og klimapåvirkning – kan give branchen en tiltrængt ”fælles referenceramme,” som Christian Gjessing Bruun, ESG & bæredygtighedschef hos AKF, udtrykker det.

Hvorvidt Real ESG kan agere Noas ark, når den bureaukratiske syndflod rammer, har vi endnu til gode at se, men at der er et akut behov for konkret data og håndgribelige tal er de færreste vist i tvivl om – det gælder også i finanssektoren, der spiller en central rolle i forhold til investeringer i mere bæredygtige ejendomme.

Ifølge Bjarne Jørgensen, direktør for store erhvervskunder i Realkredit Danmark, giver den nye standard således ”den finansielle sektor adgang til mere ensartet ESG-data, som åbner mulighederne for, at vi bedre kan understøtte kunderne med relativt gunstigere lånevilkår for investeringer, der fremmer den grønne omstilling.”

Intet at se her – passér gaden

ESG har ingen snakket om i størstedelen af Flemming Holberg Fenger begivenhedsrige karriere i ejendomsbranchen. Den 70-åriges livsværk er i dag et af landets største private ejendomsselskaber, og selvom det seneste år har budt på modvind, skal der mere til for at få Vanløse-veteranen til at ryste på hånden.

”Vi har jo også opskrevet nogle år, og så nedskriver vi naturligvis, når der er usikkerhed,” fortæller Holberg Fenger i kølvandet på et årsregnskab med nedskrivninger for over 40 millioner og et halveret overskud.

Så er der straks mere lyd i alarmklokkerne over den mondæne hjørneejendom på Kongens Nytorv, hvor Gefion Group holder til. Som beskrevet i sidste uge kniber det så meget med udviklerforretningens likviditet i kølvandet på kuldsejlede handler, at ledelsen har bedt om henstand på sine rentebetalinger, og nu tager en række eksperter bladet fra munden.

”Det er overlevelse, eller ikke overlevelse,” konstaterer statsautoriseret revisor Lars Kiertzner, mens Gefion-topchef Thomas W. Færch forsvarer sig med, at ”de udtalelser, som EjendomsWatch har indhentet, kunne man formentlig sige om langt de fleste kapitaltunge udviklingsvirksomheder, som har behov for at rejse penge til den fortsatte udvikling af forretningen.”

Entreprenørkrak

At konkursbølgen i det danske erhvervsliv tærer hårdt på landets ejendomssektor, fik vi i den forgangne uge endnu en stribe beviser på. 

Som følge af fallit blandt flere samarbejdspartnere måtte entreprenøren TE27 under Aarhus-koncernen 1927 Estate trække stikket. Selskabet efterlader sig tre byggeprojekter på Sjælland, der endte med at påføre TE27 et større tocifret milliontab.

Kollapsede sjællandske projekter kan de tale med om hos VIP Construction. Familieforetagendet gik ganske vist konkurs i sidste måned, men nu er det brogede persongalleri bag den krakkede entreprenør tilbage i spillet om de 223 boliger i Jyderup – blot under nyt navn.

På den anden side af vandet, tilbage i Aarhus, er et andet stort boligprojekt kommet på skinnerne igen efter en entreprenørkonkurs. Nordstern overtager således opgaven med at færdiggøre de bygninger ved den gamle journalisthøjskole, hvis fremtid har været uvis siden 2022, da virksomheden JFP væltede.

Helt udramatisk

Vi nærmer os afslutningen på denne uges Briefing, og et exit var også, hvad det blev til for Torben Black og Allan Agerholm – hhv. topchef hos C.W. Obel Ejendomme og formand for Parken Sport & Entertainment.

Begge pegede på behovet for mere tid i kalenderen som begrundelse for deres farvel, men i sidstnævntes tilfælde var det tilsyneladende kun den halve sandhed; i stedet skulle formandsskiftet i selskabet bag fodboldklubben FC København bunde i uoverstigelige uenigheder med ejerkredsen om perspektiverne i en gennemgribende renovering af landets nationalstadion, Parken.

På den måde fik vi sejlet det gode skib Briefing sikkert i havn – i ly for konkursbølger og lovgivningstsunamier.

Ris såvel som ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også