Briefing uge 1: Krisemelding fra Kongens Nytorv

Gefion Group har igen ryggen mod muren. Og hvis 78-årig ejendomsinvestors spådom holder, er markedet langt fra ovre det værste. Årets første Briefing er klar.
Gefion Group har sit hovedsæde på hjørnet af Kongens Nytorv og Østergade i København. | Foto: Google
Gefion Group har sit hovedsæde på hjørnet af Kongens Nytorv og Østergade i København. | Foto: Google

Om godt en uge er der tronskifte i Danmark, når den nye Kong Frederik X hyldes på Christiansborg Slotsplads. I sandhed en historisk begivenhed, selvom klikhungrende medier har gjort deres til at udvande netop dette udtryk.

Om det i år også bliver til et tronskifte i toppen af ejendomsmarkedet i Norden, får tiden vise. Sikkert og vist er det i hvert fald, at nogle af branchens mastodonter, der har hjemme i Sverige, men også har betydelig tyngde i Danmark, står og vakler under en kvælende gæld og værdier, der falder og falder. Endnu engang afsættet for denne uges Briefing.

Fredag måtte Oscar Properties, der dog ikke er til stede i Danmark, melde ud, at selskabet efter måneders overlevelseskamp nu er begæret konkurs af en af sine kreditorer.

En, der prøvet det meste og har vist en overbevisende evne som ejendomskøbmand, er svenske Roger Akelius. I et interview med svenske Dagens Industri lægger den 78-årige investor ikke fingrene imellem, når han taler om oppustede ejendomsværdier og spår brandudsalg hos sine konkurrenter i branchen – og efterfølgende røverkøb, hvor han står klar ved kasse 1, må man forstå.

Røde tal i vente

Hvis disse potentielle frasalg kommer til at ske til afkastkrav på 6-7-8 pct., bliver det vanskeligt for alle andre at fastholde, at deres ejendommes markedsværdi skam modsvarer afkastkrav på 3-4-5 pct.

Endnu en byge af nedskrivninger og tab kan derfor ventes at ledsage de kommende regnskaber – hvis altså Roger Akelius’ profetier holder vand.

De seneste større handler herhjemme, som markedet kan tage bestik af, var bl.a., da AP Pension købte for 2,5 mia. kr. af svenske Corem og hvor afkastet ifølge Redata lå mellem 4,5 og 4,75 pct. Eller da finske Capman i november sikrede sig 384 lejeboliger i Københavns Sydhavn for 1,2 mia. kr. med Nrep og AG Gruppen som sælger, hvor prisindikationen ellers til en start lød på 1,5 mia. kr.

Markedet er ikke, hvad det har været.

Gefion på tynd is

Det kan udvikleren Gefion Group på en bekymrende baggrund tale med om. Som EjendomsWatch kan afsløre fredag, er den gældstyngede virksomhed igen ude i tovene med en likviditet, der er negativ, og forventede salgsindtægter, der udebliver.

Topchef og medejer Thomas W. Færch er dog ikke så meddelsom om problemerne, men her kan læserne regne med, at EjendomsWatch som branchens primære nyhedsmedie og vagthund kaster lys over sagen.

En anden af de handler, der nåede med i 2023-regnskabet, var Salling Groups køb af butiksejendomme til 300 mio. kr., hvor kapitalforvalteren Abrdn tog et stik hjem, der tilsyneladende langt fra var blandt de mest guldrandede.

Og så valgte Birch Ejendomme at benytte de stille juledage til at snige et sløjt årsregnskab ud, mens EjendomsWatch satte punktum for den traditionsrige juleserie, hvor brancheprofiler kigger i krystalkuglen for det kommende år. 

Røde ører i Hørsholm

Sidste bidrag stod Danica Ejendomme og Michael Nielsen for med en opfordring til, at branchen gør sig mere interessant for unge. Alle bidrag til serien kan læses via dette link.

Og så holdt EjendomsWatch fast i den spegede sag om et omdiskuteret grundkøb i Hørsholm, hvor skatteborgerne må græde, og to snu og meget omtalte Rema 1000-direktører må grine.

Ikke mere Briefing for nu. Både ris og ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også