Briefing uge 46: Sværvægtere i slutspurt

Ofte tikker store handler ind, når året går på hæld, og noget tyder på, at det også gør sig gældende i et ellers uroligt 2023, hvor markedets aktører har sukket efter livstegn. Ugens Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Vandspejlet dirrer. Noget stort er på vej.

De fleste vil sikkert huske scenen i Jurassic Park, hvor alle øjne rettes mod glasset, der ryk for ryk bringes i bevægelse og varsler dinosaurernes snarlige ankomst. Samme fornemmelse sad visse måske med i den forgangne uge, hvor nogle af de største rovdyr i ejendomsjunglen – Institusaurus Rex eller bare institutionelle investorer om du vil – for alvor viste tænder.

Årets hidtil største handel er således en realitet, og investeringsviljen hos pensionskæmperne kan måske vise vejen frem på et marked, der ellers har været ramt af en istid, hvor de fleste væsener i fødekæden har måttet kæmpe for at finde føde – og visse for at undgå helt at uddø.

Nok øgle-analogier for nu. Velkommen til denne uges udgave af Briefing, hvor vi flyver hen over de seneste dages mest opsigtsvækkende nyheder fra branchen.

Værdiskred

At tiden har været – og langt hen ad vejen stadig er – præget af afventende stilstand på transaktionsmarkederne, ser vi et eksempel på i kvartalstallene fra Patrizia, der også har ejendomme for milliarder i Danmark. Her faldt indtægterne fra kapitalforvalterens værdifulde servicehonorarer bare i tredje kvartal med over 8 pct. svarende til et trecifret millionbeløb.

Solide honorarer er der dog nok blevet udbetalt i forbindelse med den milliardhandel, der tikkede ind i weekenden, men som først for alvor blev udfoldet tirsdag, da AP Pension trådte frem på scenen og præsenterede sig som køberen af Codanhus og Kammeradvokatens domicil – i alt mere end 60.000 kvm københavnsk kontor.

”Det er et afkast, som jeg betragter som meget fordelagtigt, og som jeg ikke har kendskab til, at den slags ejendomme er handlet til i nyere tid,” lød det fra AP’s ejendomsdirektør, Peter Olsson, der forståeligt nok var en glad mand efter at have spenderet omkring 2,5 mia. kr. på aktiver, der ifølge de seneste regnskaber burde have kostet markant mere.

Fra mæglers side fik den ikke for lidt med sportsmetaforerne, og dem skal vi sparer jer for, men tilbage stod, at der var tale om en handel, der giver ”genlyd” i markedet.

Mere at skyde med

Konkurrenterne fra Sampension fulgte op med overtagelsen af 215 ungdoms- og studieboliger, der ifølge chef for ejendomme og infrastruktur Torbjørn Lange ”understøtter investeringen vores ønske om at have en diversificeret portefølje, som omfatter flere forskellige typer ejendomme, og som har en god geografisk spredning.” 

I de lidt lavere luftlag slog PKA kløerne i en 1592 kvm stor kontorejendom ved København, der fremover skal rumme pensionsselskabets ejendomsafdeling, som for et års tid siden hyrede en af branchens kendte ansigter i form af den tidligere Deas-boss og nuværende Ejendomdanmark-formand Henrik Dahl Jeppesen.

At pensionsinvestorerne har holdt krudtet tørt i et stykke tid, fik man også et bevis på, da Kent Damsgaard, adm. direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, meldte ud, at det offentlige oftere burde række hånden ud til de institutionelle aktører i stedet for på egen hånd at kaste sig ud i byggerier, man ikke selv er dygtig nok til at håndtere. Sådan groft sagt.

”Offentligt-privat samarbejde er en hjørnesten i den danske samfundsmodel, og regeringen ønsker at styrke muligheden for brugen af offentligt-private partnerskaber,” lød det forsonende fra Morten Bødskov.

Vindblæst

Selvom der også fra de juridiske rådgiveres side meldes om ”en spirende optimisme i markederne,” så er det ikke alle led i ejendomsbranchen, der mærker livgivende solstråler i en kold tid. Tag nu bare en udvikler som Oskar Group, der en rum tid har bakset med likviditetsproblemer; her er endnu et datterselskab sendt til tælling med millionkrav og rod i værdierne.

Konkursramte boligprojekter kan de tale med om hos Fundbricks, hvor det, der tidligere blev beskrevet som det ”bedste projekt nogensinde” af crowdfundingplatformen selv, nu ryger på tvangsauktion. Konkret drejer det sig om 32 rækkehuse nord for Aarhus, hvor budgettet skred, og projektselskabet faldt på halen.

”I er gode i medvind, men når vinden vender, er det anderledes,” lyder anklagen fra én af de investorer, der i sin tid blev stillet en årlig rente på mellem 10 og 12 pct. i udsigt. ”Desværre er der en risiko ved al investering, dette gælder også investering i projekterne på vores platform,” lyder svaret fra Fundbricks’ Thomas Rolin, og her behøver den ene konstatering jo ikke at udelukke den anden.

Endnu mere ballade var der på programmet hos hårdt prøvede Heimstaden, og i den almene del af boligsektoren bød hovedstadens største boligselskab, FSB, sig til med en penibel sag om muligt dokumentfalsk og tre politianmeldte bestyrelsesmedlemmer.

Således opmuntret bevæger vi os ud i weekenden og det dejlige danske efterårsvejr, hvor vinden også hurtigt kan vende.

Ikke mere Briefing for nu. Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også