Briefing uge 44: Frem med brystkassen

Topmødet Ejendom2023 viste, at den seriøse del af branchen er bedre end sit rygte. Ugens Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Misforstået og indimellem lidt kedelig. Det var nogle af satirikeren Huxi Bachs udfald mod ejendomsbranchen, der i denne uge var samlet i København til sit topmøde, Ejendom2023 – det tredje i rækken og det naturlige afsæt for denne uges Briefing.

Efter en perlerække af taler og oplæg fra nogle af branchens tungeste profiler, var han dagens hemmelige overraskelse – udover selvfølgelig afsløringen af de tre vindere af årets ejendomspriser, som efterlod seks andre bejlere til priserne med en tydelig skuffelse og en ambition om at vinde næste år.

For branchen, i hvert fald de mere seriøse aktører i den, har al mulig grund til at skyde brystkassen frem og være stolt. Der investeres store beløb i at forny og forbedre, og branchens bygninger, omgivelser og indretning former og præger hverdag og rammer for os alle. Men lidt lige som med rengøring, ser man det ofte først, når det mangler. 

Som Ejendomdanmarks formand, Henrik Dahl Jeppesen skrev tirsdag, så er vi og vores nutid blot ”i det, der kan føles som et kort øjeblik. Mange af vores ejendomme har stået her længe før, vi kom til, og de vil forhåbentlig også stå her, når nye generationer engang tager over for os.” 

Ansvaret for det, der gives videre, er en rød tråd fra rigtig mange af branchens aktører, ikke kun langsigtede pensionskasser.

Se nu bare Thylander i denne uge. En ny fond målrettet klimavenlige boliger og med arkitektur over gennemsnittet ser dagens lys med 3 mia. kr. i kapitaltilsagn. Ikke skidt i disse tider. 

Gift

Den type udvikling og initiativ fremmes ikke af, at politikerne lægger op til mere vidtgående regulering, der gør det endnu sværere at bygge nyt og dermed imødekomme efterspørgslen. Det var også omdrejningspunkt i en af debatterne på Ejendom2023. Her lød det fra Jyske Realkredits direktør Torben Hansen:

”Med en regulering, der gør det sværere for os at låne ud – der skal bl.a. mere egenkapital til – så er der noget byggeri, som bremser op. Det bliver en lukket fest for de rige. Det Finanstilsynet vil have, er finansiel stabilitet. Holdningen er, at ejendomsselskaber er dem, der skaber ustabilitet, så lad os bare kaste en masse grus i maskineriet.”

Fra Nationalbanken holder man dog fast i visdommen bag bedre og dyrere polstring.

Et mere stramt marked for investeringer har også fået forvalteren Nectar på andre tanker. Nu handler det i stedet om at låne ud, når vilkårene på det øvrige lånemarked strammer til.

Mærsk

Og så var EjendomWatch atter først med nyheden, da den langtrukne sag om Mærsks nye domicil i København endelig faldt på plads torsdag aften til stor fortrydelse for de vokale naboer og de konskevente nejsigere hos Enhedslisten.

På navnefronten kom nyheden om, at William Kanta bliver ny etter hos Tetriis, mens ATP Ejendommes nye finansdirektør Henriette Krogh Bjørneboe Fynsk over for EjendomsWatch satte ord på den digitale opgave, hun står med. Hos Pihl & Søn var der udskiftning på chefgangen efter mindre end et år.

Ikke mere Briefing for nu. Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også