Briefing uge 43: Banket gul og blå

Tungt lastede svenske investorer er begyndt at smide de potentielt helbredsskadende kilo i en nervøs ejendomsbranche, hvor alt bliver målt og vejet for tiden. Ugens Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Små fem kilometer skiller Kronborgs fæstningsværker fra den svenske kyst ved Helsingborg, men har man fulgt med i dækningen af situationen på nabolandenes respektive ejendomsmarkeder, kan man nemt få det indtryk, at der er tale om to forskellige verdener.

Meget er sagt og skrevet om svenske ejendomsinvestorers hastigt voksende obligationsgæld, milliardnedskrivninger af værdier og udsigterne til mere eller mindre desperate brandudsalg.

Efterhånden som kvartalsregnskaberne fra en række større børsnoterede aktører tikker ind, bliver der imidlertid sat tal på krisens omfang på den anden side af Øresund, og de, altså tallene, taler som bekendt deres eget sprog.

Hermed er døren åbnet til denne uges udgave af Briefing, hvor vi følger op på endnu en begivenhedsrig uge i den professionelle ejendomsbranche.

Drypvise frasalg

At interesserne går på kryds og tværs af Øresundsregionen er boligjætten Heimstaden et godt eksempel på, da ejendomsselskabet, der har base i Sverige, men er kontrolleret af den norske velhaver Ivar Tollefsen, har status af den største private boligudlejer i Danmark.

Trods positive toner fra bl.a. den danske viceadm. direktør, Christian Fladeland, kan man i den netop offentliggjorte opgørelse af forretningens udvikling i årets første ni måneder læse, at væksten i lejeindtægter går tilbage, belåningen stiger, og ejendomsværdierne atter må nedskrives.

For hele 2023 runder nedskrivningerne i Heimstaden Bostad nu 25 mia. svenske kr., hvilket svarer til omkring 16 mia. danske kr., og selskabet, der råder over mere end 160.000 boliger, agter at frasælge boliger enkeltvis til ejerlejligheder over de næste fem-otte år.

”Selvom vi kun er ved indledningen af vores frasalgsbestræbelser, har de foreløbige resultater været meget tilfredsstillende ved at opnå en 30 pct. gevinst i forhold til bogført værdi fra salget af 106 enheder,” lyder nogle af de beroligende ord fra Christian Fladeland.

Alle øjne på gælden

Frasalg i et transaktionsmarked, der muligvis har ramt bunden, alt imens det meget omtalte renteniveau tilsyneladende er begyndt at stabilisere sig, er også på dagsordenen hos en anden svensk spiller i form af Corem.

Ejendomsselskabet med den farverige bulderbasse Rutger Arnhult i front opererer på et kontormarked i Danmark, der indgår i én af i fire hensigtserklæringer om kommende milliardsalg af aktiver. 

Hvilke danske ejendomme, der er på vej ud, er ikke lige til at hive ud af Corem-ledelsen, men målet er klart: at styrke koncernens balance og frigøre midler til indfrielse af de kommende udløb af obligationer.

”At nedbringe vores belåningsgrad vil forblive højeste prioritet,” lød det efterfølgende fra Rutger Arnhult i forbindelse med offentliggørelsen af Corems delårsrapport, der viser en reduktion af den rentebærende gæld fra 47,6 til 39 mia. svenske kr. i år, men også ejendomsværdier, der i samme periode er reduceret med små 6 mia. svenske kr.

Hos Balder – en anden svensker med milliardaktiver i Danmark – giver adm. direktør Erik Selin i forbindelse med præsentationen af koncernens kvartalsrapport et bud på, hvorfor Balders nedskrivninger er så relativt beskedne sammenlignet med tallene hos en del konkurrenter:

”Vi optræder på det danske marked, hvor priserne faktisk er plus 8 pct. år-til-år,” siger han og peger især på boligejendommene i Danmark som lukrative.

Dollargrin

Svenskerne er ikke de eneste, der har kastet kærligheden på – og pengene efter – danske boligkvadratmeter; tag nu bare amerikanske Blackrock, der helst går stille med dørene, når aftaler lukkes, men som ikke kunne forhindre EjendomsWatch i at fortælle, at investeringsbanken, der er en af verdens største kapitalforvaltere, står bag nylige opkøb af knap 500 enheder i provinsen.

Regnskaber viser, at Blackrock var ”den unavngivne internationale investor” bag investeringen i det aalborgensiske Steinbeck-projekt, der denne sommer blev annonceret som det nordjyske ejendomsselskab Søren Enggaards hidtil ”absolut største” handel. Opkøbsiveren bliver understreget af den amerikanske overtagelse af to projekter i det odenseanske udviklingsprojekt Gartnerbyen.

Lytter man på vandrørene, skulle der være endnu større handler på vej i det mudrede kølvand på et helt og aldeles forglemmeligt første halvår på transaktionsmarkedet; Blackrocks landsmænd fra hhv. Goldman Sachs og Hines er i lighed med den nordiske sværvægter Nrep således i gang med at forberede københavnske porteføljesalg i milliardklassen. 

Hvis man altså skal tro medieforlydenerne.

Vintertid er topmødetid

Vi nærmer os afslutningen på en uge, hvor der igen var gang i svingdøren her og dér, og hvor Mikael Fogemann bl.a. blev præsenteret som ny ejendomsdirektør hos Formuepleje, efter at han tidligere i år annoncerede sit farvel til PFA i forbindelse med en omstrukturering.

Slutteligt er der blot tilbage at minde om branchetopmødet Ejendom2023, der løber af stablen på tirsdag i Tivoli Hotel & Congress Center. EjendomsWatch er som altid mediepartner ved den velbesøgte begivenhed, hvor der igen i år skal uddeles priser inden for tre kategorier: Årets Ejendomsvirksomhed, Årets Bæredygtighedspris og Årets Mest Nytænkende Virksomhed.

Ikke mere Briefing for nu. Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend – og husk nu, at stille bornholmer- og armbåndsur en time tilbage, når lørdag er blevet til søndag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også