EjendomsWatch

Briefing uge 47: Ægte rødt – og dog

Kriseramte Dansk Folkeparti leverer i fravær af regeringens eget støtteparti flertallet til en aftale om flere billige boliger, som 85 ud af 179 mandater i Folketinget står uden for. Men ministeren mener alligevel, at der er tale om en bred aftale.

Foto: Colourbox

Rødt. Men mindre rødt end først planlagt.

Det er det resultat, der står tilbage, efter at regeringen fredag landede en aftale om flere billige boliger med sine venner fra SF og Enhedslisten – bakket op af Dansk Folkeparti og Jens Rohdes enlige mandat for Kristendemokraterne. Det sikrer et flertal, når nu ikke De Radikale ville være med.

Aftalen er det naturlige afsæt for dennes uges fredagsoverflyvning af ejendomsbranchen, Briefing.

Trods i alt 85 mandater i Folketinget uden for boligaftalen, kalder boligminister Kaare Dybvad Bek (S) den alligevel for en "bred aftale":

"To borgerlige partier, to partier til venstre for os, og så regeringen. Det, synes jeg, er en god balance," sagde ministeren uden at fnise.

Justering fra oktober

Hele øvelsen handler som bekendt om at sikre blandede byer og bedre social sammenhængskraft, men det lykkedes alligevel ikke den ansvarlige minister at opnå stor nok sammenhængskraft i Folketinget til at få 47 pct. af mandaterne med.

På ét vigtigt punkt giver aftalen køb på regeringens oprindelige udspil fra oktober: At 33 pct. af boligmassen i nye boligområder skal forbeholdes almene boliger. Dette er ikke længere med, omend økonomien i aftalen er den samme: 10 mia. kr.

Hvor regeringen i oktober lagde op til at bruge to mia. kr. på at opkøbe private ejendomme, der kan omdannes til almene boliger, er beløbet i fredagens aftale skrumpet til godt halvanden mia. kr.

Fun fact: Det beløb rækker dårligt til at kunne overtage den skrantende Frederiksberg Boligfond, som regeringen og også den kommende borgmester på Frederiksberg Michael Vindfeldt (S) tidligere har talt for at gøre almene. Ultimo 2020 var værdien 3,4 mia. kr.

"Gensidig aftale"

Det er ikke forbeholdt boligministeren at have sin helt egen virkelighedsopfattelse. Det gælder også den nu tidligere direktør i entreprenøren Jensen Gruppen, Karsten Hjarsø, der efter eget udsagn havde valgt at sige op i kølvandet på et trecifret millionunderskud. Men til dagbladet Licitationen kunne bestyrelsesformanden dog slå fast, at der var tale om en gensidig aftale, da topchefen ikke længere passede ind.

En anden, der pludselig røg ud, var ejendomsdirektøren i Halsnæs Kommune, mens over 400 ansatte hos entreprenøren Barslund risikerer at ryge samme vej efter en konkurs, som bl.a. MT Højgaard takkede nej til at afværge.

Konkurser kender også Gefion Group indgående fra bl.a. samarbejdspartnere, man har entreret med. De mange bumpede forløb har næppe gavnet interessen fra investorer til at lade sig friste til at købe aktier i datterselskabet Hometown, hvor en livsnødvendig og stort annonceret kapitalforhøjelse må opgives. Ifølge mediet Insidebusiness fortsætter pengejagten andetsteds.

På opkøbsfronten var ugen mere stille, selvom Casa både agerede køber og sælger, og ifølge kapiltalforvalteren Savills er boligopkøb i Danmark på trapperne. KFI kastede sig over et 400 mio. kr. stort projekt i Valby, mens en lokal investor i Frederikssund reddede en andelsforening fra konkurs. Og både MT Højgaard og Coor kunne glæde sig over at lande kontrakter i milliardklassen.

Tilbage er kun at ønske god weekend.

Briefing uge 46: Advokater med fingrene i fondsmidler

Briefing uge 45: Kasketforvirring gange to

Briefing uge 44: For grimt til at være grønt

Briefing uge 43: Til lykke til Lykke 

Mere fra EjendomsWatch

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

Wihlborgs seneste opkøb i København optræder sammen med Huscompagniet på dagens liste med 16 transaktioner. Listen bringes i samarbejde med dataplatformen Resights og omfatter seneste tinglyste ejendomshandler i Danmark på over 10 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier