Udlandsdansker idømt erstatningskrav i England: "Det har lange, lange udsigter"

John Bengt Møller skal refundere britisk ejendomskoncern for tab og skade ved fejlslagen kæmpehandel. Udlandsdanskeren forventer ikke, at han kommer til at betale en stor regning. Han kalder samtidig en mulig konkurs hos sælger af dansk udviklingsprojekt for "en storm i et glas vand."
"Tiltalte overtrådte sine forpligtelser (...) ved ikke at betale summen af 38.000.000 pund til sagsøgeren," står der i dommen mod John Bengt Møller. | Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
"Tiltalte overtrådte sine forpligtelser (...) ved ikke at betale summen af 38.000.000 pund til sagsøgeren," står der i dommen mod John Bengt Møller. | Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

Den Monaco-baserede ejendomsinvestor John Bengt Møller, der har planer om at opføre flere ferieparker i Danmark, har pådraget sig erstatningsansvar i forbindelse med en kuldsejlet kæmpehandel i England.

Det fremgår af en dom i en erstatningssag, som EjendomsWatch har fået aktindsigt i, hvor den britiske ejendomskoncern Countrywide har sagsøgt udlandsdanskeren.

"Tiltalte er ansvarlig over for sagsøgeren angående tab og skade (hvis nogen), som han har fået sagsøgeren til at lide af sin (...) tilsidesættelse af sine forpligtelser," står der i dommen fra den 12. marts 2021.

John Bengt Møller er blevet vidt omtalt i de danske medier på grund af hans planer om at opføre ferieparker på Møn, Lolland og i Nordsjælland. | Foto: Privatfoto
John Bengt Møller er blevet vidt omtalt i de danske medier på grund af hans planer om at opføre ferieparker på Møn, Lolland og i Nordsjælland. | Foto: Privatfoto

Erstatningssagen omhandler John Bengt Møllers mislykkede forsøg på at opkøbe Countrywides datterselskab Lambert Smith Hampton (LSH). Handlen faldt igennem i marts 2020, da John Bengt Møller ikke overførte købesummen på 38 mio. pund, svarende til over 300 mio. kr.

"Tiltalte overtrådte sine forpligtelser (...) ved ikke at betale summen af 38.000.000 pund til sagsøgeren inden kl. 12.00 den 16. marts 2020," står der i dommen.

Dommeren har ikke taget stilling til erstatningskravets størrelse, men har dog pålagt John Bengt Møller at betale Countrywides sagsomkostninger på 100.000 pund, svarende til knap 900.000 kr.

Tvivler på stor regning

EjendomsWatch har kontaktet John Bengt Møller, der bekræfter, at han ifølge dommen er ansvarlig for, at handlen ikke blev gennemført.

Han mener dog ikke, at sagen får nogen nævneværdig betydning, fordi Countrywide skal bevise i retten, at selskabet har lidt tab ved den fejlslagne handel.

"Det bliver svært, for i mellemtiden er Countrywide blevet solgt til anden side," siger John Bengt Møller med henvisning til, at Countrywide tidligere i år blev overtaget af konkurrenten Connells for en pris på 130 mio. pund, svarende til over 1 mia. kr.

Udlandsdanskeren pointerer desuden, at han stadig har et modkrav på godt 300.000 pund mod Countrywide, som han beskylder for at have hemmeligholdt informationer om flere pågående retssager mod selskabet.

"Det er klart, at hvis jeg får medhold i mit modkrav, så skal det selvfølgelig gå fra i den anden ende. Men det har lange, lange udsigter," siger John Bengt Møller, der tvivler på, at Countrywides nye ejere tager sagen videre.

"De må spørge sig selv: Gider vi virkelig at slås en kamp, som vi ikke selv har startet?," lyder det fra udlandsdanskeren.

Leder efter lig i lasten på Lolland

På den hjemlige front har EjendomsWatch i de seneste uger beskrevet den uro, der hersker omkring John Bengt Møllers ferieparkprojekter i Danmark.

EjendomsWatch kunne blandt andet fortælle om en tidligere ejer, Mustafa Karatas, der føler sig snydt i forbindelse med udviklingsprojektet Dannemare Village & Marina på Lolland, som John Bengt Møller har indgået en købsaftale på.

Ifølge Mustafa Karatas har direktøren i det sælgende selskab, Peter Tørsløv, tilsidesat de tidligere ejeres optionsaftaler, hvilket direktøren dog afviser.

Historien er kommet bag på John Bengt Møller, der siger, at han ikke er blevet orienteret om konflikten.

"Det bliver vi nødt til grave videre i, for jeg har én gang begået den fejl – i relation til købet af LSH – at der var nogle lig i lasten, som vi ikke var klar over. Så jeg har bedt mit eget team om at undersøge det," siger John Bengt Møller og tilføjer, at han har udbedt sig en forklaring fra Peter Tørsløv.

"Han er kommet med en forklaring, som vi har taget til efterretning, men vi laver også vores egen undersøgelse. Det er ikke sådan, at vi ikke stoler på ham, men det er klart, at vi bliver nødt til at tage det alvorligt, når der er nogen, der mener, at de har et krav i relation til sagen," siger udlandsdanskeren.

Penge kommer sidst på måneden

EjendomsWatch har også gravet i John Bengt Møllers køb af den tidligere militærkaserne Auderødlejren ved Frederiksværk i Nordsjælland.

Her har en kreditor indgivet en konkursbegæring mod det sælgende selskab, fordi ejeren, advokat Michael Vesthardt, har misligholdt en låneaftale – hvilket ifølge ham selv er kreditors egen skyld. Dette tager John Bengt Møller dog ikke så højtideligt.

"Jeg er godt klar over, at der er den her udfordring for Michael, men som jeg ser det, så er det en storm i et glas vand," siger John Bengt Møller.

John Bengt Møller har indgået købsaftale på Auderødlejren på halvøen Arrenæs i Arresø. | Foto: Christian Andreasen
John Bengt Møller har indgået købsaftale på Auderødlejren på halvøen Arrenæs i Arresø. | Foto: Christian Andreasen

Han påpeger, at der er en bindende købsaftale omkring Auderødlejren med overtagelse den 30. september, og med en købesum på 75 mio. kr. er der penge nok til at betale kreditorerne.

"Aftalen er bindende til den 30. september, så pengene kommer selvfølgelig inden da, hvis tingene er i orden," siger John Bengt Møller.

Konkursbegæringen skal dog allerede behandles på et møde i skifteretten i Helsingør torsdag den 9. september. Michael Vesthardt har over for EjendomsWatch sagt, at pengene ville blive overført inden dette møde.

Det afviser John Bengt Møller dog. Han siger, at pengene først kommer ved udgangen af måneden, fordi der er tale om en overførsel fra England, der tager tid at gennemføre.

"Da vi skrev under på aftalen, blev vi gjort opmærksomme på, at der var et vist pres på at få lukket sagen. Men jeg kan ikke gå til myndighederne i England og sige: Prøv at høre her, i Danmark er man under pres. Det er ikke nogen grund til at springe over, hvor gærdet er lavest," siger John Bengt Møller.

"Vi bliver nødt til at følge de regler, der er, og den proces er vi ikke færdige med," fortsætter han.

Udlandsdansker vil lede efter "skeletter i skabet" omkring kæmpeprojekt på Lolland

Konkurstruet sælger af kæmpeprojekt går til angreb på långiver

Oprør på Møn: Flere end 2000 skriver under mod udlandsdanskers feriepark

Udlandsdansker er klar til at betale milliardregning til storstilet klimaprojekt

Mere uro om milliardprojekt: Norvig ville smide pengemand på porten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også