Nu starter retsopgøret efter Carlsbergs milliardhandel med pensionstrio

Østre Landsret skal mandag afgøre, om pensionskasserne PFA, Jøp og Dip tilsidesatte lejeloven og omgik den såkaldte tilbudspligt, da de i 2016 købte seks ejendomme for 1,1 mia. kr. Sagen kan ende for Højesteret, siger LLO-direktør til EjendomsWatch. Hos ABF ser man sagen som vigtig for fremtidige handler.
De seks ejendomme med over 700 boliger i, som Carlsbergfondet har solgt til PFA, Dip og Jøp.
De seks ejendomme med over 700 boliger i, som Carlsbergfondet har solgt til PFA, Dip og Jøp.

"Det er 1,1 mia. kr. lige på bundlinjen," lød det fra en selvsikker bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, da fonden solgte over 700 boliger til en pensionstrio i foråret 2016.

Problemet er bare, at beboerne ikke fik tilbudt at købe deres ejendomme til samme pris, sådan som tilbudspligten i lejeloven generelt foreskriver.

Normalt skal lejerne tilbydes at købe deres ejendom til den pris, som køber er villig til at betale. Men de tre pensionsselskaber PFA, Dip og Jøp købte ejendommene i selskabsform og på en måde, så ingen af de nye ejere har majoritet. En manøvre, der også er kendt som minoritetsfinten. For hvis ingen af de nye ejere har aktiemajoritet og dermed bestemmende indflydelse, udløses tilbudspligten ikke.

Lejerne var rasende over manøvren. De mente, at Carlsbergfondet og pensionskasserne bevidst havde forsøgt at omgå lejelovens regler.

I september 2017 lagde fem af ejendommene via advokat Thomas Rysgaard Rasmussen derfor sag an mod de tre pensionsselskaber.

Sagen startede ved Københavns Byret, der med det samme sendte den videre til Østre Landsret. Og nu skal sagen så til at rulle.

Det sker mandag 25. februar, hvor retssagen om milliardhandlen går i gang.

Retslisterne viser, at der er afsat fire dage til sagen. Mandag, tirsdag, torsdag og fredag.

EjendomsWatch har været i kontakt med Thomas Rysgaard Rasmussen, som ikke kan udtale sig om sagen.

Hvis de de godt 380 sagsøgere, som alle er lejere i ejendommene, ikke får medhold i retten, kan sagen ankes til Højesteret.

Direktør for Lejernes LO i Hovedstaden, Claus Højte, tror på, sagen faktisk kan ende der:

"Det er en principiel sag, og jeg tror, den vil gå videre til Højesteret uagtet udfaldet," siger Claus Højte.

Beboerne i de fem københavnske boligejendomme fik bevilget fri proces i marts 2017, hvilket betyder, at de ikke skal betale for omkostningerne til retssagen.

Det gjorde de, fordi Civilstyrelsen mente, sagen havde generel betydning for samfundet.

Carlsbergfondets kvæstor Jens Otto Veile har til fulde afvist, at fonden har handlet uden for gældende lov.

Foreninger følger nøje med

Når retssagen skydes i gang mandag, er det ikke kun Lejernes Landsorganisation (LLO), der følger den nøje. Også Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) kigger med.

Sagen har nemlig betydning for fremtidige handler med danske boligejendomme.

"Vi kommer til at følge denne her retssag. Vi har tidligere skrevet til Folketinget og advaret dem om, at tilbudspligten kan omgås via de her ejendomsaktieselskaber," siger Jan Hansen, direktør for ABF, til EjendomsWatch.

I brevet foreslår ABF Folketingets boligudvalg at stramme tilbudspligt-paragraffen i lejeloven og dermed sikre lejernes ret til at få ejendommen tilbudt, også selvom der er tale om en minoritetshandel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også