Energieffektivisering af bygninger kan skære en tredjedel af varmeforbruget

En ny rapport viser, at man kan reducere varmeforbruget med en tredjedel, hvis man energieffektiviserer de danske bygninger. Energiministeren glæder sig over konklusionen, men understreger, at der er tale om et rent teknisk potentiale.
Foto: Jeppe B. Nielsen
Foto: Jeppe B. Nielsen
AF VIKTOR BRANDT KÆRGAARD, ENERGIWATCH

Danmark kan sænke sit varmeforbrug med en tredjedel, hvis man energieffektiviserer de danske bygninger, viser en ny rapporten.

Rapporten er blevet udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut på bestilling af Energistyrelsen, der har ønsket at få beregnet potentialet for varmebesparelser i den eksisterende bygningsmasse og de hermed forbundne investeringer samt disses rentabilitet for bygningsejerne.

Rapporten viser blandt andet, at hvis den samlede danske bygningsmasse i forbindelse med nødvendig renovering også bliver energieffektiviseret til et niveau, der svarer til kravene i det gældende bygningsreglement, BR15 og BR18, så vil det nedbringe varmeforbruget med en tredjedel.

Energieffektiviseringen vil koste ca. 40 mia. kr., fremgår det af rapporten, men der vil være tale om en rentabel investering for bygningsejerne, da de over en 30-årig periode ville få deres investeringer tilbage mellem to og tre gange – alt efter hvilken energikilde den enkelte bygningsejer anvender til rumopvarmning.

I dag tegner opvarmning af bygninger sig for op mod en tredjedel af det samlede danske energiforbrug.

Et teknisk potentiale

Den danske energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), har nu tænkt sig at tage rapporten med under armen, når han skal komme med sit udspil til den næste energiaftale, skriver han i en mail til Altinget.

"Jeg er ikke overrasket over, at man kan finde et rent teknisk potentiale for energibesparelser i bygninger. Det tror jeg ikke kommer bag på nogen, der beskæftiger sig med bygninger og energi. Men noget helt andet er at føre potentialet ud i livet. Omkostninger til støtteordninger og andre virkemidler indgår jo ikke i analysen. Og vi kan jo se – bl.a. på den eksisterende energispareordning, som betales af forbrugerne – at støtteprisen for energibesparelser er høj. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at man tager rapporten for det, den er: En teoretisk opgørelse af, hvor mange energibesparelser der rent teknisk kan gennemføres i forbindelse med den løbende vedligeholdelse af bygningerne. Rapporten siger også noget om, at det rent faktisk kan betale sig for bygningsejerne at renovere op til kravene i BR15. Det synes jeg er en glædelig konklusion," skriver ministeren til Altinget.

Han skriver også, at det først og fremmest er op til bygningsejerne at indfri potentialet, da de skal prioritere energirenoveringer over andre investeringer. Her peger han på, at der allerede er gode findes gode virkemidler til at fremme effektiviseringerne, herunder høje afgifter og bygningsreglementet. Virkemidlerne skal vi også være der fremover, men der skal være en balance i, hvor mange skatteyderkroner, der bliver brugt på området, skriver han i mailen, hvor han også forklarer, at han mener, at tiden er "løbet fra den nuværende energispareindsats. Den fremadrettede indsats skal derfor være mere markedsbaseret og mere målrettet, end den indsats vi har i dag."

Partnerskabet Energispring giver resultater

Grøn profil skal skaffe Deas lejere til 200 Aalborg-boliger

Skærpede regler for bygningers indeklima på vej

(Denne artikel er leveret af EnergiWatch — et søstermedie til EjendomsWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også