Nybyggeri kan forgylde formand for Bo-Vita

Formanden i boligforeningen Bo-Vita har udsigt til en personlig økonomisk gevinst, hvis foreningen igangsætter nybyggeri i kølvandet af kritiseret ejendomssalg. To af foreningens egne afdelingsbestyrelser er utilfredse med formandens bonusordning. Professor mener, at kommunalt tilsyn bør gå ind i sagen. (Rettet)
Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix
Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix

(Artikel rettet 12. september med tydeliggørelse af rollen for ministerielt udvalg.)

Et trecifret millionprovenu fra salg af ejendomme hos den almene boligforening Bo-Vita i København skal efter planen kanaliseres direkte videre i nybyggeri. Det kan udløse millionbonus til bestyrelsen i boligforeningen, mener kritikere, som peger på, at især foreningens formand står til at kunne indkassere en stor økonomisk gevinst.

I en aktindsigt, EjendomsWatch har fået, skriver Bo-Vita til Københavns Kommune, at man forventer, at udbyttet fra salget af to boligblokke i Mjølnerparken i København vil lande på et sted mellem 200 og 400 mio. kr., mens kommunen estimerer det til ca. 316 mio. kr.

Sker det, kan det udløse en økonomisk bonus til foreningens egen formand og bestyrelse. Bestyrelsesmedlemmerne i Bo-Vita får nemlig penge, når foreningen bygger nyt – et såkaldt byggesagshonorar. Særligt formanden, Jan Hyttel, kan have store privatøkonomiske interesser i at bygge, mener afdelingsbestyrelserne i Mjølnerparken og Lillebyen, fordi han får 50 pct. af bestyrelsens byggehonorar – langt over, hvad andre almene boligforeninger betaler.

"Det vil potentielt kunne udløse en millionbonus til ham (Jan Hyttel, red.). Derfor kan der være skjulte interesser bag salget. Vi kan ikke vide det, men vi bliver nødt til at påpege, at der kan være meget klare privatøkonomiske interesser i det fra hans side," siger René Suhr, direktør i Boligforeningernes Sammenslutning i Danmark (Bosam), til EjendomsWatch.

Beboerformand nervøs for urent trav

Brancheorganisationen er hyret af afdelingen i Mjølnerparken til at se nærmere på, om beslutningen med at sælge de to boligblokke har fulgt de beboerdemokratiske spilleregler.

Formanden for afdelingsbestyrelsen, Aslam Muhammad, har tidligere over for EjendomsWatch rejst tvivl om Jan Hyttels honorar, men han er blevet ekstra nervøs for urent trav efter at have set aktindsigten.

"Han har været meget, meget forhippet på at sælge så hurtigt som muligt. Uden nogen form for dialog. Han er kørt bagom ryggen på os. Det her er den eneste årsag, vi kan se til, at han er så fokuseret på et salg. Hvis han valgte en anden model, ville han ikke få nær så mange penge. Han kan både få honorar for renovering og for at bygge nyt bagefter," siger Aslam Muhammad.

Også i boligafdelingen Lillebyen på Amager har formanden, Martin Vinther, over for EjendomsWatch kritiseret Jan Hyttels bonus-muligheder.

Boligblokkene skal sælges, så Mjølnerparken kan leve op til kravene i ghettoloven, der fastslår af antallet af almene familieboliger skal nedbringes. Beboerne har kæmpet for, at boligforeningen i stedet for at sælge de ca. 260 boliger til en privat investor skulle ommærke dem til ungdomsboliger.

"Lovgiverne er nødt til at kigge på det her og se på, om det er gået rigtig for sig, og om der kan være personer, som spekulerer i at bygge mest muligt af privatøkonomiske interesser," siger Aslam Muhammad.

Bo-Vita-formand afviser beskyldninger

Jan Hyttel har ikke ønsket af stille op til et interview, men afviser anklagerne i en mail sendt til EjendomsWatch, hvor han skriver følgende citat:

"Bo-Vita bygger eller renoverer ikke for at bestyrelsen kan få udbetalt bestyrelseshonorarer, men for at skaffe flere, bedre og billigere boliger i den almene sektor."

Bo-Vitas administrationsselskab, Bo-Vest, bekræfter, at et nyt byggeri med penge fra salget af de 260 boliger vil udløse bonus til formanden, men vil ikke sætte tal på størrelsen. Bo-Vest vil ikke 100 pct. afvise, at det kan blive tale om en bonus i millionklassen.

Bo-Vests adm. direktør, Ulrik Brock Hoffmeyer, har ikke ønsket at stille op til et interview, men svarer skriftligt på spørgsmål igennem organisationens pressemedarbejder.

Kan I tilbagevise, at byggeriet for provenuet fra salget af Mjølnerparkens to boligblokke kan udløse et millionhonorar til Bo-Vitas bestyrelse?

"Ingen ved, hvad provenuet fra salget af Mjølnerparkens to boligblokke bliver, eller hvornår og om Bo-Vita får lov at bygge nye almene boliger, der kan erstatte de 260, som boligforeningen mister. Dog er det ikke sandsynligt, at byggeri af 260 almene boliger i København vil udløse et millionhonorar til Bo-Vitas bestyrelse," svarer Ulrik Brock Hoffmeyer.

Han tilføjer, at Bo-Vest ikke har nogen holdning til eller blander sig i, hvordan boligorganisationerne under deres administration lønner deres bestyrelser.

Professor: Tilsyn bør kigge på lønnen

Professor i forvaltningsret ved Roskilde Universitet Bent Greve mener, at boligforeningens honorarer er så usædvanlige, at Københavns Kommune som ansvarligt tilsyn bør gå ind i sagen.

"Jeg går ud fra, at tilsynsmyndigheden undersøger, om de her lønforhold og honoraret er i orden, for de skal i denne her sammenhæng være sikre på, at der ikke kommer ekstra omkostninger i forhold til lejerne," siger Bent Greve.

Han tilføjer, at der i forbindelse med byggeri vil opstå mere arbejde til bestyrelsen, og at det derfor godt kan give mening i en periode at hæve formandens honorar, men fordi det i denne her sag er procentvist sat, så får han automatisk flere penge.

"Når det så er sagt, vil jeg gerne understrege, at der i denne type situationer er en risiko, der giver vedkommende incitament til at tænke på sine privatøkonomiske interesser, som jeg synes, man skal være meget opmærksom på. Jeg siger ikke, det sker, men man skal være opmærksom på det," siger Bent Greve.

En intern opgørelse lavet af Bo-Vita selv over bestyrelsens honorar for byggesager i indeværende regnskabsår 2018/19, som EjendomsWatch har set, viser, at bestyrelsen indtil videre står til få 444.910 kr. Det er næsten det dobbelte af året før, hvor det var på 298.239 kr. Året er endnu ikke slut, så de sidste tre måneder er ikke medregnet i opgørelsen.

I sommeren 2017 blev et udvalg under Transport- og Boligministeriet gjort opmærksom på, at der var problemer i den almene boligsektor med "økonomisk usund kassetænkning".

Notatet med titlen "Økonomiske incitamenter og kassetænkning forhindrer effektiv drift i den almene boligsektor" beskriver en række problemer, heriblandt at man bør indføre vandtætte skotter mellem gennemførelse af byggesager i almene boligafdelinger og bestyrelsesmedlemmers privatøkonomiske interesser.

Professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet Anders Drejer kalder sagen med honoraret i Bo-Vita for arketypisk.

"Det er hverken første eller sidste gang, at der er nogen, som betragter bestyrelsen som sin egen personlige biks. Han fastsætter selv, hvor meget han synes, han skal have i løn, og når så der er nogle, som udtrykker mistillid til ham, så afsætter han dem bare. Han er vigtigere end opgaven," siger Anders Drejer.

Han mener uden tvivl, at der kan være tale om privatøkonomiske interesser, også selvom der ikke bliver tale om en millionbonus. Han bider især mærke i, at Jan Hyttel selv tidligere har kæmpet imod, at hans byggesagshonorar blev reduceret. Det skete i forbindelse med et oprør mod formanden i sommer. Fire medlemmer af bestyrelsen satte formandens honorar ned til 25 pct., men da de tabte den interne magtkamp og selv måtte forlade bestyrelsen, satte formanden det igen op til 50 pct. med repræsentantskabets velsignelse.

Hos Bo-Vitas eget administrationsselskab Bo-Vest får bestyrelsen ikke byggesagshonorar, ligesom bestyrelsen i de tre andre boligforeninger, selskabet også administrerer, heller ikke får det.

"Det har vi aldrig haft. Helt tilbage fra jeg første gang kom i bestyrelsen, har vi fravalgt at tage byggesagshonorar. Det er vel ud fra sådan en betragtning om, at så går pengene til byggeriet i stedet for," siger Vinie Hansen, som er formand for Bo-Vest.

Hun tilføjer, at formandens honorar allerede har været til diskussion og blev godkendt på et repræsentantskabsmøde i Bo-Vita, som er den øverste ledelse i boligforeningen.

Salg af almene boliger via "Blackstone-model" lander på ministers bord

Ny ballade i Bo-Vita: Beboere beskylder formand for at omgå demokratiske regler

Almen boligforening lokker køber af 260 boliger med "Blackstone-model"

Borgmester kritiserer Bo-Vita for at svække den almene boligsektors omdømme

Ulovlige grundkøb i Bo-Vita fører til ønske om advokatundersøgelse af ny bolighandel

Kommunal chef: "Det er en meget, meget alvorlig og helt ualmindelig sag"

Kritik af bestyrelsesvalg i Bo-Vita: Ansatte brugt i indbyrdes kamp

Efter bitter strid overlever Bo-Vita-formand mistillidsvotum og anklager om magtfuldkommenhed

Flertal i bestyrelse vil kulegrave formandshonorar i Bo-Vita

Bittert Bo Vita-opgør spidser til: Formand vil fjerne folk bag mistillidsvotum

Stolen vakler under magtfuld formand for alment boligselskab

Uro i københavnsk boligforening – forretningsfører suspenderet

Almen boligforening beskyldes for at tilsidesætte demokratiet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også