EjendomsWatch

Efter bitter strid overlever Bo-Vita-formand mistillidsvotum og anklager om magtfuldkommenhed

Opgøret i det almene boligselskabs bestyrelse er nu afgjort. Det lykkedes ikke for flertallet at vælte Jan Hyttel fra formandsposten.

Otte ministre med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) (i midten) i spidsen var i 2018 mødt op i Mjølnerparken på Nørrebro i København for at fremlægge det såkaldte ghettoudspil. Organisationsformand for boligforeningen Bo-Vita Jan Hyttel (i midten) viste rundt. I baggrunden ses børne- og socialminister Mai Mercado (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K). | Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Striden i det almene boligselskab Bo-Vitas bestyrelse er afgjort, og den stærkt kritiserede formand, Jan Hyttel, kan fortsætte.

På et repræsentantskabsmøde mandag aften vandt Jan Hyttel den afgørende mistillidsafstemning i Bo-Vitas repræsentantskab, som EjendomsWatch omtalte i artikler tidligere på måneden.

Sejren til formanden skete dog på bekostning af en stor del af bestyrelsen, der som konsekvens af det fejlslagne mistillidsvotum valgte at trække sig med øjeblikkelig virkning.

Valget var foranlediget af kraftige uenigheder i bestyrelsen, der havde splittet den i to fløje.

På den ene side stod fire bestyrelsesmedlemmer, der ville af med formanden, som de mente var magtfuldkommen. På den anden side stod formanden, Jan Hyttel, som var helt uenig i samtlige anklager. Begge sider havde fået rejst et mistillidsvotum mod sig, som repræsentantskabet så mandag aften skulle stemme om.

Et rekordstort antal repræsentanter var dukket op til mødet, hvor 32 ud af 47 stemte på Jan Hyttel, mens den resterende tredjedel på 15 stemte for at beholde de fire andre i bestyrelsen. Altså faldt mistillidsvotummet mod formanden til jorden.

Da resultatet lå klar trak de fire medlemmer sig fra bestyrelsen, heriblandt næstformand Flemming Grandal, og forlod lokalet.

Det er ikke ulovligt, men det lyder usædvanligt. Det er selvfølgelig et forsøg på at påvirke udfaldet af afstemningen

Hans Henrik Edlund, professor i jura på Aarhus Universitet

En del af konflikten handlede blandt andet om størrelsen på formandens aflønning og honorarerne i bestyrelsen. Flertallet ville halvere formandens løn og ændre, hvor meget bestyrelsesmedlemmerne for fremtiden ville kunne få i honorar af byggesager.

"Vi syntes, at der skulle nogle andre boller på suppen, men vi må respektere, at et flertal har en anden holdning. Det er demokratiet," siger Ole Markussen til EjendomsWatch.

Han gik af sammen med tre andre bestyrelsesmedlemmer i firkløveret Flemming Grandal, Sheku Amado Jalloh, Bernd Kjelland og Darwish Mostafa Al Ali.

Han påpeger, at det er første gang i boligforeningens historie, at en tredjedel udtrykker mistillid til Jan Hyttel.

Modsat Ole Markussen læser formanden resultatet som er klokkeklar sejr.

"Lad mig sige det på denne her måde, jeg er selvfølgelig glad for det resultat, der kom ud af mødet. Der er blevet vist stor tillid til min ledelse i Bo-Vita. Jeg er glad for, at jeg har fået ryddet dem af vejen, der var utilfredse af mange ubegrundede årsager."

"Nu har vi fået en bestyrelse, der vil være både samarbejdsduelig og samarbejdsvillig. Med de nye medlemmer er bestyrelsen blevet styrket på alle leder og kanter. Den er blevet styrket fagligt og i forhold til samarbejdet," siger Jan Hyttel.

Alliancen mellem de fire blev dannet i slut april. En måned senere på et møde 21. maj brugte de deres flertal til at suspendere, hvad der svarer til direktøren i Bo-Vita, forretningsføreren Steffen Boel Jørgensen med øjeblikkelig virkning. På samme møde smed de også medlemmet Ann Urbrand, der også er næstformand for Socialdemokratiets i København, ud af bestyrelsen med fire stemmer mod tre.

I stedet for Ann Urbrand stemte de det tidligere medlem af bestyrelsen Bernd Kjelland ind, som også forlod bestyrelsen mandag.

Efter Jan Hyttel havde vundet valget, genindsatte han sammen med det sidste tilbageværende bestyrelsesmedlem, Ann Urbrand og udpegede fire nye medlemmer som erstatning for firkløveren. Bagefter besluttede den nye bestyrelse at fjerne suspenderingen af Steffen Boel Jørgensen.

Det almene boligselskab Bo-Vita har fået ny bestyrelse efter valg om mistillidsvotum. På billedet ses den nyvalgte bestyrelse. Fra venstre: suppleant Susanne Vestergaard, bestyrelsesmedlem Bente Fredhof, suppleant Flemming Georg, bestyrelsesmedlem Jørgen Etwil, bestyrelsesmedlem Anders Strange Jensen, næstformand Marianne Jørgensen og formand Jan Hyttel. Herudover består bestyrelsen af Khadija Abdi og Ann Urbrand, som ikke er på billedet. | Foto: Bo-Vita/PR
Det almene boligselskab Bo-Vita har fået ny bestyrelse efter valg om mistillidsvotum. På billedet ses den nyvalgte bestyrelse. Fra venstre: suppleant Susanne Vestergaard, bestyrelsesmedlem Bente Fredhof, suppleant Flemming Georg, bestyrelsesmedlem Jørgen Etwil, bestyrelsesmedlem Anders Strange Jensen, næstformand Marianne Jørgensen og formand Jan Hyttel. Herudover består bestyrelsen af Khadija Abdi og Ann Urbrand, som ikke er på billedet. | Foto: Bo-Vita/PR
 

Skal honorar og løn stadig ændres?

I perioden firkløveret havde flertallet formåede de også på et ekstraordinært bestyrelsesmøde 27. maj at beslutte, at formandens løn skulle halveres, og at den samlede honorarstruktur i bestyrelsen skulle laves om. Herudover krævede de også, at samtlige af formandens udgifter og bilag blev fremlagt.

Ole Markussen forventer, at de forslag og beslutninger nu rulles tilbage efter valget.

De fire bestyrelsesmedlemmer fik vedtaget, at honorarstrukturen skulle ændres, at formandens løn skulle sættes ned og at samtlige af formandens udgifter og bilag skulle fremlægges. Er det noget du fortsat vil gøre?

"Det er op til en ny bestyrelse at finde ud af. Det kan jeg ikke sige noget om alene," svarer Jan Hyttel.

Men synes du som formand, der er grund til at ændre den honorarstruktur, der er i bestyrelsen?

"Det vil jeg slet ikke udtale mig om. Alt det Ole Markussen har fremført af urigtige påstande, det er jo ikke blevet godtaget af repræsentantskabsmødet. Så jeg skal da ikke svare på de her spørgsmål," siger Jan Hyttel.

Selvom Ole Markussen har tabt valget, så håber han, at Jan Hyttel vil lytte til noget af den kritik, der blev rejst. Han mener, at det bør give anledning til overvejelser hos formanden:

Er der noget af kritikken, du vil tage til dig og arbejde med fremadrettet?

"Det eneste kritikpunkt, jeg hørte på repræsentantskabsmødet, var, at man efterlyste en lidt bedre kommunikation end tidligere. Det var ikke en alvorlig kritik, men et ønske om at den kunne blive endnu bedre. Jeg lovede derfor repræsentantskabet, at jeg ville sørge for det kom til at ske," lyder svaret fra formanden.

Læs andre artikler om konflikten i Bo-Vita:

Flertal i bestyrelse vil kulegrave formandshonorar i Bo-Vita

Bittert Bo Vita-opgør spidser til: Formand vil fjerne folk bag mistillidsvotum

Stolen vakler under magtfuld formand for alment boligselskab

Uro i københavnsk boligforening – forretningsfører suspenderet

Almen boligforening beskyldes for at tilsidesætte demokratiet

Mere fra EjendomsWatch

Verdensomspændende hotelbrand finder vej til Odense

Som led i en samarbejdsaftale med en af verdens største hotelvirksomheder bliver Dolce by Wyndham-brandet lagt ned over Comwell H.C. Andersen Odense, der dermed følger i kølvandet på søsterhotellerne i København og Aarhus. Aftalen kan ifølge koncernchef lokke "endnu flere internationale turister til Odense og Fyn."

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier