Klumme: Bofællesskaber og boligmangel

Det er altså ikke op til en operatør af bofællesskaber som Lifex at sikre flere billige boliger, lyder det fra direktør. Han svarer igen på en klumme fra Lejernes Landsorganisation i sidste uge.
Foto: PR / Lifex
Foto: PR / Lifex
Af Sune Theodorson, adm. direktør i Lifex

Min kollega Claes Toft Nielsen har for nylig skrevet en klumme omkring vigtigheden af at dele ressourcer i en verden, hvor byer lider under overbelægning. Han adresserede også behovet for at vi skal være mere opmærksomme på vores brug af plads og værdifulde ressourcer på grund af den stadigt voksende trussel fra klimakrisen. 

Som svar på dette tog Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation, et ret vigtigt spørgsmål op: Boligmanglen.

Jeg vil gerne takke Claus Højte for at tage det alvorlige spørgsmål op om mangel på billige boliger i byerne i dag. Dette er et komplekst problem, som i sidste instans er en politisk diskussion, der også indeholder en dissekering af fordelene ved den økonomiske model i vores samfund. Som administrerende direktør for en af Europas største bofællesskabsoperatører er jeg ofte blevet konfronteret med dette spørgsmål. Hjælper Lifex på problemet, eller gør vi ondt værre? 

Men først vil jeg gerne dele, hvorfor jeg sammen med min partner grundlagde Lifex.

Da vi flyttede fra San Francisco tilbage til mit hjemland Danmark, fandt jeg hurtigt ud af, at det var ekstremt svært at finde en egnet bolig i det centrale København, som ikke var en studiebolig og ej heller en ekstremt dyr privat bolig. Af denne grund besluttede min partner og jeg at leje en stor lejlighed til os selv for at dele denne med nogle kolleger. Vi indrettede den med smukke møbler fra mærker som Hay, Ikea og FDB. Vores tanke var at reducere friktionen ved at bo sammen med andre f.eks. ved at investere i en ganske almindelig rengøringsservice. Samtidig begyndte vi at dele udgifterne til de daglige fornødenheder såsom toiletpapir, madolie, kaffe, vaskepulver, osv. med vores bofæller. Kort efter åbningen af vores hjem, blev vi oversvømmet med anmodninger fra kolleger og venner, om ikke vi kunne etablere yderligere bofællesskaber efter samme model.

Fra en over 100 boliger

Lifex gik fra ét hjem, vores hjem, til tre boliger, til 20 boliger, til nu over 100 boliger i København, der huser over 400 mennesker. Vores koncept blev dog ikke oprindeligt skabt til at være en virksomhed, det kom først senere. I starten, for omkring seks år siden nu, søgte vi simpelthen at tilfredsstille vores egne behov på et marked, hvor den løsning vi ledte efter ikke eksisterede. 

Min partner og jeg boede lykkeligt i vores Lifex-hjem i fire år, som vi delte med seks andre og omkring 15 forskellige mennesker i alt, indtil vi fik vores barn og flyttede i egen bolig.

Da vi fandt ud af, at et bofællesskab ikke kun var efterspurgt af os, men af mange andre i en lignende situation, inspirerede det os til at etablere virksomheden Lifex. Lifex er et produkt af sit miljø: Vi har ikke skabt et behov, vi tilfredsstiller et behov. Så hvorfor eksisterer Lifex?

Hvis du i dag flytter til København med dit arbejde, uanset om du er single eller i et forhold, står du over for en kæmpe udfordring i din søgen efter en bolig:

  • Næsten alle annoncer, reklamemateriale mv. er på dansk.
  • Konkurrencen er hård. Så voldsom, at det er helt almindeligt at stå i kø med 50 andre mennesker for at se på en ledig lejlighed.
  • Forudbetalinger af depositum og leje er ekstremt høje med et gennemsnit på 4-6 måneders husleje. Og du kan forvente at miste det meste af, eller hele dit indskud.
  • Der er meget få møblerede kvalitetsboliger, og du kan praktisk talt glemme at finde en serviceret lejebolig.

Forestil dig at flytte til København for første gang i forbindelse med et nyt job. Du er i et fremmed land, du taler ikke sproget, du kender ikke til hvordan bureaukrati, infrastruktur osv. fungerer, og du lærer hurtigt, at det er et mareridt at finde en bolig, der passer til din levestandard. 

Fleksibilitet

Derudover er Danmark ikke kendt for at være det mest imødekommende samfund, så at finde venner og et fællesskab er en barriere, som flere personer med udenlandsk baggrund aldrig overvinder. Endelig er du lige begyndt på et nyt job, så det meste af din tid og energi er bundet til arbejdet. Dette er et eksempel på, hvordan én gruppe mennesker – som får vores økonomi til at vokse, som betaler skat og bidrager med stor innovation – oplever deres første år i København. 

Det er lige præcis dette problem, som Lifex søger at løse. Og det gør vi blandt andet ved at tilbyde følgende:

  • Møbler der er nøje udvalgt for at bevare en nordisk designæstetik samt højkvalitetshvidevarer og -udstyr, hvilket betyder, at vores lejere kan ankomme med kun deres kufferter og flytte direkte ind i et velfungerende og færdigt hjem.
  • Ydelser som rengøring op til to gange om ugen, og vedligeholdelsesarbejder med en times responstid inden for normal arbejdstid. Dette mindsker friktionen ved at bo sammen med andre og sparer vores lejere, som i gennemsnit arbejder otte til ti timer om dagen for én af de ressourcer, de værdsætter højest: Tid.
  • Fleksibilitet ved kun at have en minimum opholdsperiode på tre måneder med mulighed for at opsige lejekontrakten med kun en måneds varsel. Det betyder, at uanset om du er her for et tidsbegrænset projekt, kun leder efter en midlertidig bolig, eller ønsker en langsigtet løsning, så giver Lifex dig fleksibiliteten til at vælge.
  • En lav økonomisk adgangsbarriere, da vores depositum kun udgør kr. 10.000. Til dato har vi returneret over 90 pct. af vores depositum, da vi ikke lægger beslag på depositum til rengøring, maling eller renovering i forbindelse med fraflytning.
  • Lejligheder med alt inklusive, hvilket betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om at organisere og kommunikere med forsyningsselskaber vedr. varme, vand, elektricitet, internet, mv.
  • Adgang til et fællesskab med mennesker i en lignende situation som dig selv, hvilket giver dig muligheden for at udvide dit netværk og danne livslange venskaber. Jeg er stadig tæt på mange af de mennesker, som jeg mødte, da jeg boede i en Lifex-bolig, og en række Lifex-medarbejdere bor eller har boet i en Lifex-bolig.

Ovenstående illustrerer præcist hvad Lifex tilbyder. Det er et tilbud, som simpelthen ikke findes i en anden form på det danske marked. I betragtning af vores høje Trustpilot-score på 4,7 med 174 anmeldelser sætter vi en ære i at levere en løsning, der bliver så godt modtaget af størstedelen af vores lejere. 

Politisk ansvar

Men lad os tage et skridt tilbage til det, Claus Højte så rigtigt bragte op i sin artikel: Hvad gør vi for at skaffe flere billige boliger i de overfyldte europæiske byer?

For at være helt ærlig, så er Lifex ikke velegnet til at løse dette problem. Vi har åbnet en række lejligheder på mindre attraktive beliggenheder i både København og andre byer, hvor vi tilbyder færre tjenester til en lavere husleje. Men vi erkender, at det er som at hælde et glas vand på et sankthansbål. Sandheden er, at vores lejepriser er dikteret af markedet. Vi fremlejer eller driver vores boliger for at skabe en win-win-situation for vores ejendomspartnere og vores lejere, og vi omdanner store, ofte tomme og uoverkommelige lejligheder i byen til en langt bedre udnyttelse af de mange kvadratmeter i form af bofællesskaber. 

For at løse spørgsmålet om flere billige boliger skal der ske en forandring på politisk plan, og vi er nu, som vi altid har været, meget villige til at arbejde henimod en fremtid, der hjælper snarere end skader samfundet. Det er det, vi gør i dag, hvor vi tilbyder en af de eneste tilgængelige muligheder til et stort antal mennesker, der har brug for det.

Til sidst vil jeg gerne understrege, at konceptet med at dele boliger ikke kun er ønsket af mange mennesker – som det var af min partner og mig – det er faktisk ret afgørende i den tid vi lever i.

Hvis du vil bo centralt i en by, er det for mange blevet en nødvendighed at dele dit hjem med andre. Oven i dette er det med stigende klimabekymringer yderst nødvendigt at deles om pladsen og dermed mindske brugen af varme, vand, gas, el og andre værdifulde ressourcer. Vi er nødt til at øge livscyklussen for møbler, hvidevarer og andet udstyr i hjemmet markant ved at vedligeholde og genbruge, i stedet for at leve i et samfund, der i høj grad er baseret på engangsbrug og unødigt spild. 

Dette er fordelene ved moderne bofællesskaber, og hos Lifex tror vi på, at deling skaber sammenhold blandt mennesker. Så ja, lad os deles om ressourcerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også