Klumme: Vi skal tale sanser og forskellighed op på fremtidens arbejdsplads

Virksomhederne skal droppe den rutinemæssige ”efter-corona-nu-sparer-vi kontorpladser-øvelse og gør som vi plejer” og i stedet se på, hvordan vores sanser, hjerne og krop bedst kan trives i fremtidens arbejdsliv, skriver Helle Nøhr, arkitekt og rådgiver hos servicevirksomheden Coor i denne klumme.
Foto: PR / Coor
Foto: PR / Coor
AF HELLE NØHR, ARKITEKT OG RÅDGIVER, COOR

Når virksomhederne efter corona øjner (spare)muligheder ved at have færre kvadratmeter end før og lade medarbejderne arbejde en del hjemme, så er virksomhederne inde at røre ved noget af det, der er allervigtigst i arbejdslivet, hvis vi skal skabe vækst for Danmark: Viden!

Viden har brug for at blive delt mellem mennesker i en grad af fysisk nærvær.

Det fysiske møde kan noget, som det virtuelle møde ikke kan, selvom mange digitale eksperter måske er uenige med mig her.

Misforstå mig ikke, jeg er tilhænger af, at vi kan arbejde fleksibelt – det er en kæmpe gevinst. Min agenda er bare, at vi skal vælge hjemmearbejdet af den rigtige grund, i stedet for at det bliver en flugt fra arbejdspladsen og alle dens ”forstyrrelser”.

Og hvad er det så, det fysiske fremmøde kan? Jo, det sikrer, at du møder mennesker, der er anderledes end dig selv, som mener noget andet end dig selv og som heller ikke nødvendigvis tjener den samme løn som dig. Du tvinges til at udvikle ideer sammen med andre med en anden baggrund og indsigt.

Når du møder mennesker, som ikke er magen til dig selv, så bliver dit udsyn på verden større, din idéudvikling og problemløsning bedre, og Danmark bliver et mere innovativt land med bedre sammenhængskraft, hvilket jeg antager, at danske virksomheder gerne vil være med til.

Nære netværk ligner os selv

Under pandemien havde vi mere tid med vores primære netværk, altså familie og nærmeste venner. Men udfordringen med vores primære netværk er, at de ofte ligner os selv. Derfor har vores tvungne hjemmearbejde betydet, at vi møder færre af dem, der ikke ligner os - og det er den danske arbejdsplads ellers et godt sted at gøre.

Mange virksomheder er i gang med at definere fremtidens arbejdsplads ud fra erfaringer og data fra corona, hvor vi blev tvunget hjem. En nødsituation kan ikke alene sætte standarden for, hvor meget vi skal arbejde hjemme og hvorfor, men skal åbne døren til nødvendige forandringer og potentialer. Selvom de to år føltes som en lang periode, er det evolutionsmæssigt en dråbe i menneskehedens hav, som vi nu vil udvikle fremtidens arbejdsliv fra. Jeg tror, at vi bliver mere lykkelige og samtidig skaber mere vækst for Danmark, hvis vi bruger hele havet som udgangspunkt i stedet for bare en dråbe.

Vi skal se endnu længere tilbage og bruge den viden, som vi har haft millioner af år til at udvikle, og som der er masser af god evidens bag. Vi skal se på urhjerners behov, genetik og menneskets sanser, som jo er udviklet til at være i naturen, hvor der er grønt. Vores hjerner og sanser har behov for at kunne overskue og forholde sig det sted, vi befinder os. Og det er de færreste, der bliver ægte inspirerede i og har overblik over et stort, klassisk, kedeligt storrumskontor hver dag, hvilket betyder, at man vælger at arbejde lidt mere hjemme. Det gælder for os alle – høj som lav.

Mød dem man ikke ligner

Mennesket har i millioner af år bevæget sig i naturlige omgivelser, hvor man kan søge ly for vinden og livet generelt. Har du f.eks. lagt mærke til, hvor mange medarbejdere, der helst vil sidde ved vinduet, i hjørnet eller ved en afskærmning? Det er fordi det er fysisk ubehageligt (og i tidligere tider direkte farligt) for os at sidde på en måde, så andre f.eks. kan snige sig ind på os.

Derfor skal vi aktivt arbejde for at give vores sanseapparatet de bedst mulige vilkår, så hele det moderne menneske med ur-genetikken i behold kan lide at være på arbejdspladsen.

Vi skal huske, at grønne omgivelser, overraskende kontorlandskaber, muligheden for at trække sig fra fællesskabet og muligheden for at møde sine gode og dygtige kolleger i et godt fællesskab, giver os den nødvendige energi til at være i dialog med andre og udvikle det, som Danmark skal leve af.

Ser man på verdenssituationen, må det være vigtigere end nogensinde at kunne mødes med dem, man ikke ligner, og her kan den danske måde at arbejde på skabe en god historie for os og vækst til kommende generationer. Der er derfor alt at vinde og absolut intet at tabe ved at droppe den rutinemæssige ”efter-corona-nu-sparer-vi kontorpladser-øvelse og gør som vi plejer” og i stedet se på, hvordan vi kan trives godt som mennesker i fremtidens arbejdsliv.

Ejendomschef: Den hybride arbejdsplads skaber kaos, og proptech er altafgørende

Lego klar med sit bud på fremtidens kontor

Klumme: Flere vil have trivsel og balance ind i kontoret

Klumme: Fleksibilitet for de ansatte eller en spareøvelse for virksomhederne?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også