Undersøgelse kortlægger byggebureaukrati – hovedstadskommuner skraber bunden

Når det kommer til langsommelighed i byggesagsbehandlingen er landet delt op i to, viser ny undersøgelse fra Ejendomdanmark. Mens bureakratiet er sløvt i hovedstaden, går det straks hurtigere i provinsen. Det rammer investorer og håndværkere og gør boliger dyrere, lyder det fra brancheorganisationens direktør.
"En lang sagsbehandling rammer ikke blot det konkrete byggeri, der bliver forsinket, men også investorer og håndværkere samt kommende beboere og lejere," siger Ejendomdanmark-direktør Jannick Nytoft. | Foto: PR/Ejendomdanmark
"En lang sagsbehandling rammer ikke blot det konkrete byggeri, der bliver forsinket, men også investorer og håndværkere samt kommende beboere og lejere," siger Ejendomdanmark-direktør Jannick Nytoft. | Foto: PR/Ejendomdanmark

Det går langsomt i København. I hvert hvad hvad angår sagsbehandlingen i forbindelse med byggesager. Sådan lyder en af konklusionerne i Ejendomdanmarks årlige undersøgelse af kommunernes såkaldte ejendomsvenlighed, fremgår det af en pressemeddelelse fra brancheorganisationen.

Helt i bund ligger de københavnske forstadskommuner Rødovre, Hvidovre og Albertslund, mens København lander på en lidet flatterende plads som nummer 93 af landets 98 kommuner. Samtlige kommuner i top-10 er beliggende i Jylland eller på Fyn, og de tre øverste på listen er Billund, Hedensted og Viborg.

Langtrukne byggesager og kommunalt bureaukrati påvirker ifølge Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i høj grad samfundsøkonomien og presser i sidste ende prisen på boliger op.

"Kommunernes behandling af byggesager har afgørende betydning for den fysiske udvikling af byerne. En lang sagsbehandling rammer ikke blot det konkrete byggeri, der bliver forsinket, men også investorer og håndværkere samt kommende beboere og lejere," siger Jannick Nytoft i meddelelsen.

De nationale servicemål dikterer ellers, at en byggesag om etagebyggeri eksempelvis skal afgøres inden for to måneder, dvs. 60 dage, men sidste år lå gennemsnittet for denne type sager på 100 dage i hovedstaden, hvor høje skatter og afgifter også spiller ind.

"Det er problematisk for udviklingen af hovedstaden, når kommunen ikke kan levere en gennemskuelig og hurtig sagsbehandling. Det betyder, at regeringens mål om at tilføre København flere boliger bliver svært at opnå, fordi alle spillere i markedet frygter dialogen med kommunens bureaukrati," lyder det fra Jannick Nytoft.

Netop regeringens mål om flere billige boliger i København var en af de ting, spidskandidat til overborgmesterposten Sophie Hæstorp Andersen (S) adresserede ved sidste måneds Ejendom2021-topmøde; her fortalte hun, at hun som regel bliver mødt med "frustration" og "afmagt over for bureaukratiet," når talen falder på den københavnske byudvikling.

"Det går simpelthen ikke," sagde Sophie Hæstorp Andersen om de lange byggesagsbehandlingstider, der plager ikke mindst København.

Fokus-chef i debat om global konkurrence: "Politikere er en katastrofe for branchen" 

Hæstorp lover opgør med kommunalt bygge-bureaukrati: "Det går simpelthen ikke"

Sagsbehandlingstid kan lamme byggerier 

Region kritiserer kommuner for langsom sagsbehandling i byggesager 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også