EjendomsWatch

Ejendomstalerør efterlyser større visioner for det private byggeri

Regeringen har tirsdag kl. 11 fremlagt sit boligudspil, og fra interesseorganisationen Ejendomdanmark lyder både ris og ros. Fra Dansk Industri lyder ligeledes afmålt begejstering. (Opdateret)

Det er det private byggeri, som i dag og i fremtiden skal dække hovedparten af boligbehovet, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR/Ejendomdanmark

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) får både ris og ros fra ejendomsbranchens talerør, Ejendomdanmark, ovenpå det boligudspil, der fremlægges tirsdag.

Udspillet skal sikre ekstra 22.000 almene boliger, og også byområder som Frederiksberg og Christiania skal lægge jord til, at det kan realiseres.

"Regeringen lovpriser i dagens udspil almene boliger, fordi de er relativt billige. Men man skal huske, at de er billige, fordi de er offentligt støttede. Flere almene boliger er fint som politisk mål, blot man ikke samtidig bremser det private byggeri. Det er hårfin balance, som vi håber regeringen vil holde," lyder det i en kommentar fra Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark.

"Vi savner en vision for det private byggeri i regeringens udspil. Det er jo det private byggeri, som i dag og i fremtiden skal dække hovedparten af boligbehovet. Hvis regeringen f.eks. ville gøre en større indsats for at skaffe byggegrunde, som det i dag er meget svært at få godkendt, står der private investorer og entreprenører klar til at bygge flere boliger i alle størrelser," fortsætter han.

Han udtrykker også skepsis over for, at sætte den almene byggeprocent yderligere op til 33 fra de nuværende 25.

"Det vil i mange tilfælde bremse eller fordyre nye, private byggerier. Der er allerede i dag en overførsel af midler fra de private aktører til de almene. Det er ikke gratis at skrue endnu mere på de skruer," udtaler Jannick Nytoft.

Dansk Industri: Fine intentioner

Fra erhvervsorganisationen Dansk Industri, der nu også omfatter byggeriet, peger cheføkonom Bo Sandberg på, at flere boliger kan forbdrede adgangen til arbejdskraft:

"Problemet skal primært bygges væk. Der er brug for at vi får sat mere skub i opførelsen af nye boliger, og vi har brug for både mere privat boligbyggeri og mere alment," udtaler han i en kommentar.

"DI støtter intentionen om at få bygget 22.000 flere almene boliger i de kommende 10-15 år. I København er der stadig mulighed for både at fortætte den eksisterende by – f.eks. ved at udnytte tagetager – og at udvikle nye bydele tæt på centrum som f.eks. Refshaleøen og den kommende Lynetteholm," fortsætter han.

"Til gengæld ser vi ikke så meget fidus i at omdanne private udlejningsboliger til almene boliger – det kommer der ikke flere boliger på markedet af," siger Bo Sandberg.

(Opdateret kl. 13.45 med kommentar fra DI.)

Boliger under nødlidende Frederiksberg-fond bliver måske almene

Udspil om almene boliger løber op i 10 mia. kr.

Minister vil finde milliardbeløb til opkøb i privat boligsektor

Regeringen bekræfter at særlig fond skal finansiere 22.000 nye almene boliger 

Mere fra EjendomsWatch

Hæstorp lover opgør med kommunalt bygge-bureaukrati: "Det går simpelthen ikke"

EJENDOM2021: København står i en boligkrise, og private udviklere og investorer skal i gang med at bygge flere billige boliger, siger overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun lover omvendt at sætte "hårdt ind" over for bureakratiet i forbindelse med eksempelvis behandling af byggesager. Se uddybende videointerview her.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier