ECB-chef rynker brynene over det danske boligmarked

Danmark udviser tegn på, at der er en ny boligboble på vej, mener formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi. I en tale advarer han om et kollaps af boligmarkedet kan være nært forestående.
AF RITZAU FINANS

Formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, advarer mandag om, at han ser tegn på en boligboble i Danmark.

Der sker i en tale til Europa-Parlamentet, hvor han i sin egenskab af formand for Det Systemiske Risikoråd, ESRB, holder tale.

ESRB overvåger finansielle risici i EU-landene.

"ESRB giver otte landespecifikke advarsler om svagheder i det private boligmarked på mellemlangt sigt."

"Advarslerne er adresseret til de relevante ministre i Østrig, Belgien, Danmark, Finland, Luxembourg, Holland, Sverige og Storbritannien," siger Mario Draghi.

Advarslen er sendt til Troels Lund Poulsen (V), der var erhvervs- og vækstminister frem til mandag, og i kopi til Nationalbankdirektør Lars Rohde.

"De stærke prisstigninger kombineret med højt gældsatte husholdninger er en vigtig sårbarhed for boligmarkedet i Danmark. Boligpriserne, specielt i større byer, er nu tæt på niveauet fra før krisen."

"Omkring hver tredje danske boligejer har en gæld, der overstiger værdien af deres bolig, og en fjerdedel har en gæld, der er mere end tre gange så stor som deres indkomst før skat," står der i advarslen.

De stigende huspriser får ESRB til at frygte, at eksempelvis førstegangskøbere kan blive tvunget til at gældsætte sig for højt.

Samtidig understreges det, at et kollaps på boligmarkedet kan skade økonomien.

Har indført nye tiltag

I et officielt svar henleder Erhvervs- og Vækstministeriet opmærksomheden på, at man allerede har indført nye tiltag, der skal dæmpe væksten og mindske risikoen.

De tæller blandt andet en kontantbetaling på minimum fem procent af boligens værdi og en analyse af, om boligejere kan klare rentestigninger.

Samtidig skriver ministeriet, at den nye lovgivning om boligskatterne vil mindske "udsving" i huspriserne.

"Mens disse tiltag er betimelige grundet sårbarhederne i det danske boligmarked, er de ikke nødvendigvis tilstrækkelige til at adressere dem," skriver ESRB.

Ejendomshandel nærmer sig rekordniveauet

Vagthund varsler indgreb mod stigende ejendomspriser

Cheføkonom: Skyhøje boligpriser i Stockholm og Oslo kan varsle boble i København

Rohde advarer om prisboble på Københavns boligmarked 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Foto: Pexels / Ekaterina Bolovtsova

Fredagens konkurser fra Statstidende