EjendomsWatch

Virksomheder spekulerer i boligmanglen og driver hotel på Airbnb

Priserne på en lejlighed i København presses nu yderligere af virksomheder, der vil klemme penge ud af boligmarkedet.

Foto: PR

En gennemgang af annoncer på udlejningstjenesten Airbnb foretaget af Fagbladet 3F viser, at mindst 20 værelser i København udlejes af virksomheder. Det til trods for at der er bopælspligt på lejlighederne.

Bopælspligten betyder, ejeren skal udleje hus eller lejlighed, hvis han ikke selv bor på adressen. Men værelserne indrettes nu til turister i stedet.

"Når virksomheder begynder at drive hotel på adresser med bopælspligt, er det en katastrofe for et ekstremt dyrt boligmarked som det københavnske," siger cheføkonom i Lejernes LO, Jesper Larsen.

Han forklarer, at det får priserne til at stige, da antallet af boliger falder.

"Tilflyttere og unge studerende kommer til at betale prisen for boligspekulation," siger han.

Hjemmesiden Airbnb er en del af den såkaldte "deleøkonomi". Tanken er, at brugerne kan udleje hus eller lejlighed, når de alligevel er på ferie. Men flere virksomheder har nu også fået øjnene op for det lukrative marked.

Presser citronen

Et af de selskaber er MM Properties, som benytter Airbnb til kortere udlejning af lejligheder med bopælspligt.

Ifølge firmaets hjemmeside ønsker de at tjene penge på et "uudnyttet værdipotentiale" i den "deleøkonomibaserede udlejning", men de afviser, at udlejningsformen rykker væsentligt ved priserne eller strider mod bopælspligten.

"Der kan være et overlap på nogle måneder fra den ene lejer flytter ud til den næste flytter ind. I den periode udlejer vi møblerede værelser på Airbnb, siger admi. direktør Marc Møller.

Den forklaring tror Jesper Larsen fra Lejernes LO dog ikke på.

"De kunne leje alle deres lejligheder ud i morgen, hvis de ville. Alt bliver revet væk i øjeblikket. Så når de siger, lejlighederne ellers ville stå tomme, er det bare for at bruge et smuthul i loven og tjene nogle ekstra penge via Airbnb," siger han til Fagbladet 3F.

Københavns Kommune blåstempler Airbnb

Han får opbakning fra Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, som forklarer, at perioden, hvor lejligheder står tomme, ofte afhænger af virksomhedens effektivitet i forhold til at sikre nye lejere:

"Men umiddelbart burde en lejlighed i København kunne lejes ud hurtigere end på et par måneder. Det lyder snarere som om, at man forsøger at presse citronen maksimalt ved at bruge Airbnb."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F)

Brancheorganisationer: Airbnb-lovgivning haster

Hostel-direktør er utilfreds med Københavns blåstempling af Airbnb

Staten går glip af millioner af skattekroner fra Airbnb

Mere fra EjendomsWatch

Redder Roof Management: "Vi glæder os til at få skibet på ret køl"

Roof Management kan ånde lettet op, efter at branchekollegaerne fra Nectar Invest overtager ejerskabet fra bl.a. direktør Camilla Dalum og Gefion-direktør Thomas Færch. ”Man havde mistet blikket for det basale,” lyder det fra Nectar-ejer i et interview med EjendomsWatch. Ifølge Roof-direktør har flere købere været på banen. (Opdateret)

Innovater vinder udbud af 100 boliger i Kalundborg

På toppen af bakken ved Kalundborg skal der bygges boliger på 9500 kvm grund. Køb er betinget af lokalplan, som ventes på plads inden for et år. Planen er at finde en køber til projektet. Udviklingschef er optimist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier