Staten går glip af millioner af skattekroner fra Airbnb

Portalen Airbnb har på et år tjent et tocifret millionbeløb på at formidle udlejning alene i København. Det er et problem, at de indtægter ikke beskattes i Danmark, mener professor.
Foto: PR
Foto: PR
AF AVISEN.DK

Udlejningsportalen Airbnb har tjent mellem 41 og 61 mio. kr. på at formidle udlejning alene i København i løbet af det seneste år. Det viser beregninger, som Avisen.dk har lavet på baggrund af data indsamlet af det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb.

Alligevel betaler Airbnb kun omkring 100.000 kr. i skat om året i Danmark, fordi langt størstedelen af overskuddet ender i Irland, hvor Airbnb har hovedsæde.

Men pengene er tjent i Danmark og skal derfor også beskattes i Danmark, mener professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

"Jeg mener sådan set, at de aktiviteter, der foregår på dansk jord, skal man betale skat af i Danmark, uanset hvordan de har lavet deres konstruktion," siger han til Avisen.dk.

Airbnb: Dansk datterselskab står kun for support

Beregninger fra Avisen.dk har tidligere vist, at københavnerne i løbet af det seneste år har tjent mellem 300 og 450 mio. kr. kroner på at leje deres lejligheder ud på Airbnb.

Inden københavnerne får deres fortjeneste, har Airbnb taget et værtsgebyr på 3 pct. og et gæstegebyr på mellem 6 pct. og 12 pct. Hvis man antager, at gæstegebyret i gennemsnit er på 9 pct., betyder det, at Airbnb har tjent mellem 41 og 61 mio. kr. på at formidle udlejning alene i København det seneste år.

Hvis man slår op i Skats liste over selskaber, der betaler skat i Danmark, findes der dog et selskab tilhørende Airbnb. Nemlig Airbnb Denmark Aps. Det er et selskab, som Airbnb betaler for at lave marketing og "business support service" i Danmark, oplyser Airbnb i en mail til Avisen.dk. Og det datterselskab betalte 106.664 kr. i skat i 2015.

Airbnb understreger i mailen til Avisen.dk, at selskabet overholder skattelovgivningen i alle de lande, hvor man opererer.

"Vi betaler alt det skat, vi skal i Danmark, og alt det skat, vi skal i Irland," skriver Airbnb til Avisen.dk.

Avisen.dk's regnestykke er lavet med udgangspunkt i data indsamlet af det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb. Mediet har set på, hvor mange gæster der overnattet i København på baggrund af antallet af brugeranmeldelser det seneste år, den oplyste lejepris, Airbnb’s officielle tal for den gennemsnitlige lejeperiode i Danmark samt selskabets officielle gebyrer.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Avisen.dk)

Københavns Kommune blåstempler Airbnb

Brancheorganisationer: Airbnb-lovgivning haster

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også