Kasserede københavnske kirker genopstår som udviklingsprojekter

Nedlagte kirker bruges til yoga, koncerter og ungdomsboliger. Ejendomsinvestor har omdannet et af Guds huse til café med bordtennisbord.
Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz har købt den tidligere Absalons Kirke på Vesterbro, nu kaldet Absalon, som han har genåbnet som et moderne forsamlingshus for både unge og ældre. | Foto: Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz har købt den tidligere Absalons Kirke på Vesterbro, nu kaldet Absalon, som han har genåbnet som et moderne forsamlingshus for både unge og ældre. | Foto: Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
AF DR KØBENHAVN

De seks folkekirker, som daværende kultur- og kirkeminister Marianne Jelved (R) besluttede at lukke i 2013, fordi der ikke var kirkegængere nok, bliver i dag brugt til vidt forskellige ting. Det skriver P4 København.

Fem af kirkerne er blevet solgt, og flere af stederne er nadver, bøn og salmesang erstattet af forskellige former for ikke-religiøse aktiviteter. Absalons Kirke på Vesterbro blev købt af grundlæggeren af butikskæden Tiger, Lennart Lajboschitz, og er i dag et opholdssted med café og bordtennis. Samuels Kirke på Nørrebro er omdannet til ungdomsboliger og Blågårds Kirke, ligeledes på Nørrebro, er nu et koncertsted for klassisk og moderne musik.

Tiger-grundlægger køber historisk ejendom for 161 mio. kr.

To af kirkerne er overtaget af frimenigheder. En evangelisk-luthersk frimenighed er rykket ind i Utterslev Kirke i Københavns nordvestkvarter og en serbisk ortodoks menighed har overtaget Bavnehøj Kirke på Vesterbro.

Menighedsrådsformand i Vesterbro Sogn, Jens Andersen mindes lukningen af de to Vesterbro-kirker med vemod. Men i dag er han glad for, at kirkerne bliver brugt.

"Der er i den grad liv i huset. Mange mennesker kommer for at hygge sig og danne fællesskaber med andre. Det er godt, det der er sket. Der kunne jo være kommet supermarked i bygningen," siger han til P4 København.

Kirker blokerer for byggeprojekter

Domprovst i København, Anders Gadegaard, mener, at nuværende og nye folkekirker skal lade sig inspirere af måden, som Absalons Kirke bliver drevet på i dag.

"Vi skal lære at lave sociale fællesskaber ligesom i Absalons Kirke. Vi skal sørge for, at nye kirker bliver et samlingssted for andet end gudstjenester," siger han til P4 København.

Gethsemane Kirke på Vesterbro er, som den eneste af de seks kirker, endnu ikke blevet lukket og fungerer i dag som ungdomskirke.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af DR København)

Ny kirke til 140 mio. kr. på vej i København

Tomgang i gamle butikker stækker Tiger før børsnotering

EQT står til milliardjackpot på salg af Tiger-butikker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også