Ny kirke til 140 mio. kr. på vej i København

For første gang i 27 år kommer en ny kirke på landkortet i hovedstaden. Indvielse påregnes i 2019.
Foto: Ole Malling/By & Havn
Foto: Ole Malling/By & Havn
AF NILS-OLE HEGGLAND, FREELANCEJOURNALIST

Nyheder om kirkebygninger i hovedstaden har i mange år mest handlet om lukninger, men nu skulle det være sikkert og vist, at Sydhavnen får en nybygget kirke til 140 mio. kr. efter mange års tilløb. Ifølge nyhedsbrevet Kirken i København har menighedsrådet i Sydhavn Sogn netop udskrevet en arkitektkonkurrence.

"Sydhavnen er et fantastisk kvarter, som i disse år er i en rivende udvikling blandt andet takket være de nye boliger på Teglholmen og Sluseholmen. For os er det vigtigt at bygge en kirke, der arkitektonisk passer ind i omgivelserne og samtidig bevarer stemningen fra det gamle Sydhavnen. Vi vil hellere have en kirke, der afspejler den brogede "sydhavnsånd", end en stor prestigefyldt turistattraktion," understreger Lone Rasmussen, formand for menighedsrådet og dommerkomiteen, over for nyhedsbrevet fra Københavns Stift.

Kirkeinteresserede arkitekter kan indlevere forslag frem til 31. august, og vinderforslaget forventes at blive offentligt 2. november.

Går efter indvielse i 2019

Sognet håber at kunne indvi kirken i juni 2019 - i oktober, da grunden blev købt, lød buddet på 2018, og oprindeligt blev 2015 nævnt.

Under alle omstændigheder bliver det historisk, for den seneste kirkeåbning i selve København fandt sted tilbage i 1983 i Tingbjerg. Seks år senere blev Skelgårdskirken indviet i Tårnby Kommune, som også indgår i Københavns Stift.

Planerne har været undervejs i årevis, og de blev kendt i en større kreds, da Berlingske omtalte dem i slutningen af 2011. Dengang fik planerne støtte fra såvel overborgmester Frank Jensen (S) som den daværende radikale kirkeminister, Manu Sareen. 

"Når der opstår nye byområder, er det en god, gammel tradition, at de lokale kirkemyndigheder overvejer, om der er behov for at bygge en kirke. På den måde er en meget stor del af de danske kirker blevet til - også i København. Man kan sige, at kirken er flyttet med folket," udtalte ministeren.

Sydhavnen er et vækstområde

Og der er i høj grad opstået nye byområder med tusindvis af boliger og kontorarbejdspladser i det, der tidligere var industri- og havnearealer helt ud til vandet. I dag er den gamle del af Sydhavnen suppleret af nye kvarterer som Sluseholmen, Teglholmen - hvor den nye kirke kommer - Enghave Brygge og Havneholmen med Fisketorvet.

Sydhavnen er et af Københavns særlige vækstområder, og i 2023 ventes en ny metrolinje gennem bydelen at åbne med fem stationer. Hele Sydhavn Sogn havde i 2015 knap 17.600 indbyggere, heraf omkring 6000 i de nye kvarterer - og rådhuset venter en tilvækst på over 15.000 borgere frem til 2030.

Sognets eksisterende Frederiksholm Kirke i Kongens Enghave fortsætter som såkaldt annekskirke. I andre bydele har folkekirken lukket og frasolgt flere kirkebygninger, og pengene fra den manøvre skal på lidt længere sigt finansiere nye kirker i nye bydele som Ørestad og Nordhavn.

Tiger-grundlægger køber historisk ejendom for 161 mio. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også