Aarsleff-topchef: Tab af kæmpe kontrakt i Thule overrasker

Slagsmålet om en milliardkontrakt på Thule-basen i Grønland er tilsyneladende tabt for de tre danske koncerner Per Aarsleff, Copenhagen Arctic og Greenland Contractors.
Ebbe Malte Iversen, adm. direktør hos Aarsleff. | Foto: PR
Ebbe Malte Iversen, adm. direktør hos Aarsleff. | Foto: PR
RITZAU FINANS

Det var ellers en oplagt mulighed for at udbygge det arbejde, som entreprenørerne hos Per Aarsleff allerede er i færd med i det nordlige Grønland.

Sådan lyder det fra den administrerende direktør i Per Aarsleff A/S, Ebbe Iversen. Reaktionen kommer, efter at en amerikansk appeldomstol ifølge mediet Finans har besluttet, at den store Thule-kontrakt tilhører amerikanske Exelis Services.

"Det er en overraskende kendelse. Nu må vi se, hvad der står i dommen og hvilke præmisser, den er givet på," siger Ebbe Iversen.

Han har ikke set dommen med egne øjne og kan derfor ikke fastslå præcist, hvad Per Aarsleff vil stille op med den.

"Det ville have været en god kontrakt for os, fordi vi i forvejen arbejder i Grønland og på Thulebasen," siger Ebbe Iversen.

"Så det ville have været en rigtig god fortsættelse af en serie af enkeltstående kontrakter, som vi har haft på Grønland gennem de seneste fem-seks år."

Økonomisk Ugebrev: Aarsleffs tid som kurskomet er slut

De tre virksomheder Per Aarsleff, Copenhagen Arctic og Greenland Contractors har anlagt sager i USA, efter at USA's forsvar i 2014 tildelte en syvårig serviceaftale på Thulebasen for 2,4 milliarder kroner til Exelis Services.

Det skete i strid med en gammel aftale mellem USA, Grønland og Danmark.

Ifølge aftalen om Thulebasen må de civile opgaver på basen kun udføres af et selskab, der er registreret i et af Rigsfællesskabets virksomhedsregistre og ikke er et datterselskab af et udenlandsk firma.

I juni 2015 annullerede en amerikansk domstol kontrakten, fordi Exelis Services - der på papiret er dansk med adresse i Hellerup - blev betragtet som et skuffeselskab for det amerikanske selskab Vectrus.

Men en appeldomstol har altså nu omstødt dommen.

Dommerne noterede ifølge Finans, at sagen drejer sig om ordlyden i selve udbudsmaterialet - og ikke de internationale aftaler.

"Nu må vi så - uden tilsyneladende at få denne kontrakt - fortsætte med at have enkeltstående kontrakter i Grønland," siger Ebbe Iversen fra Per Aarsleff.

"Vi afventer den skrevne dom og en analyse af de præmisser, der er i den. Og så må vi se, om der er noget, som vi kan eller bør reagere på."

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til afgørelsen fra de øvrige involverede virksomheder.

Medie: MT Højgaard og Aarsleff mister milliardkontrakt

Ny storaktionær i Aarsleff tager over efter Danske Bank

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Visualisering af første fase af Coop Byen. | Foto: PR-visualisering / Arkitema

Coop sælger fra for milliardbeløb