Aarsleff-chef: Udsatte projekter og hårde vilkår bag nedjustering

Der er flere årsager bag entreprenørselskabets nedjustering, forklarer topchef Ebbe Malte Iversen.
Foto: PR
Foto: PR
RITZAU FINANS

Flere udsatte projekter, lange forberedelsesperioder på tilbud og vanskeligheder i Rusland og Østeuropa får entreprenørvirksomheden Per Aarsleff til at sænke sine forventninger til hele regnskabsåret.

Det fortæller selskabets administrerende direktør, Ebbe Malte Iversen, i forbindelse med regnskabet for andet kvartal af det skæve regnskabsår 2015/2016.

"Vi har arbejdet med en del nye tilbud på store projekter med længere forberedelsesperiode end sædvanligt, og det vil vi også komme til i den kommende periode," siger han til Ritzau Finans.

Helt konkret drejer det sig blandt andet om Femern-projektet, Odense letbane, Post Nord-projektet samt en række udenlandske projekter. Allerede nu er der omkostninger til projekterne, mens indtjeningen først begynder, når kontrakten foreligger.

"Nogle af de projekter skal jo gerne omsættes til kontrakter med en fremtidig indtjening på et senere tidspunkt, men det bliver ikke med virkning i indeværende regnskabsår. Men omkostningerne afholdes nu, så derfor tynger det lidt mere end forventet," siger direktøren.

"Nogle af projekterne er blevet udsat. Femern var oprindeligt planlagt tidligere, men forskellige tilladelser fra myndighederne har forsinket projektet. I øjeblikket er det godkendelser fra tyske myndigheder, der mangler. Der er en tilsvarende historik for nogle af de andre projekter, vi har arbejde med på det seneste. Nogle projekter er tabt, og andre er udsat, og begge dele har haft negativ betydning," fortsætter Ebbe Malte Iversen.

Svært i Østeuropa

Entreprenørvirksomheden har desuden været påvirket af udfordringer i Rusland og Østeuropa. Det har ført til, at Per Aarsleff har trukket sig fra Ukraine, mens markedsvilkårene ligeledes er svære i Rusland og Polen.

"I Ukraine er der en vanskelig sikkerhedsmæssig situation, mens der har været store udsving i den russiske valuta, som har gjort det sværere for os at importere materialer til Rusland. Rusland har også færre midler til rådighed til nogle af de ting, vi arbejder med. I Polen er det nogle store EU-investeringer, der ikke kom i det forventede omfang," forklarer Ebbe Malte Iversen.

Det svære miljø har haft en negativ indvirkning i et sådant omfang, at det også har påvirket forventningerne til hele regnskabsåret.

Stabilt Offentligt udbud

Per Aarsleff-direktøren vurderer til gengæld, at det danske og nordiske marked generelt er godt for anlægsarbejde og byggeri, men han påpeger også, at der er nuancer i det store billede.

Tidligere på måneden foreslog regeringen at opgive eller udskyde projekter til en værdi af cirka 21 mia. kr. af Togfondens samlede budget på 28,5 mia. kr. De udmeldinger er medvirkende til, at Ebbe Malte Iversen forventer en faldende aktivitet i anlægsaktiviteterne i den kommende periode.

"Til gengæld ser vi fortsat et stabilt marked inden for byggesektoren. Lægger vi de to ting sammen, bør den generelle overskrift være "stabil på et relativt højt niveau"," siger han.

Hvis regeringens forslag bliver en realitet, vil det komme til at påvirke entreprenørvirksomheden fremadrettet.

"På længere sigt har det en negativ konsekvens, at der er usikkerhed i forhold til investeringerne i jernbaner, hvor vi har en betydelig aktivitet. Vi har også jernbaneaktivitet i Sverige og i meget lidt omfang i Norge. Vi håber, at det kan udvikle sig og dermed måske kompensere for noget af den eventuelle tilbagegang i Danmark," siger Per Aarsleff-direktøren.

Til gengæld opjusteres forventningerne til funderingssegmentet, da arbejdet på de indre linjer i Polen, England og Sverige har båret frugt, samtidig med at markederne generelt udvikler sig gunstigt.

Selskabet venter nu et resultat før skat på 400 mio. kr. for den samlede koncern. Tidligere ventede selskabet 430 mio. kr.

Manglende ordrer medfører nedjustering hos Aarsleff

Arkil nedjusterer efter togballade

MT Højgaard taber klagesag om jernbanelinje

Ballade om Togfonden kan blive dyr for Aarsleff

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også