EjendomsWatch

Færre kontorejendomme står tomme

Antallet af ledige kvadratmeter kontor er faldet de seneste tre kvartaler. Der er stadig langt ned til niveauet før finanskrisen, viser nye tal.

Foto: Colourbox

Antallet af ledige kvadratmeter kontor er faldet de seneste tre kvartaler, viser Oline-ED Statistikken fra Dansk Ejendomsmæglerforening. Kontorledigheden var i starten af april på 8,4 pct. på landsplan, hvilket er 1,0 procentpoint lavere end for et år siden og 0,4 procentpoint under niveauet ved årets begyndelse.

Den 1. april 2016 var der i alt 2.005.000 ledige kontorkvadratmeter på landsplan, hvilket var 221.700 færre end samme dato året før. Ifølge senioranalytiker Mads Lindegaard fra Dansk Ejendomsmæglerforening skyldes udviklingen stigende beskæftigelse og lav byggeaktivitet, mens konverteringer af kontorejendomme til boliger også spiller en mindre rolle i især København.

"Efter flere års stilstand på kontormarkedet har vi nu set fald i ledigheden af kontorer tre kvartaler i træk, og markedet synes vendt med en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel. Der er dog fortsat mange ledige kvadratmeter og langt ned til niveauet i 00’erne fra før finanskrisen," siger Mads Lindegaard .

For 10 år siden, 1. april 2006, var der ca. 1 mio. ledige kvadratmeter kontor, hvilket svarede til en ledighed på 4,7 procent. I dag er det tal ca. dobbelt så stort.

Høje boligpriser gør konverteringer rentable

Fald er ujævnt fordelt

I fire ud af fem regioner er kontorledigheden faldet fra april 2015 og samme tid i år. De største fald i perioden er sket i Region Syddanmark med 2,0 procentpoint og i Region Midtjylland med 1,5 procentpoint.

Region Hovedstaden og Region Sjælland har oplevet fald på henholdsvis 0,7 og 0,5 procentpoint, mens kontorledigheden i Region Nordjylland det seneste år er steget marginalt med 0,1 procentpoint.

I årets første kvartal er antallet af ledige kvadratmeter inden for lager- og produktionslokaler faldet 0,1 procentpoint, så ledigheden for lager- og produktionslokaler nu er på 2,9 procent. På et år er ledigheden faldet med 0,4 procentpoint, og der er på landsplan nu 2.998.100 ledige kvadratmeter lager- og produktionslokaler.

Fætter BR-familie holder ejendomsudsalg for over en milliard

Pensam takker nej til kontor-byggeboom

Tomme kontorer koster pensionskasser 300 mio. kr. om året

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 25: Sommernerver

Rentestigninger og øget inflation smitter også af på ejendomsmarkedet, og i ugens løb har flere vægtige aktører i branchen forsøgt at mane til besindighed. Ingen grund til panik, endnu i hvert fald.

Medie: Nervøse investorer sår tvivl om milliardhandler

To konkrete ejendomshandler til flere milliarder risikerer ifølge mediet Insidebusiness at falde på gulvet, efter at en række danske og udenlandske investorer har gransket aktiverne og fundet prisen alt for høj i et økonomisk klima præget af usikkerhed og nervøsitet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier