Schmidt Hammer Lassen: Højhus i Detroit skal åbne flere døre for os i USA

En ny stor aftale kan være vejen ind på det amerikanske marked for Schmidt Hammer Lassen, siger adm. direktør, der også forventer at løfte overskuddet.
Foto: Pr-illustration
Foto: Pr-illustration
AF RITZAU FINANS

Med offentliggørelsen af et stort projekt i Detroit sidste uge har arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen taget skridtet ind i USA, og det har appetit på mere.

"Det er en stor aftale på mange måder, fordi det er vores første opgave i USA, så det er stort, og vi er rigtig glade og stolte. Vi håber jo på, at det her kan være springbrættet til et meget større marked i USA," siger adm. direktør Bente Damgaard.

Dansk arkitektfirma tegner højhus i USA

"Det her er medvirkende til, at vi har fået blod på tanden, og vi har faktisk flere opgaver på bedding, så vi betragter USA som et af vores primære markeder nu," fortsætter direktøren.

Monroe Blocks-projektet i Detroit består af en større kontor-, bolig- og detailudvikling midt i den amerikanske storby, mens Schmidt Hammer Lassen nok i Danmark er bedre kendt for kulturbyggerier som Den Sorte Diamant i København samt Aros og det nye Dokken i Aarhus.

Rødder i Aarhus

Arkitekthuset har sine rødder i netop den østjyske hovedstad, men det henter i dag mere end 60 pct. af sin omsætning uden for Danmarks grænser og har åbnet et kontor i Shanghai. En fast base i USA kan også blive aktuelt, hvis der kommer opgaver nok til at skabe et økonomisk fundament for det, siger direktøren.

"De primære markeder er de nære, som ud over Danmark er Norge og Sverige. Så er der Nordamerika på vej, og i Kina har vi et kontor og en femtedel af vores omsætning."

"Det betyder ikke, at hvis muligheden tilbyder sig, at vi ikke er interesseret i andre lande, for med den type projekter, vi går efter, er vi nødt til at træde ud over Danmarks grænser for at finde det næste bibliotek eller det næste store kulturbyggeri, for eksempel," siger Bente Damgaard.

Eksempelvis har firmaet stået for design af omkring 15 biblioteker, hvoraf flere er netop under opførelse i blandt andet Melbourne og Shanghai – sidstnævnte bliver i øvrigt et af verdens største.

2016-resultat skuffede på væksten

Økonomisk var 2016 ikke helt i top for Schmidt Hammer Lassen. Trods en stigning i overskuddet blev der ikke leveret helt så meget vækst som forventet af ledelsen.

Antallet af medarbejdere er også faldet lidt i to år i træk, og det hænger sammen med, at der er blevet brugt kræfter på at tilpasse organisationen og skabe stærke enheder på alle områder: forretningsudvikling, design, det kommercielle, og eksekvering, forklarer Bente Damgaard.

"Vi har rigtig mange gode ting på vej, og den satsning, vi har lavet i forhold til at styrke vores organisation på de mere strukturelle linjer, kan vi se giver afkast nu," siger arkitektdirektøren, som selv har baggrund som revisor.

De klassiske arkitektfærdigheder i firmaet skal netop suppleres med andre fagområder, hvis bygherrerne skal stilles tilfredse, siger hun.

"Vi arbejder meget med at definere vores virksomhed som en både-og-virksomhed, så vores kvalitet på designområdet afspejles i vores eksekvering, så den er til tiden og til budgettet."

"Vi vil også have en ordentlig bundlinje. Omstændighederne taget i betragtning, så er de seneste års resultater ok, fordi vi har valg at investere i nogle forskellige ting. Men i en virksomhed med tilstrækkelig volumen, så skal vores resultat også ligge højere i de kommende år," erklærer Bente Damgaard.

10.000 arkitekter kommer til København

Stadsarkitekt: De næste 10 år tilhører Aarhus

Arkitektfirma finder ny kommunikationschef i DR

Cebra Arkitekter henter ny direktør hos Schmidt Hammer Lassen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også