Briefing uge 6: Smil og klap i-strategien

Mens ATP Ejendomme ikke stiller op til interview om sit regnskab, der lader meget tilbage at ønske, er PFA anderledes åben. Ugens overflyvning over ejendomsbranchen er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er regnskabssæson, og det betyder, at kommunikationsmedarbejdere rundt omkring hos landets ejendomsbesidere stiller sig selv spørgsmålet: Hvordan skal man tackle pressen, når man fremlægger piv-elendige nøgletal?

Én PR-strategi er det, man kunne kalde ”smil og klap i”. Den går ud på, at man sender en telefonbog af en årsrapport på gaden, fyldt med smukke billeder af stilren arkitektur og smilende direktionsmedlemmer. Man fremhæver det gode, nedtoner det dårlige, og så klapper man ellers bare i og dukker sig for kritiske spørgsmål.

Det er den strategi, ATP Ejendomme har valgt. Selskabet fremlagde torsdag et årsresultat, der i kroner og ører ikke er set ringere siden 2013 – og dengang var det procentuelle afkast vel at mærke fire gange højere, end det var i 2022.

Et kritisk spørgsmål eller to

Ikke at man ville ane det, hvis man bare læste brødteksten i årsrapporten. Overskrifterne er ting som ”Direktionen udfordrer status quo” og ”Vi sætter mennesker før mursten” og ”Bæredygtig i mere end én forstand”, og sådan bliver det ved i 98 stive sider.

Det afføder naturligvis et kritisk spørgsmål eller to fra den frie presse. For eksempel kunne man godt tænke sig at vide, hvorfor ATP Ejendomme har lavet trecifret millionnedskrivning på ejendomsporteføljen og varslet yderligere reguleringer i 2023, selvom det er mindre end to måneder siden, ATP’s topchef, Martin Præstegaard, slog fast, at man havde ”en korrekt værdiansættelse af vores alternativer.”

ATP Ejendomme var dog tro mod ”smil og klap i”-strategien. EjendomsWatchs anmodning om et interview blev besvaret fem minutter i deadline med et skriftligt citat fra topchef Martin Vang Hansen, hvor han kortfattet slog fast, at han ”alt i alt” var tilfreds. Man kunne måske stille op til interview i næste uge omkring ATP Ejendommes ”position i ejendomsbranchen”, men regnskabet ønskede man ikke at kommentere nærmere.

Her ville nogen sige, at når man er en monopol-lignende virksomhed, så bør man stå til rådighed for pressen, når der aflægges årsregnskab. Og så vil vi i al stilfærdighed påpege, at ATP Ejendomme selv skriver i sit regnskab, at man er ”optaget af en høj grad af gennemsigtighed i vores forretning”. Man kan så diskutere, i hvor høj grad det også praktiseres.

Grib mikrofonen

I den anden ende af åbenhedsspektret finder vi PFA Ejendomme. Pensionskæmpen fremlagde årsregnskab fredag, og dette var om muligt endnu ringere end ATP’s.

Alligevel stillede ejendomsdirektør Michael Bruhn beredvilligt op og svarede på, hvordan i himlens navn et afkast på 0,2 procent kan være ”tilfredsstillende”, som der stod i en pressemeddelse. Det var det heller ikke rigtigt, viste det sig, men 2022 havde jo sådan været et underligt år, så direktøren var mest af alt bare lettet over, at det ikke gik værre.

Dette illustrerer samtidig fordelen ved at stille sig frem og tage tæskene, når tingene ikke går efter planen. Efter endt læsning af interviewet med Michael Bruhn kan ingen være i tvivl om, at 2022 var et elendigt år for PFA. Til gengæld tror man rent faktisk også på det, når direktøren siger, at driften af ejendomsporteføljen er god, og at fremtiden ser lys ud. På den måde er prisen for at være åben måske ikke så høj, når det kommer til stykket.

I samme kategori finder man aarhusianske Cosmo Ejendomme, hvor direktør og medejer Aage Tang-Andersen tirsdag gav interview til EjendomsWatch om selskabets underskud på næsten 100 mio. kr. – efter de altid svigende værdireguleringer.

Selskabet er 100 procent privatejet, og Tang-Andersen har på den måde ingen pligt til at udbasunere sine tab i vores spalter. Men man kan godt forstå, hvorfor han gør det, for interviewet giver ham mulighed for at lave en ny rammefortælling om det, der ved første omgang ligner en katastrofe, men som direktøren får til at handle om den primære drift, der – med hans ord – kører, som den skal.

Mennesker i fokus

Ugen bød også på andre gode sager på EjendomsWatch, blandt andet i vores nye Menneske-segment, hvor Nreps investeringschef, Sofie Vett Raaschou, gav interview omkring sigtbarheden – eller manglen på samme – i det nuværende marked.

Vi havde også hul igennem til Ejendomdanmarks public affairs-chef, Jan Ellebye, som giv læserne et backstage-indblik i den politiske proces, der førte til, at den i branchen så forhadte lagerskat blev lagt i graven.

Lidt jobnyt var der også. Adminstratoren CEJ ansatte Jens H. Møller som ny afdelingsdirektør med ansvar for pensionsselskaber. Også den Tetris-ejede entreprenør Rasmus Friis ansatte en ny direktør – en teknisk en af slagsen – i form af Rasmus Hougaard, der er hentet fra Oscar Group. Og så satte det familieejede Holberg Fenger Gruppen arbejdet med at finde ny topchef i bero.

Endelig vil vi slå på tromme for en gammel kending, som EjendomsWatch efterhånden har skrevet en del om, nemlig Rema 1000’s udviklingsdirektør Stephan Sørensen. Han er nemlig kommet i unåde i Nordfyns Kommune, der kræver en offentlig undskyldning, efter at Rema-direktøren har truet kommunen med sagsanlæg.

Det er ikke sidste gang, læserne hører om ham, tør vi godt love. Og hvis der sidder nogle derude, der ved mere om sagen – eller andre tips til gode historier – kan de som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også