Briefing uge 3: Heja Sverige!

Markedet ser ud til at splitte sig et i A- og C-hold med kapitaltynde selskaber. De svenske selskaber skælver. Smitter svenskersygen? Ugens overflyvning er klar – med praktikanten ved roret.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Skimtende i horisonten fra EjendomsWatchs redaktion på 5. sal på Rådhuspladsen i København kan Cirkus Castellum ses på den anden side af Øresund.

I årets tredje uge blev storaktionær Rutger Arnhult fritstillet straks som adm. direktør for manegen. Det gav en anledning til at kortlægge svingdøren i en af Sveriges største ejendomsselskaber, som må siges at være brandvarm. Der har således været fem adm. direktør siden april 2021.

Udover personlige fejder i de svenske kæmper oplever ejendomsselskaberne høj sø og rørte vande, hvor særligt deres udbredte brug af virksomhedsobligationer avler en vis risiko med et medfølgende behov for at styrke likviditeten. Det blev klart for et af Rutger Arnhults andre selskaber, Corem, som har solgt ud med tab til følge i jagten på nødvendig kapital. 

En manøvre, som en af de andre store svenskere også har udført. SSB har åbent forklaret slankekuren som en forudsætning for at tøjle den stigende gæld. Der faldt de 6,6 mia. kr. i kolde kontanter. I første omgang modtog selskabet kun 77 pct. af købsprisen. Den resterende sum kommer ”senest i andet kvartal” – en historie, som EjendomsWatch holder øje med.

Smitter svenskersygen? Muligvis. I hvert fald fortalte Red, Nykredit og Nordea i denne uge, at de aner konturerne til et A-hold og et såkaldt C-hold med tynd kapitalisering blandt deres kunder. Hvorvidt C’et er et symbol på Corem og Castellum må være åben for fortolkning.

Andedammen

Hvad der er sikkert er, at de børsnoterede svenske ejendomsselskaber sammen med danske Jeudan har lidt en krank skæbne på børsen, hvor aktiekurserne siden sommer sidste år er faldet med op mod 50 pct. Jeudan kan dog nøjes med 20 pct.

I en klumme på EjendomsWatch gjorde Colliers’ executive director og partner Peter Winther sit til at skille skidt fra kanel. Fup fra fakta. Analytikeres påstande om, at halveringen af kursen må hænge sammen med usikre ejendomsværdier, er ifølge Peter Winther blot et udtryk for en særlig form for markedspessimisme. En vaskeægte tour de force i at hyppe sine egne kartofler, men som holder gang i debatten om, hvad den reele værdi er på ikke-noterede aktiver.

I denne uge lykkedes det også en af landets største entreprenørselskaber MT Højgaard at begrave problembarnet Scandi Byg – i hvert fald for en stund. Nordic Wood Industries overtager således Scandi Byg til en ukendt pris, men skulle Nordic Wood Industries fortryde købet, koster det selskabet 10 mio. kr. I øvrigt tilbød adm. direktør Henrik Mielke EjendomsWatch i halvt spøg og halvt i alvor at købe modulbyggeren ved seneste regnskab. 

Hvornår er det rette tid at overtage styringen af sit livsværk? Et svært spørgsmål. Alligevel er det spørgsmålet, som Core Property Management har fundet et svar på i denne uge. Efter længere tids overvejelse er en aftager i form af Casper Abild fundet, hvor den nye adm. direktørs hårfarve har spillet en rolle.

Hvorvidt aftageren er den rette, kan EjendomsWatch ikke gøre sig til dommer over, men måden overtagelsen er kommunikeret ud med åbenhed og en kæk kommentar fortjener en inspirerende applaus. 

Afsløringer

EjendomsWatch kunne i denne uge desuden løfte sløret for, at flere jyske fjernvarmeselskaber på vegne af ejendomsejere har spekuleret i elpriser til den store guldmedalje. Et bet, som en af direktørerne beskriver sådan: ”Man kunne lige så godt tippe på, om der bliver scoret over eller under tre mål i en fodboldkamp.”

Med de hastigt stigende elpriser viste det sig hurtigt at være lidt af en bommert med en ekstra trecifret millionregning sendt direkte ud i de jyske stuer. Men den reelle forklaring blev forklædt som værende Putins skyld. Ingen kvaler, forbrugerne betaler. 

En anden omend lidt mindre afsløring viste, at et påstået tyveri af en traktor i en lokalafdeling i Danmarks største og ældste boligforening AAB er lodret løgn. Den nyindkøbte traktor holder i læ for det danske vejr i garagen i Emdrup, selvom boligforeningens formand Charles Thomassen har lagt den særegne decentrale forvaltningsmodel i graven for afdeling 36, fordi traktoren efter sigende skulle være stjålet.

Beboerdemokrati er bøvlet.

I det hele taget elsker EjendomsWatch afsløringer, og tip til gode historier – om svenske ejendomsselskaber eller andet – kan som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Tilbage er kun at ønske en god weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også