Boliger fylder stadig mere for investorer i Europa – København er med helt fremme

30 pct. af den europæiske investeringsvolumen vil inden for en overskuelig fremtid udgøres af boligejendomme, lyder en af hovedkonklusionerne i ny Colliers-rapport, der udpeger København som en af regionens mest attraktive byer. Udviklingen på boligmarkedet er dog ikke uden risici, lyder det.
"Usikkerheden i det seneste år har medført risikoaversion hos investorerne," lyder det bl.a. fra Peter Winther, der er chef for Capital Markets hos Colliers. | Foto: PR / Colliers
"Usikkerheden i det seneste år har medført risikoaversion hos investorerne," lyder det bl.a. fra Peter Winther, der er chef for Capital Markets hos Colliers. | Foto: PR / Colliers

Boligejendomme bevæger sig stadig højere op i hierarkiet blandt investorer i Europa, og København er et af de urbane omdrejningspunkter i den udvikling. Det skriver erhvervsmægleren Colliers på baggrund af den netop offentliggjorte rapport European Residential: On the Rise.

Boligejendommene vil ifølge rapporten snart udgøre 30 pct. af den samlede transaktionsvolumen på det europæiske marked.

I løbet af sidste år blev der investeret 60,7 mia. euro svarende til ca. 450 mia. kr. i netop dette ejendomssegment, hvilket udgør en stigning på 18 pct. sammenlignet med gennemsnittet over en periode på fem år.

Københavnske boliger blandt de mest interessante

Ifølge Peter Winther, executive director og chef for capital markets hos Colliers, har det seneste års usikkerhed "medført risikoaversion hos investorerne, som konkret udmønter sig i flere defensive investeringer."

"I 2020 gik 63 pct. af investeringerne derfor til boligejendomme, mens det i 2019 kun var 41 pct. Boligbyggeriet er igen stigende, og der kan på mellemlang sigt ikke udelukkes et mindre nedadgående pres på lejen, men i byer med en gunstig demografisk udvikling vil boligudlejningsbyggeri fortsat være en interessant aktivklasse," siger Peter Winther i meddelelsen.

Sammenlignet med andre hovedstæder som London, Paris, Amsterdam er prisen på boligejendomme stadig overkommelig i København, konstateres det endvidere i Colliers-rapporten.

"Danmarks hovedstad tæller også et stort antal yngre husholdninger, og der er udsigt til solid økonomisk vækst. Dertil kommer, at byen allerede er velkendt og åben over for de udenlandske investorer. Således er København et af Europas mest interessante boliginvesteringsmarkeder," lyder det.

Reguleringer kan skabe usikkerhed

Generelt er der skabt et misforhold mellem udbud og efterspørgsel på det europæiske boligmarked, hvilket har den konsekvens, at huspriserne stiger hurtigere end de almindelige lønninger.

Det såkaldte "affordability gap" giver ifølge rapporten investorer gode muligheder for også at tjene penge på lejeboliger, bofællesskaber, ældreboliger og studieboliger.

Regeringstiltag i form af reguleringer, der skal lægge en dæmper på prisudviklingen – et eksempel er lejeloftet i Berlin – er imidlertid med til at skabe "en vis usikkerhed omkring boliginvesteringer," påpeger Damian Harrington, der er Colliers' europæiske analysechef.

"Investorerne er blevet mere opmærksomme på de politiske risici. Den optimale løsning er at styrke udbuddet ved at fremme investeringer i nybyggeri fremfor at indføre reguleringer, som lægger en dæmper på lysten til at investere i boliger med udlejning for øje," udtaler han.

Klumme: Fem vilde forudsigelser – seks måneder senere

Mr. Real Estate sætter firmaet først: "Det bliver en del af ens identitet" 

Corona-kæberasler til Colliers 

Klumme: Et mere moderat afkast i vente i 2021 – dog er udfaldsrummet stort 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også