EjendomsWatch

Freja Ejendomme vil udvikle byggeri med kunstig intelligens

Statens ejendomsselskab indgår samarbejde med det norske proptechfirma Spacemaker, som leverer kunstig intelligens. Teknologien skal særligt bruges ved nybyggeri og fremtidige byggeretter, lyder det.

Freja Ejendomme allierer sig med virksomhed, der leverer kunstig intelligens i jagten på at optimere byggeprocesser. | Foto: Photo by Markus Spiske temporausch.com from Pexels

Kunstig intelligens skal hjælpe Freja Ejendomme med at udvikle og få mest mulig værdi ud af byggeretter. Derfor indgår statens ejendomsselskab nu en aftale med den norske virksomhed Spacemaker, som leverer den særlige teknologi. Det oplyses i en pressemeddelelse.

"De ejendomme, vi modtager, er meget forskellige, og før vi sælger dem, er det vigtigt, at vi forstår potentialet i dem. Spacemakers værktøjer gør det muligt for os allerede i den indledelse fase hurtigt at kortlægge udviklingsmulighederne," lyder det fra Peter Larsson, arkitekt og projekteder hos Freja Ejendomme.

Han uddyber, at det i praksis kan betyde, at det bliver nemmere at vurdere, om der er plads til at opføre ekstra boliger på en byggegrund med allerede eksisterende ejendomme på.

"Når vi har et overblik over mulighederne, bliver det nemmere for os at anslå den rigtige pris," siger Peter Larsson.

Potentiale ved nybyg

Ifølge meddelelsen overtager Freja Ejendomme bl.a. statslige ejendomme, som oprindeligt er tiltænkt og designet til en funktion, der ikke mere er brug for og derfor skal rives ned. Det efterlader Freja Ejendomme med en grund, hvor der skal bygges nyt.

"Systemet er mere intelligent end andre, og lynhurtigt kan vi f.eks. se, hvor meget nabobygningen skygger. Forventningen er, at vi fremadrettet kan springe flere trin over i den indledende fase og komme hurtige i gang med at konkretisere et projekt," udtaler Peter Larsson.

Spacemaker har udover hovedsædet i Oslo i Norge kontorer i Frankrig, Sverige, Finland og USA.

"Udover de muligheder Peter Larsson beskriver, skaber de hurtige iterative processor og data på alt fra sollys, skygge, varme og bæredygtighed enorm værdi for vores kunder," lyder det fra Even Brænne Olstad, som er arkitekt og talsmand for Spacemaker i Danmark.

Klumme: Digitale værktøjer kan hjælpe byggebranchen med at indfri voksende krav

Proptech-direktør: "Vi er helt sikkert på rette vej, men det kunne stadigvæk gå hurtigere" 

Staten sælger fire jyske ejendomme – herunder "perle" i Aarhus

Freja-chef: Vi har fået en opgave – den tager vi på os og smøger ærmerne op 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 20: Proptech, slæb og raseri

Innovation og data var i højsædet, da store dele af branchen mødtes til Proptech Symposium i denne uge. Her var humøret lidt bedre end hos pirrelig jysk ejendomsudvikler. Og så vil Ejendomdanmarks nye topchef kæmpe for flere politiske resultater.

Michael Kaa fordobler overskuddet og lukrerer på stigende inflation

Det forgangne år bød på mere end en fordobling af overskuddet i MKA Ejendomme, som Michael Kaa Andersen står bag. Yderligere værdiopskrivninger venter på den anden side af en række igangværende udviklingsprojekter, fortæller milliardinvestoren i et interview med EjendomsWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier