Blackstone mister ejendom i omstridt handel på Frederiksberg

Beboerne i Peter Bangs Hus jubler over, at de bliver herre i eget hus. Det har kostet knap 100 mio. kr. at købe sig fri af amerikanerne og stifte en andelsforening, fortæller beboerformand til EjendomsWatch. De resterende beboere kigger også på, hvordan de kan slippe for Blackstones ejerskab.
Foto: RItzau Scanpix/AP/Mary Altaffer.
Foto: RItzau Scanpix/AP/Mary Altaffer.

Tre ejendomme bliver nu til to i handlen mellem Frederiksberg Boligfond og den amerikanske storinvestor Blackstone.

Beboerne i den ene bygning har nemlig besluttet at købe sig fri af et amerikansk ejerskab.

Det kan de pga. den såkaldte tilbudspligt i Lejeloven, som fastslår, at hvis udlejer vil af med sin ejendom, så skal lejerne tilbydes at overtage ejendommen som andelsforening til den pris, køber vil give.

Det har kostet 96,66 mio. kr. at overtage Peter Bangs Hus, fortæller beboerformanden for ejendommen, Verner Obel.

Ikke alle lejerne havde råd til at købe deres lejlighed som andelsbolig, men det er der fundet en løsning for:

"Vi er glade for, at vi nu køber os selv og bliver en andelsforening. 65 procent bliver andelsboliger, og de resterende 35 procent lejer vi ud til de nuværende beboere, som er meget glade for at blive lejere hos os og ikke Blackstone," siger Verner Obel, som tilføjer, at beboerne er svært tilfredse med deres beslutning.

Peter Bangs Hus blev bygget i 1920 og rummer 41 boliger samt et enkelt erhvervslejemål.

Det er den mindste af de tre ejendomme i handlen.

Den største er Den Sønderjyske By med ca. 300 boliger og ca. 3 erhvervslejemål. Svalegården er den næststørste med ca. 80 boliger og ca. 12 erhvervslejemål.

En økonomisk analyse lavet af PWC for Frederiksberg Boligfond og sendt til Erhvervsstyrelsen viser, at købstilbuddet på Peter Bangs Hus var 115 mio. kr., Svalegården på 275 mio. kr. og Den Sønderjyske By på 500 mio. kr.

Det er absolut ikke faldet i god jord hos lejerne, at deres boliger er blevet solgt til Blackstone. Det har udledt en strid mellem dem og Frederiksberg Boligfond. Lejerne frygter, at amerikanerne vil lave forbedringer for at skrue kraftigt op for lejen.

Lejerne i de to andre ejendomme er også i gang med at undersøge, om de kan eller skal stifte en andelsforening.

"Jeg siger tillykke til de nye andelsboligejere og til de tilbageværende lejere, det må være dejligt at have indflydelse på sin egen boligsituation - og for lejernes vedkommende at slippe for Blackstone. Det vil vi i Den Sønderjyske By også gerne, så vi fortsætter med at drøfte med vores advokat, hvad der muligt," siger Søren Berg, formand for beboerforeningen i Den Sønderjyske By, til EjendomsWatch og tilføjer:

"Vi har dog den udfordring, at kvadratmeterprisen er væsentlig højere i vores ejendom end den, som Peter Bangs Hus fik tilbudt, men vi arbejder omhyggeligt på sagen. Opbakningen blandt beboerne til at stifte en andelsboligforening er i hvert fald tilstede. Alt andet vil være bedre end Blackstone."

Fortsætter måske ved retten

Når de to andre ejendomme ikke uden videre køber sig fri, skyldes det, at der måske er en anden vej ud.

Et skøde fra 1932 fastslår, at hvis Frederiksberg Boligfond en dag vil sælge nogle af sine ejendomme, så har kommunen og dernæst beboerne forkøbsret til at købe dem til den pris, de blev overdraget tilbage i 1930’erne. Det vil sige langt under den forlydende pris på ca. én mia. kr., som Blackstone har budt.

Problemet er, at Frederiksberg Kommune på egne vegne og beboerne har frasagt sig forkøbsretten. Parterne i sagen strides nu, om hvorvidt kommunen overhovedet kunne det, og om skødet skal stå ved ret.

Beboerne i Den Sønderjyske By har hyret Gangsted Advokatfirma, som er specialiseret i fast ejendom, til at kigge på sagen for sig.

Selvom Peter Bangs Hus har besluttet at stifte andelsforening og fundet pengene til det, så er det ikke ens betydende med, at de fuldstændig har lagt tanken om at forfølge sagen med skødet via domstolene på hylden:

"Vi har endnu ikke taget stilling til, om vi vil fortsætte sagen om skødet mod Blackstone og Frederiksberg Boligfond," svarer Verner Obel.

Blackstone ville have det hele

En aktindsigt EjendomsWatch har fået i sagen af Frederiksberg Kommune viser, at Frederiksberg Boligfond tilbage i juli undersøgte, om Blackstone ville være interesseret i alene at købe Den Sønderjyske By.

"Tilbudsgiver har imidlertid oplyst, at der ikke vil være interesse for at erhverve alene Den Sønderjyske By, antagelig af samme årsag," skrev Frederiksberg Boligfonds advokat Henrik Oehlenschlæger i en mail til kommunaldirektør Torben Kjærgaard.

Om det ændrer på Blackstones interesse i at gennemføre den problematiske handel uden Peter Bangs Hus i den, afviser Blackstone at svare på i en mail til EjendomsWatch sendt via amerikanernes danske rådgivere 360 North.

S og DF: Kapitalfonde skal ikke uden videre kunne renovere sig til huslejestigninger

Blackstone-sagen fortsætter: Minister kaldt i samråd

Skandale i boligfond: Udleverer beboeres CPR-numre

Frederiksberg-politiker om Blackstone-handel: "En pinlig sag"

Lejere vil bekæmpe kapitalfond med skøde i hånden

Blackstone-handel til omkring 1 mia. kr. kan falde til jorden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også