EjendomsWatch

S og DF: Kapitalfonde skal ikke uden videre kunne renovere sig til huslejestigninger

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil ændre reguleringen, så investorer får sværere ved at hæve huslejen efter modernisering af ejendomme. Det møder kritik fra brancheforening, der frygter forfald.

Kaare Dybvad (S) ønsker at ændre moderniseringsreglen. | Foto: Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt.

I kølvandet på sagen om den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har opkøbt flere ejendomme på Frederiksberg, vil politikere på Christiansborg nu ændre lovgivningen for at undgå huslejestigninger.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten vil ændre den såkaldte moderniseringsregel, som fastsætter, hvor meget huslejen må sættes op, når en investor renoverer en ejendom.

Partierne foreslår, at reglen for renoveringsbeløbet skal fordobles, før lejen kan sættes op.

"Vores forslag er, at man skal fordoble beløbet for både per kvadratmeter og det endelige renoveringsbeløb, som udløser, at huslejen kan stige per år," siger Socialdemokratiets boligordfører, Kaare Dybvad, til EjendomsWatch.

I dag fastslår moderniseringsreglen, at huslejen på en lejebolig kan sættes op, hvis boligen renoveres for over 1600 kr. per kvm eller et samlet beløb på 183.000 kr. De 1600 kr. blev fastsat omkring år 2000 og er i dag justeret til omkring 2200 kr.

Ændringen skal primært sørge for, at udenlandske investorer ikke køber danske ejendomme, sætter dem i stand og hæver huslejen, forklarer Kaare Dybvad.

"Man har fundet en måde at presse citronen"

Reaktionen kommer, efter at Blackstone de senere år har foretaget massive opkøb af ejendomme i Danmark for mindst syv mia. kr. gennem sin danske samarbejdspartner 360 North, som EjendomsWatch har beskrevet i en række artikler.

Det har vakt bekymring og vrede blandt mange af lejerne, som frygter voldsomme huslejestigninger.

"Man har fundet en måde at presse citronen, og så lige tage det et nyk op. Det er ikke værdier, vi kender til i Danmark," udtalte Merete Dea Larsen, boligordfører for DF, til TV 2 Nyhederne mandag.

Sagen endte oppe på højeste politiske niveau i januar, hvor et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti blev enige om, at de ville se nærmere på, om udenlandske kapital- og ejendomsfondes opkøb af danske ejendomme kan begrænses.

Der er ikke tale om et endeligt forslag fra partierne, men blot et udspil, understreger Kaare Dybvad:

"Det er ikke nødvendigvis den endelige og bedste løsning på problemet. Det er et udspil, og vi håber nu, at aktørerne på markedet vil hjælpe med at kigge på, hvordan man stadig kan have en boligmasse, der bliver renoveret, men samtidig undgår de mest aggressive renoveringer og fupmoderniseringer, der alene har til formål at tjene en masse ekstra penge. Det har ingen interesse i - ud over dem der tjener pengene."

Ejendomdanmark er imod

Brancheorganisationen for ejere og udlejere af ejendomme i Danmark, Ejendomdanmark, er ikke positiv stemt over for forslaget. Organisationen mener, at det vil føre til, at mange boliger ender med ikke at blive renoveret.

"Vi vil se lejlighederne især i de store byer langsomt forfalde og store nedskrivninger af værdien af danske ejendomme, som vil ramme pensionskasserne rigtig hårdt", udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør for Ejendomdanmark, i en pressemeddelelse.

Kaare Dybvad er uenig i kritikken og mener ikke, at lejlighederne bare vil forfalde. Han peger på, at det fortsat vil være muligt at renovere lejligheder, så de er tidssvarende, men at investorerne bare ikke vil få en lige så stor fortjeneste.

"De ærlige udlejere har heller ikke interesse i, at der foregår det, som Blackstone laver med 360 North," lyder det fra socialdemokraten.

Flertal bekymret over udenlandsk indtog på dansk ejendomsmarked

Lejere vil bekæmpe kapitalfond med skøde i hånden 

Ejendomdanmark advarer mod indgreb mod udenlandske investorer

360 North i millionslagsmål med nordmænd om Blackstone-aftale 

Blackstone-handel skaber røre i kulturkredse 

Konkursramt investor bistår Blackstone i dansk opkøbsoffensiv 

Mere fra EjendomsWatch

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

Lokal udviklers køb af Svendborg-ejendom optræder på dagens liste. Oversigten over de i alt to handler bringes i samarbejde med dataplatformen Resights og omfatter tinglyste ejendomshandler i Danmark på over 10 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier