Klumme: Skal ejendomsbranchen bygge vindmøller eller læhegn?

Vi bør imødekomme lovgivning, der sætter klimabarren højere og se det som en mulighed for at rykke branchen fremad, lyder det fra Heimstadens bæredygtighedschef i denne klumme.
Foto: PR / Heimstaden
Foto: PR / Heimstaden
Af Pelle Pedersen, Head of Sustainable Finance, Heimstaden Group

I ejendomsbranchen står vi over for et vigtigt valg. Med et lidt gammeldags udtryk: vil vi forberede os på fremtiden ved at bygge vindmøller eller læhegn?

Omkring 40 procent af al energi i EU og cirka 36 procent af alle CO2-emissioner kommer fra bygninger. Det har indtil videre påkaldt sig politisk interesse, men ikke drakonisk lovgivning eller markante indgreb. Både byggeriet og ejendomsbranchen har selv taget skridt i den rigtige retning, men tempoet i hele værdikæden skal op.

Det er ret simpelt. Når transportsektoren, industrien og om lidt landbruget bliver reguleret til at nedsætte energiforbrug og udledninger i scope 1-3, vil bygningsmassen til sidst stå tilbage som den sidste store synder. Vi ser allerede nu konturerne af denne lovgivning med EU’s ’Fit for 55’-pakke, som kombineret med EU’s taksonomi vil føre til betydelige ændrede vilkår for ejendomsbranchen. Vi bør som branche imødekomme lovgivning, som sætter barren højere. Energikrisen er måske på pause for nu, men om lidt bliver speederen trådt i bund for, Europa kan omstille til en grøn og geopolitisk mere sikker fremtid endnu hurtigere.

Få slutbrugeren motiveret

I den situation vil jeg argumentere for, vi skal være ambitiøse og se disse år som en mulighed for at rykke branchen fremad. Det bliver ikke let. Og hverken jeg eller Heimstaden har alle svarene – selvom vi er Danmarks største private boligudlejer. Men vi ønsker at være med til at løse vores generations største udfordring.

Særligt i scope 3, energiforbruget afregnet af slutbrugeren, bliver det udfordrende. Den gordiske knude med at få slutforbrugeren motiveret til at spare på energien er hele branchens udfordring. Men gennem hele værdikæden kommer vi under politisk pres for at bygge, renovere og drive vores ejendomme med minimal udledning og energiforbrug.

Ingen virksomhed er en ø i denne situation. Og det er vi heller ikke som branche. Vi står (heldigvis) i samme situation, selvom vores udgangspunkt er forskellige. Ikke mindst har vi brug for politisk forståelse og opbakningen til vi kan komme op i fart. Vi skal i fællesskab bygge vejen og samtidig accelerere vores indsats kraftigt.

Nogle af løsningerne som ligger ligefor og hurtigt kan igangsættes inkluderer: 

  • lettere muligheder for at opsætte solceller på nye og eksisterende bygninger,
  • langt enklere og hurtigere adgang til transparent forbrugerdata, så energirenoveringer tager udgangspunkt i faktisk forbrug,
  • en model for fordeling af den økonomiske besparelse mellem lejer og ejer, så tilbagebetalingstiden for projekter falder,
  • samt standardisering af fælleseuropæiske energimærkninger,

og er blot nogle af de rammer, branchen sammen med lovgiverne skal finde fælles løsninger på.

I begyndelsen af december 2022 blev vores energi- og klimamålsætninger godkendt af Science Based Targets Initiative. Frem mod 2030 er vores ambition at reducere udledningen af drivhusgasser i scope 1-3 fra vores europæiske operation med 42 procent. Heimstaden vil samlet set investere mere end fem milliarder danske kroner for at nå denne ambition. Det er ambitiøst, men nødvendigt.

Men vi når ikke dette alene. Vi har behov for partnere – både på det strategiske plan og det operationelle. Mit håb er, vi som branche sammen løfter vores historiske ansvar og inspirerer hinanden. At vi sammen påvirker de rammevilkår som vi alle er underlagt, og ser det som en mulighed for at bygge vindmøller og løfte ejendomsbranchen ind i fremtiden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også