Klumme: Vi vover igen fem vilde forudsigelser

I lighed med tidligere år vover mægleren Colliers det ene øje og tegner mulige scenarier for ejendomsmarkedet. Mindre nybyggeri vil sende lejerne i vejret, og investorerne kommer tilbage, lyder det.
Foto: PR / Colliers
Foto: PR / Colliers
Af Peter Winther, executive director og partner, Colliers

Det er altid svært at spå, især om fremtiden. Hos Colliers vælger vi alligevel igen i år at komme med fem vilde forudsigelser.

Forudsigelser, som ikke er baseret på hverken historiske data eller aktuelle prognoser, men som netop er vilde: Ikke nødvendigvis et udtryk for det mest sandsynlige scenarie, men på den anden side noget, som ikke kan udelukkes, og som forhåbentlig kan nuancere debatten om, hvad der vil ske på ejendomsmarkedet i løbet af 2023.

For 12 måneder siden havde ingen overhovedet overvejet at komme med forudsigelser om, at inflationen ville nå 10 pct., at renten ville blive mangedoblet, og at ejendomspriserne på trods af pæne lejestigninger ville falde. 

Så man skal måske passe på med at lytte til for håndfaste opfattelser af, hvad markedet vil bringe i 2023, både dystopiske spådomme om massivt faldende ejendomspriser og et stort fald i transaktionsvolumenen – og den klassiske mæglerattitude med jubeloptimistiske forudsigelser om, at om seks måneder er markedet tilbage i fuldt flor med høj aktivitet og priser, som er på vej tilbage til den hidtidige top fra årsskiftet 2021-2022. 

Vi vover i stedet de fem vilde forudsigelser: 

  1. Nybyggeriet falder med 75 pct.: I de senere år er der bygget rigtig meget, både boliger, kontor og logistik. Men byggeomkostningerne er steget og finansiering blevet dyrere. Så der er en risiko for, at nybyggeriet falder meget drastisk i de kommende to år.
  2. Lejepriserne på boliger vil over de næste to år stige med 10 pct. i København: Et reduceret nybyggeri vil øge efterspørgslen efter eksisterende ejendomme, specielt i Københavnsområdet, hvor både beskæftigelsesudviklingen og den demografiske udvikling forbliver gunstig. Det vil give sig udslag i fortsat stigende markedslejepriser.
  3. Inflationen falder markant i foråret – men stiger efterfølgende igen og stabiliserer sig på et højere niveau end 2 pct.: Inflationen er begyndt at falde. Og når vi passerer årsdagen for Ruslands invasion i Ukraine, som skabte massive prisstigninger på fødevarer og energi, vil inflationen falde markant. Det vil få ECB til at afstå fra yderligere (store) renteforhøjelser. Men kerneinflationen – i et vist omfang drevet af lønstigninger, men på sigt primært af de-globaliseringen – bliver sværere at få bugt med, og ejendomsinvestorer vil i flere år fremover kunne forvente NPI-stigninger pænt over 2 pct.
  4. Investeringsaktiviteten stiger massivt i andet halvår 2023: Investorerne kommer til at tilbringe en rum tid i et beslutningsmæssigt vakuum. Men det vil i løbet af foråret 2023 gå op for investorerne, at der – i det mindste i Danmark – ikke er udsigt til massive udbud af investeringsejendomme under mere eller mindre tvangsmæssige omstændigheder. Så investorerne kommer successivt tilbage til et marked, hvor man kan købe til direkte afkast lidt over eller på niveau med finansieringsrenterne – og med en direkte og indirekte beskyttelse mod en inflation, som meget vel i nogle lande kan være over centralbankernes målsætning.
  5. Magien omkring logistikejendomme vil forsvinde: Logistikejendomme har i de senere år været i ekstremt høj kurs. Men selvom robuste forretningsmodeller med store lagre som beskyttelse mod nedbrud i forsyningslinjerne fortsat vil være i høj kurs, vil virksomhederne igen være nødt til at fokusere på at nedbringe den pengebinding, som de massive lageropbygninger har forårsaget.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også