Klumme: Konkurser kan afværges gennem bedre data

Rekordmange bygge- og anlægsvirksomheder går lige nu konkurs på grund af voldsomme prisstigninger og udskudte opgaver. Særligt udsatte er virksomheder, der ikke sammenkører deres data og dermed ikke kan handle proaktivt, lyder det fra softwarefirma i denne klumme.
Foto: PR / Jesper Frank
Foto: PR / Jesper Frank
Af Nicholas Klokholm, manager for bl.a. Norden, Autodesk

De seneste par måneder har budt på skræmmende og rigtig trist læsning. Ifølge Danmarks Statistik gik 214 bygge- og anlægsvirksomheder konkurs i juni og juli, og det er flere end i noget andet år, målt i de samme to måneder, siden man begyndte at føre statistik på området i 2009. De mange konkurser skyldes fortrinsvis stigende materialepriser, voksende inflation og en tilbagetrækning af flere kommunale byggeopgaver.

Et relevant spørgsmål er imidlertid, om vi måske kun har set toppen af isbjerget? Med mangel på gas kan Danmark største samhandelspartner, Tyskland, nemlig blive ramt af recession, og sker det, vil dansk økonomi også gå et par gear ned, bl.a. i byggeriet, som typisk er et af de første steder, hvor konjunkturelle ændringer manifesterer sig. Både blandt store og mindre entreprenører samt deres underleverandører.

Hvordan kan entreprenører reducere deres risiko?

Så hvad kan eksempelvis entreprenører, der typisk balancerer med et provenu på en byggeopgave på mellem 0 og 1 procent af byggesummen og derfor er prisfølsomme, gøre for at reducere deres risiko i markedet?

Der er ikke nogen tvivl om, at drifts- og økonomimedarbejdere har haft usædvanligt svære arbejdsbetingelse det seneste år. Stigende materialepriser og voksende lønpres har nærmest fra måned til måned rykket virksomhedernes forudsætninger for at drive forretning. Virkelighedernes vildt voksende udgifter har gang på gang overhalet et-to år gamle pristilbud skarpt indenom - og skabt underskud.

Men selvom vi må anerkende de svære vilkår, entreprenørerne lige nu driver forretning under, så er det også relevant at afdække et større bagvedliggende problem, som flere i byggeriet ikke er opmærksomme på:

Mange entreprenører arbejder tilsyneladende ikke så strategisk med deres data, som man kunne ønske sig, og det øger markant deres risiko for at dreje nøglen om.

Hvorfor nu det?

En tendens, vi ofte oplever hos Autodesk Construction Cloud, er, at entreprenørerne arbejder i forskellige it-programmer, eksempelvis med et program for økonomi, et andet for indkøb af varer byggeproces og ofte flere forskellige alene for byggeprocessen.

Typisk er adgangen til et program forbeholdt få personer, og i sin essens betyder det, at medarbejderne kommer til at arbejde i siloer og har svært ved at dele viden med hinanden.

Omvendt ville fuld adgang til en konstant selvopdaterende data-sky med alle variable give de ledelsen et samlet overblik over virksomhedens økonomi og kommende udgifter.

Det vil minimere risikoen for, at entreprenøren bliver snigløbet af løbende ændringer i materialepriser, stigende lønninger og voksende leverandørpriser.

Bedre overblik

En centralisering af data vil også give et bedre overblik over endnu ikke godkendte fakturaer, der også skal betales, og så bliver det lettere at holde præcist øje med antallet af fejl på ens byggeprojekter og udbedringsomkostningerne hertil.

Entreprenørerne får nemmere ved at monitorere tidsplanen for forestående projektoverskridelser og undgå dyre dagbøder. Læg hertil at forsinkelser i byggeriet ofte medfører, at byggematerialer kan stå udenfor i månedsvis, optage plads på byggepladsen og i værste fald forvitre, så der er fejl på f.eks. vinduer og døre. Jeg har selv oplevet, at en fejl til 10.000 kr. qua forvitring voksede til en udgift på 200.000 kr., og så bør man i øvrigt ikke underkende eventuelt manglende indbetalinger, der presser likviditeten.

Det økonomiske uvejr rammer entreprenørerne fra alle sider i disse dage. Men i stedet for at mellemledere fremsender hver deres månedlige analoge rapporter, opnår virksomhederne flere uhøstede gevinster ved, at ledelsen hele tiden ’Live’ ved hjælp af direkte links kan tilgå alle nøgleoplysninger, der påvirker virksomhedens samlede økonomi. Et præcist overblik over alle variable kan give læ, når det blæser, og være med til at sikre virksomhedens fremtid.

Klumme: Ringe data og travlhed medfører dårlige beslutninger i byggeriet

Klumme: Byggevirksomheder i Danmark og Norden har størst fokus på bæredygtighed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også