EjendomsWatch

Klumme: Ringe data og travlhed medfører dårlige beslutninger i byggeriet

International rapport blandt mere end 1100 ansatte i byggeriet viser, at europæiske og danske virksomheder ofte træffer forkerte beslutninger på grund af for dårlige data, skriver Nicholas Klokholm fra Autodesk i denne klumme.

Foto: PR / Lasse Gammeljord

Betydningen af at byggevirksomheder har adgang til relevante og korrekte data (på eksempelvis BIM-input, antal materialer der skal bruges, sikkerhedshændelser, omkostninger på et projekt samt antal medarbejdere til rådighed), før og mens de bygger, kan ikke undervurderes. Gode data, der er nemme at få adgang til og lette at forstå og omsætte til handling, øger nemlig sandsynligheden for, at virksomhedens ansatte foretager de optimale beslutninger, og at byggeriet opføres til tiden og uden ekstra omkostninger.

Det er imidlertid nemmere sagt end gjort, viser ny undersøgelse foretaget af min virksomhed Autodesk. Her har vi spurgt 1115 byggeprofessionelle i England, Irland, Frankrig, Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg og Skandinavien – heraf 100 respondenter i Danmark – om deres brug af data i byggeprocesser.

På positivsiden svarer hele 82 pct. på tværs af Europa, at byggeriet indsamler flere byggeteknologiske data i dag inden for tre år siden. Imidlertid vurderer 40 pct. af de adspurgte, at den indsamlede data er af så ringe kvalitet, at den reelt ikke kan bruges til at træffe beslutninger ud fra.

Danske virksomheder ramt af ringe data

Dette er også et stort problem herhjemme.

I Danmark er 47 pct. af de tilgængelige data ”dårlige”, hvilket vil sige, at de er upræcise, ufuldstændige, inkonsistente eller umulige at få adgang til, hvilket igen fører dårlige beslutninger med sig i 47 pct. af tiden. Tilsvarende tendenser ser vi i Finland og Norge, mens Sverige klarer sig lidt bedre.

Danmark fortjener dog ros, da vi sammen med Tyskland er de lande i Europa, der er dygtigst til at igangsætte en proces, som identificerer og reparerer ubrugelige data.

Både i udlandet og i særdeleshed i Danmark har byggeriet rygende travlt på grund af en historisk højkonjunktur. Derfor er der mere end nogensinde brug for stabile leverancer af præcise data, som ingeniører, arkitekter og udviklerfirmaer med flere kan benytte, når de træffer beslutninger. Vi skal se på den måde, vi generelt starter projekter på. I stedet for at skynde tingene igennem, som ender med at koste os alle mere. Lad os bruge mere tid på først at sikre processerne og måden, vi indsamler data på.

Ifølge undersøgelsen bliver problemerne med at få adgang til korrekte og brugbare data yderligere forstærket af det rødglødende ordrepres i branchen.

70 pct. af respondenterne giver udtryk for, at presserende deadlines tvinger projektledere og supervisors til at træffe hurtigere beslutninger, og at de ofte ikke tid til at indhente bedre data. Kun 9 pct. anvender altid data, når de træffer en beslutning, mens 64 pct. gør det ”nogle gange, sjældent eller aldrig”.

Bedre ledelse og organisering

Så danske byggeprofessionelle kan vinde meget på at indsamle mere retvisende data og få et bedre beslutningsgrundlag. Men hvad kan branchen ellers gøre?

Til forskel fra Sverige, hvor stort set ingen virksomheder har en formel dataplan, er dette tilfældet for hele 73 pct. af de danske byggevirksomheder. Men vi kan gribe tingene endnu bedre an!

Den største forhindring for en gennemgribende digital transformering i Danmark er måden, hvorpå vi organiserer byggeprojekter. I dag beslutter hvert byggeteam selv den proces og de værktøjer, som de anvender. Ofte benytter den enkelte blot den løsning, han kender i forvejen, også selvom den ikke korresponderer med den overordnede firmastrategi.

Danske byggevirksomheder kan profitere af en bedre forståelse af de muligheder, der ligger i at benytte de digitale platforme, som gør det markant nemmere at dele og integrere effektive, oplysende data i byggeprocessen. Og et lederskab der i højere grad prioriterer en bedre indsamling og deling af data internt i organisationerne. Gevinsterne vil være færre fejl, hurtigere eksekvering og øget profit.

Klumme: Byggevirksomheder i Danmark og Norden har størst fokus på bæredygtighed

Klumme: Digitalisering er helt afgørende for ejendomsadministratorer

Klumme: En mere digital ejendomsbranche er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling 

Mere fra EjendomsWatch

Hæstorp lover opgør med kommunalt bygge-bureaukrati: "Det går simpelthen ikke"

EJENDOM2021: København står i en boligkrise, og private udviklere og investorer skal i gang med at bygge flere billige boliger, siger overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun lover omvendt at sætte "hårdt ind" over for bureakratiet i forbindelse med eksempelvis behandling af byggesager. Se uddybende videointerview her.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier