EjendomsWatch

Klumme: Byggevirksomheder i Danmark og Norden har størst fokus på bæredygtighed

Ifølge international undersøgelse ligger Danmark og Norden i top, når det gælder bæredygtigt byggeri. Ledelserne i virksomhederne har det helt enkelt højere på agendaen, lyder det i denne klumme.

Af Nicholas Klokholm er områdechef for Danmark og Norden hos softwarefirmaet Autodesk. | Foto: PR / Lasse Gammeljord

Bæredygtighed giver byggevirksomhederne konkurrencemæssige fordele, fordi kunderne forventer grønne løsninger. Det er en væsentlig grund til, at Danmark og det øvrige Norden ligger forrest, når det kommer til bæredygtighed i byggesektoren, fremgår det af en ny undersøgelse fra softwarefirmaet Autodesk, der har interviewet 600 beslutningstagere i Nordeuropa og Danmark.

Det kan betale sig at være grøn i byggeriet. Bæredygtighed er med til at skabe arbejdspladser, hvilket er en af de bærende årsager til, at arkitekter, ingeniører, entreprenører og fremstillingsvirksomheder i byggeriet har et enormt fokus på bæredygtighed. Ingen steder er dette mere tydeligt end i Norden, hvor 91 procent af respondenterne i undersøgelsen har et dedikeret bæredygtighedsteam i deres virksomhed. Samme tal er 81 pct. i Benelux-landene og 78 pct. i Storbritannien og Irland.

Strategisk lederskab

Forskellen mellem Skandinavien og de andre lande skyldes formentlig, at virksomhederne er stærkere reguleret, og at ledelsen har et mere strategisk ønske om at facilitere bæredygtighed. Næsten tre fjerdedele af de nordiske virksomheder vurderer, at disse to ting er centrale for at understøtte bæredygtighedsdagsordenen.

Undersøgelsen viser, at danske og nordiske arkitekter, ingeniører og entreprenører samt fremstillingsindustrien prioriterer bæredygtighedsdagsordenen allerhøjest. Det er præcis dét, som vi oplever ude hos kunderne. Mange virksomheder har dristige bæredygtigheds- og klimaforpligtelser, og digitaliseringen og brugen af nye teknologier bliver et stadig vigtigere omdrejningspunkt for bæredygtighed i byggeriet.

Markant flere virksomheder i byggeriet bliver digitale, og det betyder, at de får mulighed for at udnytte data til at optimere deres samarbejde og byggeprocesser samt brugen af energi og materialer. Brugen af digitale tvillinger er et eksempel på, hvordan digitalisering gør det muligt at skabe transparens i byggefasen, reducere spild og forbedre skiftet til cirkulært, genanvendeligt design.

Danske byggeprofessionelle forventes at være grønne

86 pct. af respondenter i Norden svarer, at bæredygtighed er vigtigt for at fastholde kunderne, mens 84 pct. mener, at det vigtigt for at leve op til kundernes forventninger. Langt højere end i de andre lande.

De virksomheder, der ikke har bæredygtige løsninger, risikerer at falde bag af bussen og miste en stærk konkurrencemæssig fordel samt deres kunder til dem, der løber forrest inden for bæredygtighed. Ingen tvivl om det.

76 pct. vurderer, at den stigende efterspørgsel efter bæredygtighed er en vigtig konkurrencemæssig fordel. Grønne markedskræfter er de højeste i Norden, peger 73 pct. på sammenlignet med 48 og 29 pct. i henholdsvis Storbritannien og Benelux-landene.

Tre ud af fire: Mindre spild

Cirka tre ud af fire adspurgte svarer, at deres arbejde med bæredygtighed har resulteret i mindre spild af ressourcer, mens næsten lige så mange svarer, at de har reduceret deres energiforbrug. Med andre ord kan brugen af vedvarende energi, bedre materialevalg og cirkularitetsmetoder mindske miljøpåvirkningen fra projekter eller produkter.

Undersøgelsen er foretaget af softwarefirmaet Autodesk og konsulenthuset Frost & Sullivan blandt 600 virksomhedsledere i Skandinavien samt Holland, Belgien, Luxembourg, England og Irland. 50 danske ledere tilknyttet byggeriet og med fokus på bæredygtighed medvirker i undersøgelsen.

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier