EjendomsWatch

Klumme: Færre ejendomsinvestorer kommer til at eje mere

Balancen mellem mindre investorer og fonde ændrer sig, og færre kommer til at eje mere på ejendomsmarkedet, lyder det fra direktør i erhvervsmæglerkæden Nordicals i denne klumme.

Erik Andresen er adm. direktør i Nordicals-kæden | Foto: PR / Nordicals

Alt i verden skal være større. Det gælder også investeringer i ejendomme.

Når vi ser på det store billede, er der en tendens til, at der bliver færre private investorer, som køber én eller to investeringsejendomme for at placere formuen. De er der selvfølgelig stadig, og det er ikke fordi gruppen af de mindre private investorer har fået færre penge mellem hænderne – tværtimod.

Siden finanskrisen har vi dog oplevet, at de mindre investorer oftere placerer deres formue gennem udbyderselskaber eller går flere sammen om investeringer i ejendom.

Koncenton og Actus er gode eksempler på udbyderselskaber, som har oplevet enorm vækst de seneste år. I 2019 var Koncenton den største ejendomsinvestor målt på investeringsvolumen, og i 2020 blev de kun overgået af det svenske ejendomsselskab Heimstaden, der med en handel til en værdi over 12 milliarder placerede sig i toppen af listen.

Vi ser flere årsager til tendensen. Tre centrale årsager, som hænger uløseligt sammen, er bankernes krav til kapital, behovet for volumen og ejendomsmarkedets kompleksitet.

Bankerne ser gerne, at ejendomme bliver drevet af professionelle investorer, der har ejendomsdrift som et primært fokus. Både på grund af kompleksiteten, der ligger bag at eje og drive ejendomme, men også på grund af de stordriftsfordele, der altid vil være ved at samle drift af flere ejendomme under et tag. Med andre ord er der behov for kritisk masse – akkurat ligesom i enhver anden erhvervsmæssig henseende.

Flere investorer har desuden fået øje på muligheden for et stabilt element i deres investeringsportefølje, hvor en del af kompleksiteten ved investeringen overlades til et udbyderselskab. Investorerne griber muligheden for diversitet i deres portefølje samtidig med, at de minimerer risikoen ved selv at stå med driften.

Samlet set er det naturligvis en tendens, der først og fremmest rammer de større ejendomme. Der er stadig stor aktivitet fra lokale investorer på mindre og mellemstore investeringsejendomme.

Selvom devisen "færre kommer til at eje mere" er korrekt, er den måske ikke helt dækkende i dette tilfælde. Udbyderselskaber som Koncenton eller Actus giver netop de flere mulighed for at blive en del af markedet. I dette tilfælde kan vi passende omdøbe til "færre kommer til at forvalte mere".

Tidligere EDC-partner på Fyn er kommet på plads hos Nordicals

Klumme: Lagerbeskatning påvirker kun markedsværdier af ejendomme minimalt

Klumme: Hvem vinder kampen om pengene? 

Mere fra EjendomsWatch

Trangen til frihed har fulgt Bjarne Jensen gennem 45 år i branchen

SVÆRVÆGTERNE: Han er grundlægger af en af landets største erhvervsmæglere og har 45 år i branchen, men der stod aldrig mægler på karrierelisten. I ny serie med nogle af branchens tunge profiler fortæller han om en dramatisk afsked med Home-kæden, konkurrencen og et ØK på skrump, der åbnede muligheder.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Uro om Koncenton-projekt, Gefion og Castellum i trecifrede millionfrasalg og nyt om ejendomshandler Peter Norvig var blandt ugens historier på EjendomsWatch. Home-mægler ser igen mod erhverv, Cobe vinder i Jernbanebyen og serien Sværvægterne blev skudt i gang, mens bl.a. Core Bolig, Nordicals og ISS stillede op til interview.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier