Klumme: Investorer har lært af finanskrisen – de er rustede til negative prisudsving

Selv hvis coronakrisen skulle trække ud og ramme ejendomsmarkedet hårdere, end det ser ud nu, så er investorerne polstrede og har gjort vigtige erfaringer fra finanskrisen, lyder det fra adm. direktør Erik Andresen fra Nordicals i denne klumme.
Erik Andresen, adm. direktør i Nordicals-kæden af erhvervsmæglere. | Foto: PR / Nordicals
Erik Andresen, adm. direktør i Nordicals-kæden af erhvervsmæglere. | Foto: PR / Nordicals
AF ERIK ANDRESEN, ADM. DIREKTØR I NORDICALS

Markedet er solidt og investorerne godt rustet til at håndtere eventuelle udsving i ejendomspriserne, hvis krisen trækker ud og rammer ejendomsmarkedet hårdere end først antaget.

Fokus har nemlig længe været på konsolidering af ejendomsselskaber og porteføljer og mindre på høj gearing, som vi så før finanskrisen. Samtidig er ejendomsinvestorer siden finanskrisen blevet mere professionelle og er bedre polstret til at håndtere udsving i ejendomspriserne.

Mens aktiviteten lige nu kører på et lavt blus, og kun de allerede igangsatte handler bliver gennemført, venter der en potentiel mængde af transaktioner, så snart krisen driver over, og der forhåbentlig kommer styr på epidemien

Også hos Jyske Bank tror man på, at markedet retter sig, når epidemien kommer under kontrol. Ifølge afdelingsdirektør og boligøkonom Mikkel Høegh, så kører de planlagte transaktioner igennem. Der er en tøvende stemning i forhold til at igangsætte nye drøftelser, men når markedet retter sig, vil der komme flere transaktioner, så derfor er der ikke udsigt til, at priserne på ejendomsmarkedet vil tage et større dyk, forudser han.

Hverdagen er ikke gået i stå

Selvom handler står stille, og projekter er sat på pause, er hverdagen som mægler ikke gået i stå.

Vi kommer desværre ikke uden om, at ejere af ejendomme med lejere inden for detailhandel, hotel, restauration og visse servicefag lige nu er mest ramt af coronakrisen, fordi butikker og små virksomheder mister omsætning og ikke kan betale husleje og faste udgifter.

I den situation er det vores opgave at tilbyde hjælp, så vi sammen finder de bedste løsninger i en svær periode. Her kommer de gode gamle mæglerdyder i spil, og lige nu er vi i gang med at tage fat i vores kunder for at høre, hvordan de eventuelt er berørt, og hvordan vi kan hjælpe med at finde løsninger.

Jeg opfordrer til, at udlejere har tæt kontakt til deres lejere og overvejer mulige overgangsløsninger, så alle kommer bedst muligt gennem krisen.

Vi må alle sammen tænke kreativt for at minimere skaderne og komme godt ud på den anden side. Jeg håber, at flere vil lade sig inspirere af tiltag, som man ser i f.eks. Aarhus Kommune, hvor man fremrykker investeringer for at få gang i aktiviteten igen på trods af den afmatning, som følger med coronaepidemien.

Nu gælder det om at hjælpe de nødlidende inden for detailhandel, hotel, restauration osv.

Cheføkonom: Coronavirus udgør en reel risiko for boligmarkedet

Nordicals: Corona-epidemi kan påvirke ejendomsmarkedet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også