EjendomsWatch

Nordicals: Corona-epidemi kan påvirke ejendomsmarkedet

Ifølge erhvervsmægleren kan ejendomsudlejere blive ramt som en dominoeffekt af butikkers mangel på varer fra Kina. Detailhandler frygter for julehandlen.

"Nogle vil måske overveje at flytte produktion eller lagerfaciliteter tilbage på dansk jord for at sikre, at man ikke kommer i en lignende situation igen," siger Erik Andresen, adm. direktør i Nordicals. Foto: PR / Nordicals

Også det danske ejendomsmarked må indstille sig på negative konsekvenser af coronavirussens fortsatte spredning.

Sådan lyder det fra erhvervsmægleren Nordicals, der peger på, at manglende leverancer af varer fra Kina til detailhandlen af gode grunde rammer butikkernes salg og dermed også deres evne til at betale deres husleje.

"Når forretninger bliver ramt af varemangel og dermed ramt på omsætningen, fordi den kinesiske produktion lukker ned, vedrører det også ejendomsbranchen i Danmark. Det samme gælder, hvis epidemien får betydning for shoppelysten herhjemme. Hvis danskerne, som vi ser det i udlandet, i større stil holder sig væk fra f.eks. storcentre og butikskæder," lyder det fra Erik Andresen, adm. direktør i Nordicals-kæden.

En af de kæder, som er direkte ramt af det ti uger lange produktionsstop i Kina, er Legekæden.

Julehandel truet

Her holder adm. direktør Marianne Lyngby Pedersen fra Indeks Retail, som bl.a. ejer Legekæden og Bog & Idé nøje øge med virussens hærgen – især i Asien, hvor produktionen af legetøj kun langsomt er ved at sætte i gang igen efter først at have holdt pause i det kinesiske nytår og siden har været tvunget til at lukke for at bremse smittespredning.

Hun mener, at hvis problemerne ikke bliver løst i en fart, er julehandlen truet:

"Vi skal afgive vores juleordrer inden udgangen af maj. Selv om vores kinesiske leverandører er tilbage på 60-80 pct. af kapaciteten, så er der hele resten af produktionskæden, underleverandører og deres underleverandører, som skal i gang igen. Når produktionen omsider er tilbage på normalen, skal containertrafikken i gang. I hele det køsystem er vi en lille dansk virksomhed, som kommer bagerst i køen efter giganter som Walmart," forklarer hun.

Erik Andresen fra Nordicals vurderer, at situationen kan få indflydelse på det danske ejendomsmarked på flere måder.

Må gentænke forsyningslinjer

Han peger på, at flere landes regeringer allerede arbejder med økonomiske hjælpepakker, som skal begrænse skaderne hos de erhvervsdrivende. Andre steder giver ejere af erhvervsejendomme ekstraordinært lejerne lov til at udskyde huslejebetalingen, til der kommer gang i forretningen igen.

"Herhjemme kan man forestille sig, at nogle virksomheder vil begynde at gentænke deres forsyningsmuligheder. Mange er fuldstændig afhængige af produktionen i Kina og af en velfungerende forsyningskæde til Europa," siger han.

"Hvad gør danske virksomheder nu, når det viser sig, at vi er så sårbare, at en virus kan slå logistikken fuldstændig i stykker? Nogle vil måske overveje at flytte produktion eller lagerfaciliteter tilbage på dansk jord for at sikre, at man ikke kommer i en lignende situation igen, og så de kan opretholde hurtig levering til kunderne, uanset hvad der sker i Asien," lyder det fra Erik Andresen.

Nordicals har britiske Savills som international samarbejdspartner.

Coronavirus udskyder Mipim-messe til juni

Colliers-chef beklager afbud til messe med 27.000 tilmeldte: Mipim er en risikozone

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier