Forsvaret ignorerede ISS' tilbud om at rive omstridt milliardkontrakt i stykker

Forsvaret vendte aldrig tilbage, da ISS i sommer tilbød at opløse en meget omtalt og tabsgivende kontrakt på facility management.
ISS lagde op til at rive kontrakten om facility management med Forsvaret i stykker i sommer. Forsvarsministeriet vendte aldrig tilbage. | Foto: Colourbox
ISS lagde op til at rive kontrakten om facility management med Forsvaret i stykker i sommer. Forsvarsministeriet vendte aldrig tilbage. | Foto: Colourbox

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) vendte aldrig tilbage, da ISS i sommer tilbød at rive den meget omdiskuterede kontrakt om at levere facility management til det danske forsvar i stykker fra årsskiftet 2021.

Det skriver DR, der via aktindsigt har fået udleveret en mail fra Simon Kaiser, direktør i ISS, der bærer titlen "Tilbud til Forsvaret."

"Dette skal ikke ses som et udspil for at smide håndklædet i ringen – men mere en løsning – for det går ikke i 2021 og frem med de udfordringer, vi har lige nu," skrev Simon Kaiser i mailen.

Simon Kaiser slog også fast, at koncernen gerne tilbød ISS flere millioner for at opløse kontrakten, der ellers løber til 2024. Det har tidligere været fremme, at ISS tilbød Forsvaret 50 mio. kr. for at komme ud af kontrakten.

Men Forsvarsministeriet sagde i et svar til Folketinget, at man ikke havde modtaget noget formelt tilbud, hvilket betyder, at det aldrig var til overvejelse.

Ifølge dokumenterne, DR har fået aktindsigt i, har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse regnet på, hvad det ville koste, hvis Forsvaret selv skulle stå for kantiner, rengøring og vedligeholdelse – men det ønsker styrelsen ikke at kommentere.

Soldateroprør

Aftalen mellem ISS og Forsvaret har været genstand for stor polemik i løbet af det seneste år.

Det skyldes bl.a., at mange ansatte i Forsvaret har luftet deres frustrationer over ISS i Facebook-gruppen "Til Kamp mod ISS", der har fået 6200 medlemmer, siden gruppen blev oprettet i september.

Her lægger ansatte i Forsvaret dagligt billeder op af, hvad der betegnes som mangelfuld rengøring og dårlig mad.

Utilfredsheden i Forsvaret har også tidligere fået Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til at erkende, at ISS ikke har udført arbejdet tilfredsstillende.

"Det har ikke virket, sådan som vi gerne ville have det," sagde chef for kontraktstyringsafdelingen i Forsvarets Ejendomsstyrelse, Jan Quist Jakobsen, til Fagbladet 3F i oktober.

Ligeledes har der været flere samråd politisk om sagen.

Målet med kontrakten, som gjorde, at ISS fra centralt hold kunne styre budgettet, var, at Forsvaret mellem 2018-2024 skulle spare 30 pct. af udgifterne til facility management.

Men spareøvelsen har haft sin pris på tilfredsheden. Ifølge Forsvarsministeriet har der bare i løbet af 2019 været 6289 klager fra ansatte i Forsvaret.

Centraliseret ejendomsservice gik ud over tilfredsheden: "Vi ved at der kommer et dyk"

Staten søger leverandør af ejendomsservice for 2 mia. kr.

Forenede sætter fart på toplinjen efter flere års stilstand

Ejendomsservice har gjort familieejet firma dobbelt så stort på 10 år 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også