Staten søger leverandør af ejendomsservice for 2 mia. kr.

Opgaver hos staten som indvendig vedligehold, pleje af udearealer, sikkerhed, rengøring, kantinedrift og affaldshåndtering skal samles hos én leverandør. I efterfølgende runder vil yderligere opgaver for et milliardbeløb blive udbudt.
Foto: Ritzau Scanpix/Søren Bidstrup
Foto: Ritzau Scanpix/Søren Bidstrup

Staten samler nu sin samlede indkøbsvolumen, når det gælder drift og vedligeholdelse af den statslige bygningsmasse.

Med ét samlet udbud til en værdi af 2 mia. kr. over syv år igangsættes den første ud af tre bølger, hvor alle former for ejendomsservice for næsten samtlige ministerier og underliggende institutioner forsøges tildelt én leverandør, oplyser Bygningsstyrelsen.

"Bygningsstyrelsen kan fremover levere bygninger, vedligehold og serviceydelser i en samlet pakke. Vores lejere får ro til at koncentrere sig om deres kerneopgave, og leverandøren får friere rammer til at gøre arbejdsgangene smartere," siger Rasmus Brandt Lassen, direktør i Bygningsstyrelsen, i meddelelsen.

I dag er det som hovedregel er de enkelte institutioner, som er ansvarlige for at organisere og indkøbe facility managementydelser, der omfatter alt fra indvendig vedligehold, pleje af udearealer, sikkerhed, rengøring, kantine, affald og intern service.

"Via synergieffekter og stordriftsfordele vil der med statens facility management være væsentlige besparelser at hente for staten samlet set. Målet er samtidig at professionalisere området," skriver styrelsen.

"Der er et kæmpe potentiale i at samle de forskellige ydelser hos én leverandør, fremfor at man skal have forskellige leverandører for hver ydelse og hver adresse. Eksempelvis kan rengøringsmedarbejderen i forbindelse med det daglige arbejde foretage fejlmeldinger af lyskilder, fylde op med kopipapir og tage intern post med rundt. I stedet for at de forskellige opgaver skal løses af flere forskellige medarbejdere fra forskellige leverandører. Når man samler opgaverne på tværs af institutioner, er der også besparelser at hente for eksempel ved, at leverandøren kan tilrettelægge kørsler efter ejendomme, der ligger i nærhed af hinanden," siger Rasmus Brandt Lassen i meddelelsen.

Forsvaret og politiet har ført an

Statens facility management omfatter alle ministerier og de tilhørende institutioner med undtagelse af Forsvaret, politiet, Kriminalforsorgen og Anklagemyndigheden, der allerede har egne løsninger. Det er blandt andet erfaringerne herfra, der har banet vej for den nye aftale.

Statens facility management udrulles i tre bølger, og efter den første bølge foretages der i foråret 2019 en evaluering af konkurrencesituationen. På baggrund af evalueringen besluttes eventuelle justeringer af de efterfølgende to bølger, lyder det.

Anden og tredje bølge planlægges idriftsat henholdsvis i 2021 og 2023. De tre bølger har i dag en samlet volumen på omkring 1,1 mia. kr. årligt.

Kun virksomheder med en årlig omsætning på mindst 200 mio. kr. i hvert af de tre seneste regnskabsår kan komme i betragtning til første bølge. Samtidig er det et krav, at virksomhedens soliditet er mindst 15 pct., fremgår det af den såkaldte udbudsbekendtgørelse.

Park Street Nordicom overlader ejendomsdrift til ISS

Ny direktør peger på to væsentlige opgaver i Bygningsstyrelsen

Udbyder af ejendomsservice efter opkøb til 220 mio. kr: "Vi vil være nummer 1 eller 2" 

Svensk selskab vinder ejendomsservice for Københavns Kommune 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også